Geen vuilnisbak

Auteur: An van Batum

Alles wat er aan afval werd gemaakt in huis ging de gracht in

Vuilnisbak uit de jaren 50 wie, wat, wanneer, waar Van de bewoners van 3-hoog achter!

Mijn grootouders woonden in de veertigerjaren van de vorige eeuw op de Marnixstraat, aan de achterkant grenzend aan de Lijnbaangracht. Voor zover ik weet heeft mijn oma nooit een vuilnisbak gehad, althans nooit gebruikt en plastic vuilniszakken waren er natuurlijk nog niet. Alles wat er aan afval werd gemaakt in huis ging de gracht in, van aardappelen schillen tot kapotte kopjes en borden enzovoort.

Dat was heel gemakkelijk, je hoefde het raam maar omhoog te schuiven en je gooide het naar buiten want het raam kwam boven het water uit. Het spannends was het in de winter als het ging vriezen dan werd alles naar boven gedrukt en zat vast in het ijs, matrassen, kapotte stoelen, fietsen, oude kinderwagens en oude kleden. En tussen dat alles liepen de ratten, een heel gewoon verschijnsel in die tijd.

Wij in West vonden dat heel vreemd (en vies), bij ons werd het vuil opgehaald, dan kwam de vuilnisman met een ratel en dan wist je dat je de vuilnisbak buiten moest zetten en daarna kwam er een man die met een emmer en een stoffer de bak schoonmaakte, als je er voor betaald had.

thea

ratelmannen

op het bellemieplein staat er een beeld bedoel ik ze bestaan nog wel maar in een nieuwjasje die stadsverteller is er ook nog die is heel goed hij komt altijd in het vondelpark in die muziekkoepel hij woont in de kinkerbuurt

Loes Kuijkens

van vuilnisbak tot container.

Ja de man met de ratel als de vuilnis werd opgehaald kan ik mij ook nog goed herrinneren. Nog niet zo lang geleden bestond er een orkest van mensen die vroeger met de ratel hadden gelopen, onder de naam (DE RATELAARS). Ik weet niet of ze nog bestaan.
Nu hebben we ondergrondse containers in de straat, de spullen die jou grootouders in de gracht gooiden worden nu regelmatig naast de containers gezet op dagen dat het niet mag, een smerig aanzien voor de buurt!!