Markthallen 75 jaar

Auteur: An van Batum
Amsterdam-West

De Centrale Markthal gelegen aan de Jan van Galenstraat was de plek waar groenten, fruit en vis werd aangevoerd en verhandeld.

Jan van Galenstraat 4, de grote markthal van de Centrale Markthallen in bedrijf. wie, wat, wanneer, waar Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam, geen datering.

Het complex bestaat uit een grote hal en verschillende pakhuizen en is 75 jaar geleden gebouwd door architect N. Landsdorp.

Duwkracht

Nog zie ik in gedachte al die groentemannen, zwoegend achter de handkarren hoog opgeladen met hun handel. Ze duwden hun handkarren de bruggen op en er stond altijd wel iemand die voor wat kleingeld hielp de kar de brug op te duwen zowel richting Centrum als naar West. Want een auto was een luxe die de meesten zich niet konden permitteren.

Gezond snoepen

Wij gingen op de stoep in de Jan van Galenstraat staan in de hoop dat er iets van de kar afviel, worteltjes of een appeltje.
Of we liepen naar het parkje bij de brug tegenover de Hallen-Bioscoop en gingen beneden langs de waterkant 'appeltjes vissen' want die dreven volop in het water van het Westelijke Marktkanaal, 'doorgedraaid' zal ik maar zeggen.

Klik hier voor alle verhalen van An van Batum.

De grote hal van de Centrale Markthallen in aanbouw. wie, wat, wanneer, waar Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam, geen datering. Door: Jan van Zijp

Piet Veenboer

MARKTHALLEN 75 JAAR

Eigenlijk had ik niets met de Markthallen te maken, want ik werkte in de haven van Amsterdam bij de Hollandse Stoomboot Maatschappij aan de O.Handelskade.
Ik zat gedurende mijn MULO-tijd(1950-1954) op de huiswerkklas van Pater Dury en klasgenoten werden altijd uitgenodigd om met zijn boten een tocht te maken naar IJmuiden,Kagerplassen enz.
Zijn 2 boten(de Don Bosco, 2e bootnaam ben ik vergeten) lagen in een van de haventjes van de Markthallen, dus we moesten wel altijd een behoorlijke fietstocht maken, om er te komen. Als je bij de ingang kwam, moest je wel zeggen, dat je naar hem toe ging en dan kon je altijd doorfietsen. Veel tochten gemaakt en toch niets te maken met de Markthallen.

jos bestenbreur.

mooi tijd.

we hebben een mooi tijd gehad.

amanta barendregt

Re: Tossen en merken

Joop Komen:
Hallo An,Om te tossen wie er mocht beginnen daar waren verschillende manieren voor.Wij deden meestal het volgende:“De spelers legden allemaal een even dik pak playerkaarten op de bovenkant van hun linker of rechterhand.Snel die hand omhoog stoten en onmiddellijk met diezelfde hand het pakje kaarten proberen op te vangen.Degene bij wie de minste kaarten op de grond waren gevallen die mocht beginnen”.Een beetje ingewikkeld om uit te leggen maar wie het eens heeft gedaan die snapt het wel.Ach, je kon een hoop manieren verzinnen om te tossen, bijvoorbeeld een ongeldig spelletje player spelen en wie het eerst een zelfde kaart als de vorige neerlegde die mocht beginnen.We deden ook wel 100 meter hardlopen en wie won mocht beginnen met playeren.Maar meestal tosten we op de manier zoals ik hier het eerst beschreef.En misschien tosten ze in de Bloys van Treslongstraat wel helemaal anders.De meest voorkomende playermerken waren volgens mij:Chesterfield, Bond Street, Craven A, Craven Plain, Capstan, Lucky Strike, Pall Mall, Player, Sweet Caporal, Camel, Wild Woodbine en ik vergeet er vast nog wel een hoop.

wauw dat heb ik ook gespeelt , mijn broers waren er ook gek van hoe we aan al die doosjes kwamen weet ik niet meer, heel leuk om te lezen dat er veel mensen zijn die dit spel nog kennen ,en met tossen verloor ik vaak , dan was ik ze kwijt, ach ik was ook een meisje , die met haar broers mee wilde doen ha ha

ans kuppers holthuysen

vuilstort,plaats,heerlijk kinderen speeldomijn,in 1952-1955,

ik woonde in de bestevaerstr,bij de rijpgracht, zat op de jan van galen school,en vertoefde heel graag na school op het jan van galen terein,om met andere kinderen te speelen, het was voor ons een soort jungel , waar het avontuur was ,en als er circus was ,wist ik helemaal niet van thuis komen
ik hielp dan bij de paarden, eten geven en borstelen,niet alleen voor de paarden liefde,maar ook om gratis in het circus,te zijn om de voorstelling te zien ,tot het donker werd en mn ouders ongerust op zoek waren naar mij ,met de nodige klappen voor mn broek,,,ook werd er bij huis waards
de nodige verkoop produkten van de tuin en landbouw winkel
naast de markthallen verwisseld zo als de klompen die daar te koop stonden,dan hadden wij als jeugd veel plezier in ,
en naar de bioscoop de hallen theater ,mooi gebouw was dat ,
en klimmen op het mannelijk beeld,aan de overkant, dat was een klein parkje waar je kon zitten, ja heerlijk buurtje waar weinig van over is jammer,,

Joop Komen

Tossen en merken

Hallo An,

Om te tossen wie er mocht beginnen daar waren verschillende manieren voor.
Wij deden meestal het volgende:
Degene bij wie de minste kaarten op de grond waren gevallen die mocht beginnen”.
Een beetje ingewikkeld om uit te leggen maar wie het eens heeft gedaan die snapt het wel.
We deden ook wel 100 meter hardlopen en wie won mocht beginnen met playeren.
Maar meestal tosten we op de manier zoals ik hier het eerst beschreef.
En misschien tosten ze in de Bloys van Treslongstraat wel helemaal anders.
De meest voorkomende playermerken waren volgens mij:

An van Batum

Playeren

Meneer Komen
Ik probeerde gisteren uit teleggen hoe playeren ging en toen zei ik "en dan moest je tossen".
Ik kon niet meer uitleggen hoe dat ging, weet u dat nog?

Joop Komen

Vuilstortplaats

Die vuilstortplaats is aan het eind de oorlog spontaan ontstaan toen er in de hongerwinter geen huisvuil meer werd opgehaald.
De mensen stortten toen hun huisvuil meestal in de grachten zodat veel grachten op den duur een stuk smaller waren geworden.
Bij ons werd de Wittenkade een geliefde stortplaats.
Maar ook de braakliggende terreinen werden gretig door de bewoners in beslag genomen om hun huisvuil te lozen en zodoende was het terrein naast het Hallen theater een gewilde locatie.

En praat me niet van playeren An. Uren, dagen, weken, maanden en zelfs een paar jaar van mijn leven heb ik me aan dat spel verslingerd.
De boven- en- onderzijde van de lege kartonnen sigarettenpakjes werden doormidden gescheurd zodat je van elk pakje 4 playerkaartjes had. De meeste pakjes waren toen nog van karton.
Als je geluk had dan won je binnen korte tijd een veelvoud van je eigen voorraad, vooral als je het spel met drie, vier of zelfs meer vriendjes speelde. Je moest wel snel reageren, want als je een kaart legde eender aan de kaart die er lag en de ander legde razendsnel een kaart daar weer op, dan kon je fluiten naar die begerig grote stapel players. Je moest dus handig, snel en meedogenloos zijn om een goede playeraar te worden.
Het spel was plotseling uit de mode geraakt, waarom dat weet ik niet.
Maar dat had je ook met dieffie met verlos, bussietrap en pinkelen en tot heden zijn ze ook niet meer teruggekomen.

An van Batum

Centrale Markthallen

Meneer Komen
Nee, het pontje bestaat niet meer, dat is niet meer nodig nu bijna alle mensen een auto hebben.
Ik ben zelf als kind heel vaak met het pontje over gegaan met mijn moeder want dat was korter dan omlopen, maar alleen als er geld was. Wat u misschien niet weet is dat voor het een kermisterrein werd (de Marcantielaan), het een vuilstortplaats was na de oorlog.
Wij gingen er sigarettendoosjes zoeken in het afval,en gingen daar mee playeren.

Joop Komen

Pontje

Zo’n 65 jaar geleden ging ik met mijn vrienden elk jaar naar de kermis aan de Jan van Galenstraat. We liepen dan vanaf de van Beuningenstraat via de Buyskade naar het kabelpontje dat ons voor een luttel bedrag overzette naar de Jan van Galenstraat.
Ik ben nu alweer een dikke vijftig jaar weg uit de van Beuningenstraat en ben daar nooit meer teruggeweest.
Na jaren in Amstelveen, Hoofddorp, Nieuw Vennep, Kudelstaart en Aalsmeer te hebben gewoond, geniet ik nu alweer twintig jaar van mijn pensioen in de Achterhoek.
Ik weet inmiddels dat het kermisterrein aan de Jan van Galenstraat nu volgebouwd is met huizen en de originele naam ‘Marcantilaan’ heeft gekregen.
Een beetje geschiedbewuste Amsterdammer had aan die wijk de verschillende namen van kermisattracties hebben gegeven.
Maar wat mij interesseert is het idee of dat gekke pontje daar nog steeds vaart. Ik denk haast van niet, maar er huist hier op HGvW vast wel een Mokumer die mij dat kan vertellen en ik ben ook benieuwd of er ook lezers zijn die nog door dat pontje zijn overgezet.