Soep

Auteur: An van Batum

In de hongerwinter van de Tweede Wereldoorlog was elk stukje eten van onschatbare waarde

Uitdeling van eten in de hongerwinter wie, wat, wanneer, waar Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam, 1945 Door: Jan van Zijp

In de oorlog kreeg je eten van de gaarkeuken voor elke persoon 1 portie. De scholen waren meestal ingericht als afhaalcentrum, want veel scholen waren dicht in de Hongerwinter voor de kinderen wegens gebrek aan kolen.

Op een middag hoorde ik mijn vader en moeder hevig ruzie maken, ik kon eerst niet begrijpen waar het over ging, ik hoorde steeds weer “je hebt het dikste opgegeten en nu hebben we alleen nog water over”. Wat bleek, mijn vader was die dag onze “soep” gaan halen en had al vast een klein beetje genomen (altijd honger) en toen proefde hij alleen maar harde stukken suikerbiet. Toen was hij zo kwaad geworden dat hij die eruit had geschept en weggegooid, want dat mocht zijn gezin niet eten.

Met als gevolg dat er een grauwgroene waterige pan met “soep” overbleef.

Frits Stappers

Re: SOEP GAARKEUKEN

G.Slangen:
Mijn vader was destijds gebombardeerd als chef van de gaarkeuken, het leuke is dat ik mijn vader herken op de foto. Komt deze foto uit het gemeente archief ?

Hou de cursur op de foto en je ziet wat je er mee kan doen. de foto komt idd. uit het Amsterdams archief. Groet Frits

Piet Veenboer

SOEP

Wij woonden met broertjes,zusjes op het Columbusplein. Wij aten deze soep in het parochiehuis tegenover de Chasse-kerk. Ik kan me nog herinneren, dat ik de bonkaart rondom mijn nek had geknoopt en ook weet ik nog, dat de schillen van deze "lawaaisoep" werden opgestapeld op een groot bord op een van de tafels.
Op het Magelhaensplein was een centrale keuken gevestigd, waar een soort "cementmolen" de gehele dag stond te draaien. Na de oorlog werd dit gebouwtje gebruikt door een fabrikant van breinaalden. Ik kan me dat herinneren, want de vader van mijn vriendje-Jos Hinke-was daar werkzaam. Daarna werd het gebouwtje met de grond gelijk gemaakt. Je kunt er nu niets meer van zien of herkennen.

wil slangen

soep gaarkeuken

ik lees net ook wat mijn zuster schreef over de gaarkeuken, inderdaad mijn vader, die bij de elektrische centrale werkte in amsterdam noord, moest daar gaan werken en gevolg was dat wij wat beter te eten kregen, al was het wel lawaaisoep, maar inderdaad de hutspot was lekker. Af en toe moest ik met een tas en daarin een pan, soep halen, moest de hele kinkerstraat doorlopen en baarsjesweg om thuis te komen, gevolg was dat de pan ging schudden, ik was een kind van een jaar of 10, dus als ik thuis kwam was het huilen geblazen kon de pan niet stil houden, maar dat was niet erg, dus kwam alles toch nog goed, maar inderdaad die dingen vergeet je nooit.

G.Slangen

Re: SOEP GAARKEUKEN

G.Slangen, 12 aug 10, 21:35
Mijn vader was destijds gebombardeerd tot chef van de
gaarkeuken, het leuke is dat ik mijn vader herken op de foto.
Komt deze foto uit het gemeente archief ?

G.Slangen

Soep Gaarkeuken (vervolg)

even nog een vervolg op de soep, ik weet ook nog heel goed te herinneren dat hij met bevroren hutspot thuiskwam, was best lekker hoor !

G.Slangen

SOEP GAARKEUKEN

Arme vader!

Ach An, die arme man! Bespaart hij zijn gezin die vieze suikerbieten, krijgt hij nog op zijn donder van zijn vrouw op de koop toe! Ik neem aan dat de ruzie snel bijgelegd was nadat vader de ware toedracht had verteld.

Groeten van Channah