Van Beuningenstraat en St Gregoriusschool

Auteur: Huub Baltus
Staatsliedenbuurt
Huub Baltus staat op de achterste rij, als tweede naast meester de Haan, dat jochie met het hoogblonde haar (waar nu helemaal niets meer van over is ....) Foto: collectie Huub Baltus, 1946/47

Als oud-Amsterdammer, geboren in de staatsliedenbuurt, in de van Beuningenstraat, was ik erg nieuwsgierig wat er over de buurt wordt geschreven. Vooral het verhaal van Jan Wiebenga met de foto van de van Beuningenstraat trok speciaal mijn aandacht.
Zie Van der Hoopstraat deel 9

Route naar school

Net als Jan, heb ik op de St Gregoriusschool gezeten, maar niet in de van Beuningenstraat. Ik ben in de 1e Keucheniusstraat nummer 32 naar de lagere school gegaan. Ik liep iedere dag, ook tussen de middag, door dit deel van de van Beuningenstraat naar school, links om door de Groen van Prinstererstraat en daarna rechtsom de Keucheniusstraat in. Wat waren de straten toen nog leeg, er stond een enkele auto, zelfs nog minder dan op de foto bij het verhaal van Jan Wiebenga.

Opgepakt wegens voetballen

Wij konden de eerste jaren nog voetballen op het pleintje bij het "kippenbruggetje", maar later mocht dat niet meer en wij werden zelfs een keer opgepakt door de politie en onze ouders moesten ons op het bureau van Beuningenplein komen ophalen. Later moesten we op het hoofdbureau van de politie in de Marnixstraat komen, waar we te horen kregen waarom we niet mochten voetballen op straat en moesten daarna er een opstel over maken. Toen had de politie nog tijd voor dergelijke onbenulligheden.

School

Ik heb het over de periode van 1945 t/m 1951. (Mijn rapportboekje heb ik er op nageslagen). Blijkbaar is de school later verhuisd naar de van Beuningenstraat. Ik heb nog een foto van de 2e klas uit 1946. Tot 1950 was meneer de Haan  het hoofd van de school en later meneer B.M. Jansen.

Ons gezin woonde tot ongeveer 1958 in de van Beuningenstraat op 108 en later op 110/112. Wij hadden een melk- en levensmiddelenwinkel, maar wij zijn daarna uit de buurt verhuisd. Nu woon ik al 38 jaar in Delft. Waar blijft de tijd?.

Lees ook de andere verhalen over de Staatsliedenbuurt.

Albert Holleman

Leuke schooltijd.

Ook ik heb daar op school gezeten en zuster Eugarius en Constance waren o.a mijn jufrouws ( nonnetjes).

Ik heb daar op school gezeten van 1966 tot 1971 waarna ik begin zesde klas ben verhuist.

Ik woonde in de Wittestraat en ging vaak huppelend langs de Wittekade naar de van Beuningenstraat.

De naam Johnny van Meurs komt mij bekend voor maar heb het idee dat de hieronder staande van Meurs niet dezelfde is vanwege het verschil in de schooljaren dat ik en onderstaande John daar op school zat.

Kom 1 oud klasgenootje nog wel eens tegen Lilian Akkermans die hier bij mij id de regio woont.

Leuke herinneringen aan die lagere school tijd.

Alex

1965-1967

Ik heb op de Sint-Gregoriusschool gezeten in de eerste en tweede klas, daarna zijn mijn ouders naar België verhuisd. Ik herinner mij de directrice, zuster Eugarius of Eucharista (?). Mijn vader noemde haar zuster Eucalypta, naar de heks uit de toen populaire serie Paulus de Boskabouter... 😅. In de eerste klas had ik een juffrouw van Indische origine, weet haar naam niet meer, in de tweede klas juffrouw Onrust. Ik heb de rapporten nog ergens, denk ik, bruin karton met sierlijke letters met een vulpen geschreven... Wij woonden in de Van Bossestraat.

Theo Prijs

Van Beuningenstraat

Leuk om iets te vernemen van oude buurjongen Huub, bij wie ik thuis vaak over de vloer kwam. Zat niet op de school aan de Keucheniusstraat maar op de Sancta Maria aan de Prinsengracht. Ook dagelijks 2x op en neer en meestal met Loek van Heusden van de melkslijterij op hoek Fanius Scholtenstraat/van Beuningenstraat. Ging wel een tijdje naar een gymnastiekclub in de Gregoriusschool. Leuke herinneringen aan deze tijd. En Rie de Melker, Huub had nog een zus genaamd Rini, zijn oudere broer heette Martin. Mijn drie zussen heette Nettie, Greetje en Lucia. Allen gegroet, Theo

Ko Sondaar

Re: lagere school

john v meurs:
ik heb op de st gregoriusschool gezeten rond 1962 tot ongeveer 1965 wie o wie komt dit bekend voor bne benieuwd hoe het iedereen is vergaan wie weet komt er ooit n reünie

Ik heb op de St. Gregoriusschool gezeten van 1959 - 1965

Namen van leerkrachten die ik mij herinner: (Hoofd)Meester Gijsel, Juffrouw Steijger, Juffrouw Werner, Meester Buis, Meester Oor, Meester van Veen en Meester Kwakman,

(later Hoofd)Meester Duttenhofer

We kregen één maal in de week tekenen van ene Meester De Jager en Muziek van ene meester Hardebol. Ook kregen we één maal in de week gymnastiek, maar de naam van die leraar ben ik vergeten. En godsdienst van Kapelaan Middelhof en later kapelaan Koeleman.

Henk Wolfs

wie weet mijn naam nog , ik heb heel lang op de gregoriusschool gezeten Henk Wolfs ben benieuwt of iemand zich kan herinnern

Rob

hoi

ook ik heb daar op school gezeten en zuster Eugarius en constance hadden toen daar de leiding, ik woonde in de faniusscholtenstraat en later van boetzelearstraat, maar ben in de jordaan geboren

Bertus Witsel

St Gregoriusschool met Juffrouw Rossier, en meester v Oojen en B.j.Jansen

Thomas

Re: lagere school

john v meurs:
ik heb op de st gregoriusschool gezeten rond 1962 tot ongeveer 1965 wie o wie komt dit bekend voor bne benieuwd hoe het iedereen is vergaan wie weet komt er ooit n reunie

Volgens mij hebben mijn broer en ik er ook op gezeten .
dat moet zijn in de jaren 1954-1956

Frans Veerman

Wie weet namen ?

Volgens mij is het jongetje op de 2e rij van boven af,
links;mijn broer Leendert Veerman
Is er iemand die dit kan bevestigen of die meer namen weet

john v meurs

lagere school

Huub Baltus

Oud buurmeisje / oud buurjongetje

Beste Rie de Melker,
Dat is leuk een reactie van een buurmeisje van heel lang geleden.
Ik herinner me de naam de Melker nog goed, maar veel over je familie weet ik niet. Goed dat je je emailadres er bij gegeven hebt. Ik zal je een email sturen.
Hartelijke groeten
Huub Baltus

rie

oud buurmeisje

BESTE HUUB

IK KWAM TOEVALLIG OP DEZE PAGINA TERECHT EN WAS VERRAST JOUW NAAM TE ZIEN.IK HEB GEWOOND OP NUMMER 108 2 HOOG
DE FAMILIE DE MELKER .WIJ KWAMEN ALTIJD BIJ JULLIE IN DE WINKELIK WEET NOG TWEE NAMEN ANNIE EN GIEN JOUW ZUSTERS
WAT LEUK OM DIE FOTO WEER TE ZIEN.IK WOON NOG STEEDS IN AMSTERDAM MAAR DAN IN NOORD.EN HEB OOK LEUKE HERRINERINGEN
UIT DIE TIJD.MIJN E'MAILADRES IS riedemelker@hotmail.com
mischien herinner je ons nog