Waar gaat het eigenlijk over? ;-)

Auteur: Channah van Straaten

Marie-Anja, ik vind al die commercie met kerstmannen, rendieren, sneeuwpoppen etc. ook verschrikkelijk daarom doe ik bijna niets aan Kerstmis. Maar voordat het christendom in onze contreiën aansloeg werd hier in wat toen nog geen december heette al een soort feest gevierd: de terugkeer van het licht. Heel belangrijk in die tijd natuurlijk. Dat is door het christendom handig aangepakt door de geboorte van Jezus hieraan te koppelen.
Voor mij is die geboorte van Jezus niet zo belangrijk. Wel de boodschap van, hoe donker alles ook lijkt te zijn, er altijd weer licht komt. In zekere zin zegt het christendom dat natuurlijk ook, spreekt zelfs van eeuwig licht. Maar binnen de natuurreligies wist men dat ook al. Het zit gewoon in de mensen zelf.
Dat je kleindochter op school alleen maar kerstliedjes leert over dennebomen en sneeuwmannen vind ik een misser van de school. In alle religies komen lichtjesfeesten voor, dus grijp dat aan om kinderen daar iets van mee te laten pikken, zou ik zeggen, alleen al uit cultureel opzicht.