Goedgekeurd voor een flat

Overtoomse Veld, Slotervaart
'Onze flat' Marius Bauerstraat/ Jan Tooropstraat Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam, onbekende datum

Het is het jaar 1973 dat ik hier in Nieuw-West ben komen wonen.
Het ging niet echt vanzelf, er is heel wat aan vooraf gegaan.

Eerst inwonen

Met m'n trouwen in 1966 zijn we op de nieuwe Herengracht gaan wonen. Eerst op zolders, zoals dat in die jaren heel normaal was (inwonend). Na ongeveer twee jaar gingen we op 2-hoog wonen, we hadden de woning met goedkeuring van de huisbaas 'gekraakt 'ook dat werd veel gedaan in die tijd. We hebben ontzettend veel verbouwd en opgeknapt,m’n man werkte in die tijd in de bouw.

Bosje bloemen

Maar in 1973 werden een aantal grachten panden gesloopt voor de bouw van een bejaardentehuis voor het Leger des Heils onder toeziend oog van Majoor Boshart. Zij was een hele lieve vrouw en leefde erg mee met de bewoners van alle panden. Zij kwam geregeld even 'buurten', want er gingen wel wat maanden overheen. Ik was in januari bevallen van een gezonde dochter en in april moesten we eruit. Nou dat was een hectische tijd mag je wel zeggen. Toentertijd werd je nog gekeurd of je wel goed genoeg was om in de flat te mogen wonen! Nou wij hadden mazzel, want m’n man was net door de keuring heen van de politie (want daar was hij met januari gaan werken, ook dat nog). Daar kun je je nu niks bij voorstellen. Zesentwintig was ik toen. We gingen van 50gulden naar 250gulden huur, dus ook dat was een hele verandering. Majoor Boshart is nog langs geweest met een bos bloemen, heel lief.

Luxe flat

Het was hier een prachtige buurt, het August Allebéplein met al die mooie winkels de rolschaatsbaan. Zomers werden de waterspuiten aangezet, zoals je op de foto kunt zien ('s winters ijsbaan). En al die luxe. In de flat waar wij wonen, woonden in die tijd mensen met eigen bedrijven enzo, dus vonden ze eigenlijk
wel dat de flat achteruit ging met iemand die maar bij de politie werkte, ha-ha. Ja, daar moet je nu wel om lachen!

Onze buurt

We wonen hier inmiddels ruim 36 jaar en ik kan je wel vertellen, dat we veel hebben zien veranderen. Maar … het is nog steeds 'onze' buurt! Al is het niet meer zoals vroeger, we blijven hopen dat we 'samen' het weer gezellig kunnen maken. De sterk verwaarloosde gebouwen worden vervangen door nieuwbouw, al gaan er wat jaartjes overheen (we zijn inmiddels 68 en 62). We hopen dat we hier nog met veel plezier kunnen blijven wonen. Alles gelijkvloers, lift, winkels op het plein, metrostation, treinstation, Sloterplas en het Rembrandtpark! Hier kunnen en hopen we oud te worden!

Lees hier de verhalen van deze groep. Het worden er vier.

Klik hier voor de verhalen van alle groepen.

De fontein op hert August Allebéplein (voorgrond)
Gezien naar Jan Toorpstraat 31 t/m 43 (ca.)(vlnr.); links: Marius Bauerstraat: gebouw geheel links: Jan Toorpstraat 29 (ged.) Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam, 11 juni 1969 - 11 juni 1996

Rick Jansen

Re: Lederwarenzaak august allebeplein

Caro:
Kunt u mij vertellen of u iets weet over een lederwarenzaak op het august allebeplein? Rond 1971 zou deze hier zijn in het rijtje van cafe de paddocks en de chinees?

Dag! Die familie heette "De Laat" volgens mij.

Luxe lederwaren

Caro, dat zou heel goed mogelijk zijn. Jij zegt: zij trouwde in 1954. Ik weet niet hoe zij van haar voornaam heette, maar als we pakweg 24 jaar terug rekenen is zij in 1930 geboren. Ik heb op WieWasWie.nl een Willem Tijmstra gevonden, 26 j, die huwde met Susanna Spreij, 19 j, op 21-11-1928 te A.dam, dus dat kan kloppen. Deze Willem was schoenmaker, geboren en wonende te A.dam. Dan nog weten we niet of zij de zaak heeft overgenomen, maar het zou dus wel kunnen.
Groet Jan.

Caro

Re: Re: Lederwarenzaak Marius Bauerstraat/A. AllebéPlein 1971

Jan Wiebenga:
caro:Ben dringend op zoek naar de eigenaars van deze winkel rond 1971. Kan iemand mij iets meer hierover vertellen. Vermoedelijk gaat het om de Familie Waterman met een dochter die Yvonne heet.cma5dejong@hotmail.com
Hallo Caro, in het telefoonboek van 1965 staat een lederwarenzaak van W.Tijmstra, Jan Tooropstraat 33, Luxe Lederwaren, oud tel.nr. 154069. Deze zaak zat aan de Jan Tooropstraat bij het August Allebéplein. Hopende dat je zoektocht succes mag hebben.
Groet van Jan Wiebenga.

Hallo Jan,

Zou het kunnen dat de oudste dochter van de familie Tijmstra die in 1954 trouwde met ene hr Sandmann de zaak hebben over genomen van pa Tijmstra?
Groet. Caro

Re: Lederwarenzaak Marius Bauerstraat/A. AllebéPlein 1971

caro:
cma5dejong@hotmail.com

caro

Lederwarenzaak Marius Bauerstraat/A. AllebéPlein 1971

Caro

Lederwarenzaak august allebeplein

Hanny Stijns Versnel

goed gekeurd voor een flat

even een reactie op dit verhaal, ook ik ben in 1972 in deze flat komen wonen en heb er met plezier 31 jaar gewoond, het was een geweldige tijd vooral voor de kinderen die hebben er genoten. Maar ik ben toch vanwege de vele buitenlanders in 2003 vertrokken naar zaandam voor een woning met tuin voor en achter aan het water, ook heerlijk, maar we hebben er zeker met veel pleziet gewoond.