Mooi wonen rond de Sloterplas

Verteller: Leny Kroneberg
Slotermeer, Osdorp, Slotervaart

Toen ik in 1962 trouwde ging ik van mijn ouderlijk huis in Amsterdam West naar een driekamerwoning op 3 hoog in Tuinstad Slotermeer en keek uit over de Burgemeester de Vlugtlaan hoek Slotermeerlaan.

Het Vredesbeeld in de Hoekenesgracht Ontwerp kunstwerk: Heppe de Moor.
Foto Stadsdeel Osdorp, beeldbank Stadsarchief gemeente Amsterdam

Op de ene hoek was de Gruyter waar ik mijn boodschappen deed en op de andere hoek stond hotel restaurant Slotania waar wij onze bruiloft vierden. Ik weet nog dat de Sloterplas bevroren was en er geschaatst werd, en er reed zelfs een auto op de plas.

Nadat wij twee kinderen hadden en ik weer in verwachting was van de derde, werd de woning te klein en verhuisden wij in 1970 naar Osdorp, toen een mooie tuinstad. Ook daar woonde wij op drie hoog aan het water in een grote vierkamerwoning. Wij hebben daar met veel plezier gewoond maar zagen wel hoe de natuur moest wijken voor meer woningen, er is nu niet veel meer van de mooie tuinstad is overgebleven.

Omdat wij aan het water woonden, zagen wij ieder jaar de wielerronde voor onze deur en de aankomst van Sinterklaas. In het begin zwommen er in de zomer mensen, maar vooral kinderen in de Hoekenesgracht. Wat erg leuk was dat wij ook een boot met mensen zagen verdwijnen in de gracht: zij hadden vast te veel op want wij zagen ze dansen en zingen. De boot schommelde van de ene naar de andere kant en verdween toen onder veel gelach in het water van de gracht. Voor de mensen op de boot liep het goed af: iedereen heeft zwemmend de kant bereikt.

Wat wij ook zagen was de bouw van het Vredesmonument in de gracht. Daar kreeg het stadsdeel Osdorp 7000 gulden voor. Ieder jaar op 4 mei zagen wij hoe een delegatie van het stadsdeel bloemen legde bij het Vredesmonument. In de eerste paar jaar speelde er een orkestje muziek, dit werd geregeld vanuit de kerk “de Opgang”.

Onze drie kinderen hebben op de basisschool Jac. P. Thijse gezeten, die er nu niet meer is. Daarna zijn zij naar het Pieter Calandllyceum gegaan, toen heette dat de OSG. Toen zij allemaal de deur uit waren, zijn wij in 1997 verhuisd naar Slotervaart, achter De Drie Hoven, naar een eengezinshuis.

In feite hebben wij in verschillende wijken gewoond rond de Sloterplas en heb ik in die jaren toch het een en ander zien veranderen. Toch het is mooi wonen geweest, en nog…

Lees ook de andere verhalen in de rubriek Senioren bouwen aan digitaal geheugen.

Dit is een verhaal geschreven tijdens de cursus 'Senioren Amsterdam-West bouwen aan digitaal geheugen', een samenwerkingsproject van Eigenwijks, Computerwijk en het Geheugen van West. Mogelijk gemaakt door het Oranjefonds (subsidie) en Movisie (ondersteuning).