Joan Melchior Kemperstaat

Auteur: Bert Strikkert

Heb er gewoond vanaf mijn geboorte in 1954 op nummer 41 2e etage tot mijn 22e. Daarna in de van Hogendorpstraat en weer iets later in de nieuwbouw aan de Haarlemmerweg tegenover het Westerpark. Heb gevoetbald bij DVOS en SNA. In mijn jeug een heerlijke buurt voor kinderen. Veel reuring, er gebeurde altijd wel iets 'spannends'. Regelmatig op diverse kruisingen botsingen, een tram, lijn 10, die ontspoorde. Heb ook diverse branden meegemaakt. Ruzies op straat tussen buurtbewoners, meestal bleef het gelukkig bij schreeuwen en schelden. Nog niet of nauwelijk auto's in de straten. Dus lekker voetballen, putten, op straat. Snoepwinkeltjes voor de jeugd, o.a. op de Haarlemmerweg bij juffrouw Tengen. Moest je een trapje af het souterrain in, deur op een kier en als die open deed, dan klonk er een belletje. Klein nauw gangetje, rechts af en dan stond je in een klein donker winkeltje. Hartjesdag, 's avond midden op de kruising van de J.M. Kemperstraat en van Limburg Stirumstraat ging dan een hoop oude troep in de fik. Het asfalt zag er dan ook niet uit. Leek wel een heuvellandschap. Hutten bouwen tegen de gevel bij houthandel Garnier. De olieman helpen sjouwen. Een zak kolen halen voor de kachel. Een muntje halen voor de electra bij de portier bij de Westergasfabriek. Antennes op de daken voor de tv, die antennes moesten regelmatig bijgesteld worden, dan ging er eentje het dak op en draaide er wat aan, een ander hing dan uit het raam of stond op de veranda en schreeuwde dan omhoog dat het beeld beter of nog slechter was geworden. Etc etc. Was een verdomd leuke tijd!!!