Slotervaart is best bevallen

Auteur: Ria Baak
Slotervaart, Osdorp

Zelfs de olieman kwam nog aan de deur

Westerleestraat Foto: Beeldbank van het stadsarchief van de gemeente Amsterdam, 31 januari 1997, fotograaf Martin Alberts

In 1961 zijn we in Nieuw-West komen wonen, na 2 jaar op een kamer wonen in Amsterdam-Noord. We kregen we een woning in de Westerleestraat en dat was toevallig in Amsterdam-West, dus dit was geen bewuste keuze, maar het is best bevallen. We hebben de buurt zien uitbreiden en groeien tot een grote wijk met veel kantoorgebouwen. Dat is minder leuk, maar het was niet anders.

Winkels
In de eerste jaren waren er geen winkels, we hadden wel een melkboer, bakker en groentenman aan de deur en zelfs een olieman. Voor andere boodschappen moesten we naar het Hoofddorpplein of de Zeilstraat, toen nog gezellig nu helaas niet meer. Na enige tijd kwamen de winkels op het Delflandplein, dat was fijn om de winkels zo dicht bij te hebben, zeker nadat er ook grote supermarkten zoals De Gruyter, Coöp en later AH en Dirk van de Broek kwamen. Dit was natuurlijk minder leuk voor de melkboer en bakker enzovoort die aan de deur kwamen, want zij verloren klanten. Een brood of fles melk waren immers bij de supers veel goedkoper en zo verloren ze langzamerhand hun broodwinning.

Vertrekkende buren
In het begin was het een kinderrijke buurt door dat er veel vierkamer-woningen waren, er kwamen er gezinnen met 2 of 3 kinderen wonen en zelfs meer, er waren ook woningen met 6 kamers. Met de jaren ging de buurt veranderen door vertrek van veel mensen, die wat ouder werden en andere passende woonruimte zochten. Ook zijn er veel mensen verhuisd naar plaatsen zoals Purmerend, Almere of Nieuw Sloten.

Naar Osdorp
Zo hebben we ook de afbraak (kantoor Stork) meegemaakt en door de stedelijke vernieuwing heb ik noodgedwongen moeten verhuizen naar Osdorp, nadat ik bijna 46 jaar in Slotervaart had gewoond. Maar in Osdorp is het ook leuk wonen en zo woon ik nog steeds in de tuinsteden.

Ria Baak

Lees ook de andere verhalen: