De ouderen van nu zijn “de Jeugd van Tegenwoordig" van toen

Auteur: An van Batum
8 Fans

Rond de jaren 50 waren er ook problemen met jongeren. Niet zoals nu, maar voor die tijd behoorlijk heftig.

De kratten met melkflessen rond 1950 Foto: fragment van een foto van de Beeldbank van het Stadsarchief van Amsterdam

Bijvoorbeeld de vechtpartijen tussen jongens uit West en de Jordaan. Ik weet de aanleiding niet meer, maar misschien ging het om de meisjes. Dat voelde ik best als bedreigend, vooral op dansen in de Witte de Withstraat bij Gobits, daar was soms best een dreigende stemming.

Onze grootste misstap was - met luilak - de doppen (van aluminiumfolie) stuk prikken bij de melkboer van de melkflessen die 's nachts buiten werden neergezet door de melkfabriek.

Je werd vroeger ook meer in de gaten gehouden, door de buren. Als je iets verkeerd deed (in hun ogen) dan werden je ouders ingelicht en kreeg je straf, soms klappen.

Ik vraag me af of “de Jeugd van Tegenwoordig" van toen zich nog wat van die uitspattingen kunnen herinneren en wat hun straf dan was van hun ouders.