In 1964 naar Osdorp

7 Fans

Naast mijn leuke hobby's elektronica en muziek, werkte ik bij De Gruyter in Zuid en vanaf september 1964 bij Berghaus in Nieuw-West, die altijd in de tram adverteerde 'Wordt modinette en neem je moeder mee!'

Berghaus (Eerste Nederlandse Dames- en Kindermantelfabriek), Koningin Wilhelminaplein 2-4 Foto: Beeldbank van het Stadsarchief, 1976

Het was ook het jaar dat het Rem-eiland met tv-uitzendingen begon. Je moest dan de tv-antenne op het dak draaien en toen kreeg je 'Mister Ed'. Ook kon je Duitsland ontvangen als het mistig was.

De verhuizing  in november 1964 naar Osdorp was een hele belevenis. .Jaren hadden mijn ouders bij het CBH op de urgentielijsten gestaan en nu gingen we naar Nieuw-West. Er werd dan ook een heel nieuw tijdperk ingeslagen, want we kregen een eengezinswoning in de Gorsstraat, met een douche en een tuin. Het leek het sprookje van Piggelmee wel, alsof we uit een Keulse pot kwamen.

In de jaren daarvoor hadden mijn ouders al vele bezoekjes gebracht aan de tuinsteden om naar woningen te kijken. Er reed een tram die je  naar het nieuwe Westen bracht.
Ook zijn we toen bij schoolvriendjes, die eerder naar Osdorp verhuisden, op bezoek geweest. Goh! Wat mooi allemaal en er was een geiser in de keuken die warm water gaf. Als je naar buiten keek zag je vanuit een flat alleen maar huizen en flats in aanbouw, en zandvlaktes. Het Osdorpplein en Hilversum-3 bestonden nog niet.

Lees hier alles over de hobby's van Peter van Zwam en zijn andere verhalen.

Bekijk meer afbeeldingen

Aanleg van de trambaan naar het 'nieuwe Westen', Cornelis Lelylaan Foto: Beeldbank van het Stadsarchief, 1 december 1961

Bart Vreeken

Daar woonden wij dus

In de tweede flat links, Cornelis Lelylaan 69'. Of was het twee hoog? De Cornelis Lelylaan zagen we aangelegd worden, maar ik weet niet meer of ik me dat echt herinner, of dat het van de foto's en de verhalen is. (ik ben geboren in november 1959). Links op de foto zie je nog een stukje van de Ringspoordijk. Die lag er al sinds de dertiger jaren, dus lang voordat station Lelylaan werd gebouwd en de spoorlijn naar Schiphol. Wij gingen veel met de tram naar de stad. Met lijn 17, dat was toen een moderne, gelede tram met een grijze kleur.

Wim Boer

herrinneringen aan de Gorsstraat

ik ben ook rond 1964 in de Gorsstraat terecht gekomen op nr 19, het was een mooie tijd. Een groot huis vonden we toen, een fraaie buurt en veel lucht en ruimte. Zeker voor mijn jongere broers en zussen was het geweldig. Overal zand om in te spelen.

Hilbert Steensma

Gelijkenissen

Beste Peter, een goed beeld van het gevoel dat jij had. Ook de gelijkenissen Van (Hilversum 3 en Osdorpplein) via de Keulse pot naar het REM-eiland.
Erg leuk!

Jan Luiten

Trambaan

Leuk die foto van die trambaan. Ik herinner me nog dat ik als kind een van de eerste keren met lijn 17 over de Lelylaan reed. 's Avonds lag ik er in bed over na te denken hoe de tram op het middelste van de drie sporen toch die palen kon ontwijken........................