Herinnering aan de Blauwe tram

Auteur: An van Batum
Amsterdam-West

Toen ik het verhaal over de Blauwe tram las en het filmpje zag, zei ik steeds in mijzelf "O ja, dat is daar en daar".

Makkelijke verbinding

We hadden een tenthuis, op het strand van Zandvoort, bij Helios (een kampeervereniging) en dat was voor Amsterdam-West de gemakkelijkste verbinding, daarom hebben mijn ouders en ik er veel gebruik van gemaakt.
De tram was heel bijzonder. Als je er in kwam dan kon je links of rechts drie treden op en zat je hoog boven het verkeer naar buiten te kijken, wat heel boeiend was.

Blauw en groen

Het werd volgens mij door ons "de Blauwe" genoemd omdat we ook nog de groene hadden, "de Kikker", een enkele wagen die vanaf het Spui tot eind van de Admiraal de Ruiterweg over één route reden, (op verschillende railbreedte) van waar de Blauwe linksaf ging richting Haarlem en de Kikker naar Sloterdijk rechtdoor reed. Ik heb zo vaak met de "Blauwe" gereden dat ik me elke halte en elke bocht kan herinneren.

Buiten Amsterdam

Bijvoorbeeld door het smalle straatje in Haarlem, waar maar één tram tegelijk door kon en je je dan als kind afvroeg of de conducteur wel wist wie er eerst mocht. Of de Tempelierstraat waar het altijd zo gezellig druk was en er altijd iets te zien was, dat was maar goed, want soms bleef de tram daar langer staan dan op een andere halte omdat het een overstaphalte was voor bussen in allerlei ander richtingen van Haarlem en omgeving. Of als je langs Aardenhout reed en dan die prachtige villa’s zag (die had je niet in Amsterdam) en uiteindelijk op het knusse eindstation in Zandvoort, waar je meteen als je uitstapte het dorp met zijn karakteristieke Stadhuis zag.

Ja, door één filmpje kan er opeens een gedeelte van je jeugd terugkomen.