Pontje

Auteur: Joop Komen

Zo’n 65 jaar geleden ging ik met mijn vrienden elk jaar naar de kermis aan de Jan van Galenstraat. We liepen dan vanaf de van Beuningenstraat via de Buyskade naar het kabelpontje dat ons voor een luttel bedrag overzette naar de Jan van Galenstraat.
Ik ben nu alweer een dikke vijftig jaar weg uit de van Beuningenstraat en ben daar nooit meer teruggeweest.
Na jaren in Amstelveen, Hoofddorp, Nieuw Vennep, Kudelstaart en Aalsmeer te hebben gewoond, geniet ik nu alweer twintig jaar van mijn pensioen in de Achterhoek.
Ik weet inmiddels dat het kermisterrein aan de Jan van Galenstraat nu volgebouwd is met huizen en de originele naam ‘Marcantilaan’ heeft gekregen.
Een beetje geschiedbewuste Amsterdammer had aan die wijk de verschillende namen van kermisattracties hebben gegeven.
Maar wat mij interesseert is het idee of dat gekke pontje daar nog steeds vaart. Ik denk haast van niet, maar er huist hier op HGvW vast wel een Mokumer die mij dat kan vertellen en ik ben ook benieuwd of er ook lezers zijn die nog door dat pontje zijn overgezet.