Cinema West en August Allebéplein

Overtoomse Veld, Slotervaart

De bioscoop op het August Allebéplein heette Cinema West. Op dit moment is er een politiebureau voor in de plaats gekomen, ja, ja, tijden veranderen. Het was in die tijd een 'speciale' bioscoop, want er waren speciale stoelen; de zogenaamde loveseats. En daar kwamen heel veel mensen op af! In het weekend was het er dan ook erg druk met auto’s op het plein.

August Allebéplein 4, achterzijde bioscoop 'Cinema International', gezien vanaf de Postjesweg Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam,  17 december 1992

August Allebéplein 4, achterzijde bioscoop 'Cinema International', gezien vanaf de Postjesweg Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam, 17 december 1992

Onder onze flat was de showroom van Miele er is geen betere), wat nu heel groot staat in Nieuwegein. En een geluidsgroothandel voor beroepsmusici. Tot dat er geregeld werd ingebroken en ook dit bedrijf de pijp aan maarten gaf. Toen heeft er jaren een confectiebedrijf gezeten, er zaten veel van dat soort bedrijven in deze buurt, dit omdat het confectiecentrum er inmiddels was gekomen, waar ikzelf 16 jaar voor heb gewerkt.

Naaister

Als 16-jarige ben ik begonnen op de Prinsengracht bij de Sportcoat dat was sport en regenkleding, daarna op een klein atelier in de Wilemstraat (Jordaan), daar werd coctailkleding gemaakt. Dat kwam goed uit want toen ik ging trouwen heb ik natuurlijk zelf m’n bruidsjurk gemaakt. Na een paar jaar ben ik overgestapt naar een groter atelier op de Plantage middenlaan. In die tijd woonden we nog op de Nieuwe Herengracht, dus dat was kat in het bakkie. Daar heb ik van alles en nog wat genaaid en ... het was op stukloon, nou dat was buffelen. Voor een gevoerd rokje kreeg je 40 cent (in de guldentijd, kun je nagaan) en voor een pantalon 1 gulden, dus je moest er hard voor werken wilde je wat verdienen. Toen kreeg Meneer Kok het ‘goede’ idee om een lopende band te plaatsen, nou dat waren helemaal Tropen-jaren! Ik heb het heel lang volgehouden maar ik kan je wel vertellen, ik heb nog steeds contact met twee oud collega’s en we hebben er allemaal lichamelijke klachten aan overgehouden. Dit was even tussendoor (ik kan er uren over kletsen!).

Het plein

Op dit moment zit er een sportschool die erg druk bezocht word en een bibliotheek. Ik heb het idee dat het voorlopig wel zo blijft, alhoewel, je weet het nooit zeker. Zo zie je maar,wil je wat over de buurt vertellen en dan heb je het meer over iets anders!
Dat komt natuurlijk omdat je in die tijd een druk leven had en nu je niet meer werkt en meer tijd hebt beleef je de buurt weer anders en dat er veel is veranderd is een ding wat zeker is! Neem alleen de winkels al, er was een goede visboer, een juwelier, een huishoudelijke artikelenzaak, twee kapperszaken, een modezaak, een handwerkwinkel, een verzekeringsmaatschappij, een schoenmaker, een slager, een delicatessenzaak, een groentezaak, en er is ook nog een reisbureau geweest en een paar restaurants.

Veranderingen

Als ik nu op het plein loop word ik er niet echt vrolijk van. Er is niet veel variatie in het winkelaanbod. Dat is ook wel te begrijpen want de mensen die nu in de buurt wonen gaan niet naar dat soort winkels maar gaan naar de markt dus de winkels hadden geen bestaan meer.
Maar wij blijven hier nog wel even zitten en hopen op een goed verloop van alle veranderingen die nog zullen komen met al die renovaties in de buurt.

- Lees hier de verhalen van de cursisten deze groep. Het worden er vier.

- Klik hier voor de verhalen van alle groepen.

Ewald

Bioscoop

Gestart als Cinema West, eind jaren 80 omgedoopt tot Cinema International. Toen werden ook de zogenoemde 'love seats' geïntroduceerd. Een noodgreep om het teruglopende bezoekersaantal op te krikken. Het mocht niet baten.

Had niets met 'Marokkaantjes' te maken, zoals ene Frits beweert. De jeugd wilde liever naar het Leidseplein en het Rembrandtplein, waar ze na een bioscoopje direct de disco in konden duiken.

Remon Mersmann

Paddock bar

Ja ik weet zeker dat daar de Paddock bar was, ik heb er als 16 jarige als barman gewerkt, dat moet dus in 1967 geweest zijn.

Joyce

Paddockbar

Weet iemand nog dat daar de Paddockbar heeft gezeten. ...ging daar met mijn eerste vriendje vaak dansen...

Michiel Blijboom

Re: Re: Wie kan ons helpen? Op zoek naar de naam van de lederwarenzaak op het August Allebéplein rond 1971

>Volgens mij zat de tassenzaak in de Jan Tooropstraat, tegenover het plein.

Rick Jansen

Caro:
Ik ben naarstig op zoek naar de naam (dan wel de familie) van de lederwarenzaak / tassenzaak die rond 1971 op het August Allebéplein zat. De zoektocht gaat specifiek uit naar de dochter van het echtpaar die deze winkel had, genaamd Yvonne. Yvonne zou mij meer kunnen vertellen over haar beste vriendin destijds, Rita Kuijpers (mijn biologische moeder).

Familie "De Laat".

Rick

Caro

Wie kan ons helpen? Op zoek naar de naam van de lederwarenzaak op het August Allebéplein rond 1971

Nel Bakker-ter Woort

Plesman

Ik heb 4 jaar op de Plesman Mavo gezeten, ik kwam dus veel op het plein. Met z'n allen naar de snackbar, de platenwinkel en zwaaien naar de kappers. Ik herinner met dat de bioscoop ooit verbouwd is voor de film Earthquake, de hele boel ging trillen tijdens de aardbeving. Inderdaad, de love seats. Het was een knusse bioscoop. Ik heb er ook Jesus Christ Superstar gezien, ging met een brok in m'n keel naar huis (Delflandlaan) en op de terugweg was er brand (bij Berghaus, meen ik). Zag daar mijn, toen nog, aanstaande schoonvader tegen, die was brandmeester, en kreeg thuis op m'n donder omdat ik zo laat was.

~lariekoek

Re: Cinema weggepest

Frits:
Omdat de veiligheid van medewerkers en bezoekers niet meer gegarandeerd kon worden vanwege de aanhoudende Marokkaantjes-terreur is deze fantastische bioscoop gesloten. Dat is ook het geheugen van West.

Ik zou zeggen bewijs het maar want ik denk dat het door een heel andere is gesloten !

bert klop

cruijff

In Cinema West zagen we met mn Pa nog de film over Johan Cruyff. Later heette de bioscoop anders en had je Love seats, Cinema International. Met mn vriendinnetje Annemarie Mulder, heb ik daar Once upon a time in the West gezien. Eerste keer uit met een meisje na een beleefd kopje koffie in het ouderlijk huis. Wat een slaapverwekkende langdradige film was dat.

Frits

Cinema weggepest

Bibliotheek

Dag Mariette,

Jouw verhalen roepen herinneringen bij mij op aan mijn werk bij de Openbare Bibliotheek aan het August Allebéplein. Ik ben daar begonnen in juli 1977. De bibliotheek zat toen nog in het winkelpand op de hoek van de laagbouw, en de achteringang was in de Marius Bauerstraat. Op hetzelfde rijtje zaten onder andere een natuurwinkel - waar ik in 1978 mijn eerste vegetarische kookboek kocht toen ik van de een op de andere dag besloot geen vlees meer te eten - en de huishoudelijke artikelenwinkel Mobron. Op de andere hoek (Derkinderenstraat) zat een café, maar dat was al snel weg. Korte tijd daarna kwam daar het uitstekende Chinese restaurant Kam Lin , waar wij vaak aten als we middag- en avonddienst hadden.
Het pand op dat hioekje was veel te klein: de boeken op de bovenste planken stapelden we op totdat ze klem tegen het plafond lagen. En voor de kasten lagen boeken, die écht niet meer op de planken konden.
Na een tijdje ging de modezaak aan de overkant - waar nu Albert Heijn is - eruit. Ik meen dat die zaak Grol heette. Het filiaalhoofd van de bieb, overigens nog steeds mijn beste vriendin, had dat gehoord en direct actie ondernomen. We verhuisden dus naar dat pand. Daar heb ik met veel plezier gewerkt totdat het filiaal in 1985 wegens bezuinigingen gesloten werd. Ik werd overgeplaatst nar de Keizersgracht, de achterkant van de hoofdbibliotheek aan de Prinsengracht, naar een afdeling waar geen publiek kwam.
Ik heb veel veranderingen nog meegemaakt op het plein. Bijvoorbeeld de komst van de delicatessenwinkel Frans van Spankeren, waar wij op dinsdagochtend (administratie-ochtend) vaak wat lekkers haalden, bijvoorbeeld heerlijke kaascroissants.
Inmiddels is er dus weer een bibliotheek, maar die ligt voor mijn gevoel niet aan het plein. Ik ben er mermalen wezen buurten, want het lot wilde dat ik, nadat ik na bijna 20 jaar in de bibliotheek gewerkt te hebben, opnieuw in het Overtoomseveld kwam te werken, voor een totaal andere organisatie, waar ik nog steeds voor werk, maar nu op een andere plek in de stad.
Je ziet: allerlei herinneringen komen boven. En dit is nog maar het topje. Ik herinner mij zelfs een leeskaartnummer met de betreffende persoon erbij. En de namen van de kinderen.
Straks even foto's kijken! :-)

Groeten van Channah