Johannes de Doper

Auteur: Channah

Hoi Marie-Anja,

Prachtige uitdrukking van je vader voor jongens/mannen met lang haar! ;-)

Die ribfluwelen broeken waren hartstikke strak, maar hadden meestal wel uitlopende pijpen. En dan de spijkerbroeken uit die tijd: die kocht je zo strak mogelijk, ik meestal bij het Werkmanspaleis op de Nieuwendijk (zit er nog steeds), waar je regelmatig mensen op de grond zag liggen bij het passen om de broek dicht te krijgen. :D En als je hem dan bij thuiskomst nog te wijd vond, geen nood: het lavet vol laten lopen met zo heet mogelijk water, en erin met de broek aan. En daarna op laten drogen 'aan de kont'.
Zo'n Afghaanse jas heb ik nooit gehad: wel een kort nepbontjasje, dat ik op het Waterlooplein gekocht had, en dat ik gedragen heb tot het in draadjes van mij afviel. Maar volgens mij was dat toch een aantal jaren later. Ik heb ook nooit op de Dam gezeten. Wel in het Vondelpark. Leuke tijd was het, en die kleding vind ik nog steeds prachtig.
De Helanca-broeken was ik helemaal vergeten. Natuurlijk had ik er ook een, uiteraard een zwarte. En zo'n doorgestikt jack had ik ook, met kapuchon, aangeschaft bij C&A. Ook de op-art-kleding was ik vergeten. Heb ik zelf ook nooit gedragen, maar een toenmalige collega van mij wel.
Nog een modeverschijnsel uit de vroege jaren 70: de hotpant. Heb ik zelf alleen gedragen in combinatie met een midirok (ook een woord dat nooit meer gebruikt wordt) die vanaf de taille sloot met gekruiste en gestrikte linten tot ongeveer ter hoogte halverwege mijn buik. Als je stond leek het dus allemaal heel keurig, maar zo gauw je ging lopen waaide die rok open. Pikant, hahahaha!
Ik kan me ook nog goed herinneren dat het opeens mode werd om onder je minirok opengewerkte kniekousen te dragen, waardoor je eruitzag als een sterk verouderd kleutertje. :-) Volgens mij was dat rond 1968.
Otten Mode was een instituut in de westelijke tuinsteden in die tijd. Maar er zat ook een modewinkeltje op het Confusiusplein, die ook best 'hippe' dingen hadden. Kan jij je dat nog herinneren? En de schoenwinkel van Ekelschot, naast Otten Mode, waar ik toen ik een jaar of 14/15 was eindelijk de felbegeerde witte veterschoenen met vierkante neus, waar de hele Maris Stella mee liep, mocht kopen.

Groeten van Channah