De J.M. Kemperstraat

Auteur: Jan Rutgers
Staatsliedenbuurt, Westerpark

In 1948 kwam ik als bijna vierjarig manneke in Amsterdam wonen. Wij kwamen in te wonen op het adres Joan Melchior Kemperstraat 27 op de hoek van de van Limburg van Stirumstraat. In die straat hadden we ook nog een ingang.

bij de grootouders van Jan Rutgers voor de deur.

Op 1-hoog boven ons woonde de weduwe Best met haar zoon Wim. Wij woonden in bij de heer H. Bodde en zijn zoon Frits.
Enkele namen uit de buurt. Familie Nijsink met zoon Dik van mijn leeftijd – Fam Meschaert vader was lasser, oudste zoon was Henk, er waren 11 kinderen – Familie Wouters, de visboer waarvan een zoon bevriend was met Frits Bodde – (Tante Thea). Leeuwis met zoon Johnny en Ronnie
Dan had je ook nog de fietsenstalling van ome Sjors en op de hoek de bakker.
Dit zijn wat namen uit de J.M. Kemperstraat vanaf de van Limburg van Stirumstraat tot het van Hogendorpplein. Net om de hoek van het pleintje was de loods van Piet Chevat de lompenhandelaar. Op het pleintje werden door ons de voetbalwedstrijden (palen) gespeeld.
Naast de loods van visboer Wouters, was een kruidenierszaakje en de eigenaar er van loofde een reep uit voor de winnaar van een “Sloterdijkie”. Je moest dan van af de ingang gasfabriek naar Sloterdijk en dan via de Zaanstraat, Nassauplein en Haarlemmerweg terug. Je liep je helemaal lens voor een reep, is wat anders dan 5000 euro startgeld.
Tegenover ons was de radiozaak van Sinkeler. Sinkeler had drie kinderen, een dochter en een zoon en een nakomertje, dat was Carla. Carla was mijn eerste jeugdliefde, zij was van mijn leeftijd en we speelden vaak samen op straat. Toen we beiden naar school gingen was de liefde over. Haar broer en zus waren veel ouder en de broer was niet echt een aardige jongen. Ik was een beetje bang van hem want hij pestte ons vaak. Carla is later getrouwd met een onderwijzer en woont ergens in Noord-Holland aan de kust. Later heb ik haar nog één keer gesproken, ze was toen apothekerassistente op het Hoofddorpplein.
Op koninginnedag (toen nog 31 augustus) en Hartjesdag (de derde maandag in augustus) had Sinkeler altijd speakers aan de gevel hangen en was er ’s avonds dansen op straat. Ook werden er flinke vuren gestookt op de kruising op Hartjesdag en met oud en nieuw.
Op de Haarlemmerweg weet ik nog het winkeltje van juffrouw Tengen, een snoepwinkeltje annex winkel van sinkel. Ze verkocht werkelijk alles wat je maar nodig had in en om het huis. Ook moesten we veel naar de sigarenwinkel op de Haarlemmerweg waar de voetbaluitslagen op grote borden werden geschreven. Aan het andere eind van de Haarlemmerweg, laatste blok voor de Van Halstraat, had mijn grootvader zijn kleermakerij (Keuter).
In de eerste klas van de lagereschool (van Bosseschool in de Cliffortstraat) werd het beter gevonden dat ik naar de Openluchtschool zou gaan in de Frederikstraat bij de Overtoom. Ik ben toen het kontakt met de buurt wat kwijt geraakt en ook tijdens mijn tijd op de Concordia Inter Nos is dat niet echt meer terug gekomen.
Wij zijn medio 1963-64 vertrokken naar oud zuid.

Auteur: Jan Rutgers
Gepubliceerd: 18 juli 2007

Jan Rutgers Gekiekt door een straatfotograaf.

Familie Rutgers in Artis Foto: 1948, collectie Jan Rutgers

A

Carla

Beste Frits,

Leuk dat je goede herinneringen aan Carla hebt. Ik ben 1 van de 2 dochters, blijkbaar ben ik dus eens bij je op bezoek geweest. Morgen is het alweer 24 jaar geleden dat ze overleed. Wel in haar geliefde Amsterdam, in het AVL.  Ze werd slechts 48 jaar. Alweer lange tijd geleden, maar vergeten wordt ze nooit!

Ik vind het erg leuk de herinneringen aan de buurt en aan het gezin van mijn moeder te lezen. Ze heeft wel veel verteld over vroeger, en mijn oma ook (zij is in 1997 op 92-jarige leeftijd overleden)

Veel groeten.

Frits Prin

J.M. Kemperstraat

Wij woonden in de JMK op 31 beneden,

De bakker was bakkerij Brouwer naast de fietsenstalling van Sjors.

Be bakkerij zat in de van limburg stirumstraat naar de haarlemmerweg later is daar de keukenafdeling van houthandel Garnier gekomen.

Ook ik bewaar aan Carla Sinkler mooie herinneringen zij is getrouwd met Jan veraard welke ik ook in militaire dienst in den Haag kende.

Jaap de snoepwinkel tegenover Jamin had een automatiek bedacht als je geld in de gleuf gooide dan hij handmatig het klepje open, naderhand is de snackbar Stomy hiet gekomen

Naast kolenhandel Krunenberg zat een fietsverhuurder welke ook wasmachines ging verhuren hoovertjes die werden dan thuis gebracht.

In de winkel van Sinkler kwam nadat de vader van Carla blind geworden was als gevolg van suikerziekte de kort?? radio en TV toen deze in amstelveen een winkel begon kwam in de zaak een drankenhandel.

Carla heeft volgens mij 2 dochters, zij zijn nog een keer bij ons op bezoek geweest in Hoorn, vreselijk dat zij al in 1994 is overleden dan zal ze eind 40 geweest zijn

We hadden een stervoetbalster Willie in de straat die woonde op 37 2 hoog volgens mij als er gevoetbald werd was zij erbij.

Ik sleutelde veel aan auto's op straat zelfs gespoten.

De zuurman en de verse berlinerbolman de ijskar van Jamin met ronde wafel boven en onder jufrouw tengen met zoethout ouweltjes voor een cent,

Tot zover mijn herinnering aan JMK

Ron Pitters

Goede oude

Ik heb gewoond in de J M 117 3 hoog. Ik weet nog dat er een bakker zat naart De kruidenierszaak op de hoek daar t/o een sigarenwinkel en een glaszaak. Ik ben er in 1979 vertrokken en wat is er in die tijd veel veranderd.

Paul Keur

Re: Re: Dancing

Guus Schoumacher:
Goethals:Sorry maar hoek fannius scholtenstraat
zoef zoef toch ?

Ja Gerrie, dat was op de hoek van J.M.Kemper en Fannius Scholtenstraat
Dancing is niet lang open geweest, te veel geluidsoverlast. Ik woonde op 65 in de JMK
Gr.Paul Keur

harry

Re: Kolenhandel Kock

Henk van Dijk:
Even een klein zijsprongetje: Enige tijd geleden liep ik in de Bentinckstraat en zag tot mijn verbazing dat kolenhandel Kock nog steeds bestaat. De eigenaar zat voor de deur te genieten van het zonnetje. Uit zijn verhaal maakte ik op dat het nog steeds een familiebedrijf is. Hij woonde daar als kind kennelijk ook al.
Tegenwoordig is er nog maar weinig vraag naar kolen en heeft men zich toegelegd op andere vormen van verwarming.

vorig jaar nog bij kock geweest.de foto van zijn motor hangt er nog steeds.en de leuke praatjes heeft hij ook nog.alleen zou hij wel stoppen dit jaar.weer een markante zaak uit de staadsliedenbuurt weg.jarenlang haalde ik vaatjes peterolieum bij kock voor de kachel.maar dat gaf niet.ik genoot van zijn verhalen

Karin

Re: Re: Foto J M Kemperstraat 55

ellen van Dam:
jolanda van leeuwen:halloHeeft iemand nog een oude foto's van de J M Kemperstraat 55 van de jaren 1920 tot 1970
Er staat een foto in van de melkzaak van mijn grootouders. Mijn vader zit op een klein fietsje. Misschien herkend je vader nog iemand.

Ik ben geboren op nr 23 in 1962

ellen van Dam

Re: Foto J M Kemperstraat 55

jolanda van leeuwen:
hallo
Heeft iemand nog een oude foto's van de J M Kemperstraat 55 van de jaren 1920 tot 1970

Corry Tromp-Mol

Re: Sigarenwinkel

Jan Gotjé:
Volgens mij halen jullie kroegen en sigarenwinkels door elkaar.
Ik dacht dat Arie Kil een kroeg was op het fredriks hendriks plantsoen.
Joop de Jong zat in de van limburg van stierumstraat als ik het goed heb. En heeft hij later niet Thalia overgenomen op de Lijnbaansgracht?
Die sigarenwinkel op de Haarlemmerweg ken ik ook nog wel. Ik ging daar kijken of de wedstrijden doorgingen, ik voetbalde daar als jochie voor DVOS

Hallo Jan Gotjé... Ik heb zo het vermoeden dat jij familie bent van mijn moeder... Cornelia Alida (Corrie) Gotjé.... Geboren in Amsterdam Nwe Leliestraat, gewoond ook in Amstelveen. Moeder Evertje Muller vader Frederik Willem Gotje.... Broers Jaap, Dirk, Henk, Evert. Wim..... Denk dat jij een neef bent van mijn moeder....

Corry Tromp-Mol

Re: J.M.Kemperstraat

Ad Vaandering, 28 Oktober 2011, 12:32:
Ik ben in 1939 geboren op nummer 109 1hoog in de JMK en heb er tot 1963 gewoond. Het was een gezellige straat met veel kinderen, ik herinner me de familie's: de Vries, Maarseveen, Kortstra. v. Buren, Arends de bakker, Schats, Becht, Rippens, Bakker, de Blok, de Klerk. Tjemkes die boven ons woonde, Sterker, Wiesener in het benedenhuis onder ons. Mijn neef Ad Vaandering woonde op 101 111 hoog. Aan de overkant woonde een fam. Rutgers (misschien familie van Jan Rutgers).
De winkels in onze straat waren: op de hoek van de v Halstraat een fietsenstalling daar tegenover een kruidenier, op de hoeken van de JMK en de Groen van Prinsterenstraat zaten: sigarenwinkel Holsderver, de Sperwer, kruidenier Nieuwendijk en kruidenier de Bruin. er zat ook nog een melkboer in de straat.
Ik ben getrouwd met Dinie Voorhamm die in de Fannius Scholtenstraat woonde, we wonen nu in Nieuw Sloten. Een paar maanden geleden liepen we door de JMK en kwamen in gesprek met de huidige bewoner van nr 109, die nodigde ons uit om even in de woning te komen kijken. Het was leuk om na 48 jaar mijn oude woning weer eens te bekijken.

Hoi ik Ben geboren op 107, mijn ouders woonde op 2 hoog... Mijn Vader Joop Mol getrouwd met Corrie Mol-Gotjé..... Buren fam Schats... Die wonen nu in Zaandam.. En wij in Beverwijk, omdat mijn Vader op de Hoogovens ging werken. Verhuisd in 1965. Ik was 13... Ik ken ook de Rippens.. Hadden ook een viskraam... In de buurt van de Kinkerbuurt.... Wie Kent Beppie die woonde op 109-3h....mijn leeftijd van 1953 achter naam weet ik niet meer.... En Guurtje van de overkant op 2 hoog.. Zaten beide op de Bentinckschool.........

Niels van der Burg

nummer 38

Beste mensen,

Wat een geweldige historie uit de J.M Kemperstaat. Ik ben zelf uit '74 en woon pas sinds 8 jaar op 38 3 hoog. kent u mensen die op 38 3 hoog gewoond hebben ? Nog maar een volle week en dan verhuizen we naar Oost. Met gemengde gevoelens dat wel. Hopelijk komen we ooit nog eens terug.

hallo

Jolanda,

Deze foto is afkomstig van de website van Flickr. De foto is gemaakt in 1971 door Tim Boric. Hij heeft toestemming verleend om de foto hier te plaatsen. Ik ben zelf opgegroeid in de Fannius Scholtenstraat, vlakbij de Van Hallstraat.

Henk

Tram 10 Tram 10 in de J M Kemperstraat, nadert zijn eindpunt in de Van Hallstraat.

Okko Steensma

Re: FOTO J M KEMPERSTRAAT

Beste Jolanda.
Op de website GAHETNA.nl vond ik nog een mooi exemplaar van de J M Kemperstraat, helaas zonder datum en helaas geen nummer 55 maar nr. 68 enz. Aan de zwarte auto te zien lijkt mij deze foto in de jaren 50 genomen te zijn.

van Leeuwen

foto's

Hallo,

Heeft u misschien nog oude foto's van de J M Kemperstraat 55 ?
Mijn vader is hier al heel lang naar op zoek

vriendelijke groet
jolanda van Leeuwen

jolanda van leeuwen

Foto J M Kemperstraat 55

hallo

T van Genne

Re:J M Kemperstraat

Bedankt Tiemen is leuk om te horen ik heb ook nog een tijdje voor Bastemeier gewerkt,het wou toen niet lukken met mijn rijbewijs en ik moest de militaire dienst is,dus mocht ik afscheid nemen van dat bedrijf.Ik had daarvoor bij Aelbers en Co gewerkt als assistent chef buitendienst,ben daar weggegaan door een meningsverschil en daar heb ik altijd spijt van gehad,maar ja het was niet anders,heb daar veel geleerd van chef Kriekaart over granen en specerijen,en cacao bonen etc,ook het meten van schepen met een duimstok heeft hij mij geleerd,en dat konden er maar weinig.
In ieder geval bedankt voor je reactie,Theo

Tiemen Dinkeloo

T van Genne

Ja dat is juist, mijn vader was controleur in de haven en ook mijn broer Ton. Ik heb ook in de haven gewerkt bij hetzelfde bedrijf Bastemeijer bv / Unieveem bv.
En daar werkte ook Chris Artmanni en die woonde in dezelfde straat J.M. Kemperstraat, wij op nr. 146 drie hoog en Artmanni op 122 ? - 1 hoog boven de bakker Arends.

T van Genne

RE:J M Kemperstraat

Tiemen Dinkeloo even een vraagje ik kan mij nog een Jan Dinkeloo herrineren die woonde meen ik ook daar, was werkzaam in de haven als boekjesgast oid,ik ben daar denk ik wel eens thuis geweest,ik moest af en toe mensen bestellen voor werkzaamheden in de haven,ook ene Artmanni woonde daar in de buurt,ik weet niet of ik de juiste heb,ik hoor het wel,Groeten Theo

Tiemen Dinkeloo

DVOS

onder de naam; Sportvereniging DVOS, een besloten groep, dus je zou je even moeten aanmelden, dat zou leuk zijn.

Marina

Tiemen