Legmeerplein

Auteur: Mart Heyer
Hoofddorppleinbuurt
Koffie- en theehandel R.H. Dijkstra op de hoek van de Legmeerstraat en de Weissenbruchstraat. Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam, omstreeks 1950

Soms is een reactie op een verhaal zelf ook een heel verhaal. Een voorbeeld hiervan staat hieronder. Dit is een reactie van Mart Meyer op 'Terugblik op de Hoofddorppleinbuurt, deel 1'.

Ongelofelijk leuk al die herinneringen aan de buurt waar ik geboren (1953) en getogen ben. Een van de eerdere schrijvers in deze rubriek, Ad van Rijn, is mijn directe buurjongen geweest, uiteraard ken ik al z'n broers en zusters nog, we hadden zelfs een balkonpad waarbij onze kamers aan elkaar grensden. Legmeerstraat 37A. Ik denk dat wij de eerste Indische familie waren, die begin jaren vijftig in die buurt kwamen wonen. Geurtjes op de trap. Wij woonden op drie hoog, familie Spigt eronder - al bewoners vanaf de nieuwbouw, jaren 30 - en daaronder de eigenaar van de kruidenierszaak Heyer. En laten wijzelf nu ook zo heten, zonder familie te zijn.

Begin jaren vijftig was uiteraard de babyboomtijd, niet lang na de oorlog, de buurt explodeerde van het grut dat werd geboren. Mijn zuster Linda en ik willen nog wel een nostalgisch moment hebben waarbij we ons proberen te herinneren welke kinderen waar gewoond hebben. Werkelijk uit elk portiek, nee sterker, elke deur kwam wel een kluit kinderen te voorschijn. Dat maakte de buurt, die niet als echt opwindend te boek staat, zo leuk. Kinderrijk en nog voor stadsbegrippen ruimte om te spelen. Het Legmeerplein, waar wij op uitkeken was een speelparadijs, verstoppertje spelen, krijgertje, voetballen en later toen de speelplaats met klimrek en zandbak er kwam, maakten we altijd racebanen in het zand. Als je geluk had mocht je van de grotere jongens met je Masseratti Dinky Toy meestarten, en van de baan afroetsjen.

Ook waren wij als tieners de hangjongeren avant le lettere, wij hebben vaak in de portieken gehangen en werden met boze blikken weggekeken. Ik heb er echt een fantastische jeugd gehad. Mijn ouders hebben er ook nog lang gewoond, mijn vader was zelfs een bekend aanspreekpunt als hij zijn auto voor de zoveelste keer ging wassen, dan bleef hij maar met iedereen uit de straat babbelen. Legendarisch was zijn vuurwerk met oud en nieuw; een sliert van aan elkaar geknoopt vuurwerk dat vanaf drie hoog naar beneden hing. Of ik het maar even wilde aansteken. Ik heb er heel veel vriendjes gehad, die allemaal op mijn veel te kleine zolderkamer kwamen om stiekem de eerste sigaret te paffen en een biertje te drinken, wat is er van ze terecht gekomen.

Over de winkels in de buurt waar al een en ander over is gezegd toch nog dit: er was in deze buurt op een kleine oppervlakte van alles wel twee, tel even mee: Kolk, Blauwhof én Hogenes waren Melkboer, Posthuma en nog één op het plein: groentenboer, Imming, later Zunnebeld, Carels op de hoek Sloterkade en één op de hoek Haarlemmermeerstraat waren bakker; inderdaad de veel genoemde Vana (ik heb met hun zoon Herman, vaak bestelrondes gedaan met zo'n fiets met een mand voorop tegen betaling van de beroemde zakken koekkruimels); Heyer, later Hakhoff waren kruidenier, Vrolijk en De Boer waren slager, De twee zussen op de hoek Sloterkade, de 20 meter verder gelegen Dijkman waren sigarenhandel, ooit nog een schoenmaker op de hoek van het Legmeerplein, later IJpelaar en één in de hoek van de Legmeerstraat bij de Dotterbloemschool, en 'mind you' twee fietsenwinkels, IJpelaar en Lochies iets verderop. Van buitennissige aard waren verder nog Gregory met een radio en tvzaak - waar wij altijd aflveringen van Flipje de Tovenaarsleerling keken, een fourniturezaak, Jantje van Alles aan weerskanten van de straat! een muziekwinkel met platen en instrumenten, een bontzaak, een boekhandel en de onlangs nog afgezwaaide stomerijeigenaren. Later nog de vloerenzaken tegenover elkaar(!) van Bijl en een ander. Hoe bedenk je het deze dagen, waar alleen nog grootgrutters het voor het zeggen hebben.

Waar ik zeker altijd met de weemoedige gevoelens aan terug denk zijn de lentes in de Jacob Marisstraat met de bloesembomen, prachtig. Ook zo'n straat die er al ver voor de bouw van de overige straten stond, zoals ook de oude Sloterkadebuurt, waar in de jaren zestig de binnenbuurtjes zijn verdwenen, steegjes, poorten, kruipdoorsluipdoor laantjes. Iets van vroegere tijden.

Als laatste mijn schuilplaats waar ik altijd kon wegdromen was bioscoop Victoria, wat ik daar niet aan al of niet belegen films heb gezien, ik was er kind aan huis. Met die portier met aardbeienneus in een rood uniform om de kaartjes af te scheuren, prachtig theater, helaas ook van vroegere tijden.
Kortom, ik hou van die buurt ook al ben ik er al vele jaren weg, ik heb er een mooie tijd beleefd.

Geplaatst: 15 mei 2009

Lees ook alle andere verhalen over de Hoofddorppleinbuurt en lees vooral ook alle reacties op op 'Terugblik op de Hoofddorppleinbuurt, deel 1'.

Marjo van Doornmalen

Legmeerstraat 37 2hg

Hallo buurtjes, ik kwam toevallig op deze site door mijn zus Herra. Wij woonden met z’n vijven op Legmeerstraat 37 2hg boven fam. Van Rijn en naast fam. Heyer.
Ik heb de deuken nog in mijn schenen staan van de zandbak, van blok naar blok springen en dan net missen :-)

Leuk om jullie berichten te lezen en een mooie jeugd om aan terug te denken.

Groetjes,

Marjo van Doornmalen 1956

Sonja Ruiter

Hoofddorppleinbuurt

Allemaal hallo,

Wat is dit leuk om te lezen!
ik ben Sonja de Ruiter, geboren in 1941, op de hoek van de Haarlemmermeerstraat en de Weissenbruchstraat, III hoog. Mijn vader, moeder en broer Michiel woonden boven de Vana, dus Herman Verhoef en zijn beide zussen, Hannie en Nellie heb ik ook goed gekend.
Twee hoog woonde eerst tante Frieda Salinger en nadat zij verraden was kwam de familie van Denderen er wonen, met hun dochter Mieke.
Ik zat op de Calvijnschool,kleuter en lagere school, in de Floris Versterstraat en mocht daar alleen naar toe toen ik naar de eerste klas ging.
ik speelde rond het huis en ook op het Legmeerplein, hinkelen, touwtje springen en diaboloën deed ik graag.
Slager Vrolijk was ook onze slager en bij ons aan de overkant, in de Weissenbruchstraat, was onze melkboer. Daar hoorde de familie Kemmeren bij. Met Willy speelde ik wel eens. Haar vader en grote broers deden de verkoop huis aan huis. Wij moesten naar beneden om losse melk te halen, met de melkkoker. Hun moeder runde de winkel.
En ja, de fietsenstalling kan ik me ook nog herinneren.
In 1948 volgden we, vanaf de daktuin vier hoog, de intocht van Fanny Blankers-Koen.
Zij woonde in de Haarlemmermeerstraat. Fanny werd ingehaald in een open wagen, ik denk een auto. De hele straat zag zwart van de mensen en van bovenaf was dat een geweldig gezicht. Als mijn herinnering me niet bedriegt kreeg Fanny een fiets aangeboden voor haar prestaties bij de Olympische spelen.
In 1950 werd mijn vader overgeplaatst en zijn we verhuisd naar Heemstede.
In 2000 ben ik er weer geweest met mijn dochter.Ik heb haar de buurt laten zien, met de huizen bouw Amsterdamse School, waar mijn leven begon en de herinneringen die daar bij hoorden.
Tot zover gaan dus de Hoofddorppleinbuurt, om plaats te maken voor nieuwe herinneringen in een nieuwe buurt.

Sonja

Wilma van Niehoff

Legmeerplein

Mijn naam is Wilma van Niehoff.

Wij woonden op het Legmeerplein 10-2 hoog; ik ben er geboren en getogen.

Hartelijk dank voor dit mooie verhaal.

Op de lagere school, de Hillegomschool, zat ik in de klas bij Heleen(tje) Spigt.

Zij was ook mijn vriendinnetje en wij liepen vaak samen op naar school in de Rietwijkerstraat.

Heleen was intelligent en ging na de lagere school als vanzelfsprekend naar het gymnasium op het Spinoza Lyceum. Ik herinner mij dat ik af en toe in de verte een mevrouw zag in een prachtige Sari. Dat bleek dus haar bovenbuurvrouw, uw moeder, te zijn.

Ook platenhandel Gregory was een begrip. De neef van mijn vader, Dicky van Niehoff maakte deel uit van de Fouryos. Enorm populair in die tijd, totdat de Rolling Stones daar een einde aan maakten. De muziek ging een nieuw tijdperk in. Het was ook de tijd van de Blue Diamonds. Uiterst sympathieke jongens.

ook mijn zolderkamertje was een begrip voor mij en mijn vriendinnen.

Mijn moeder hing aan de buurt; in 1972 zijn mijn ouders verhuisd.

Bijzonder deze mooie verhalen !

Mart Heyer

Op veler verzoek

THE BLUE DIAMONDS
Ik ben René, de jongste zoon (1957) van de Fam. van Rijn, Legmeerstraat 37 1hoog. Ik las het verhaal van Mart(in) Heyer, onze indische buurjongen. Onvoorstelbaar hoe ik veelal dezelfde herinneringen heb als hij. Vooral de zandbaanraces in de zandbak op het plein (de masseratis tegen de coopers) vond ik verbluffend. Dit is ook in mijn geheugen geprent omdat we tijdens een race te horen kregen dat Kennedy (Robert of John) was doodgeschoten. In mijn beleving zie ik ook altijd het Indische zangduo The Blue Diamonds bij ons in het portiek om de fam. Heyer te bezoeken die volgens mij familie van elkaar waren (of is dit fantasie?). Ook nog een sterke herinnering aan een voorval met één van de jongens van Blauwhof (ik denk de jongste, Kees?). Tijdens het voetballen op het pleintje, had hij me lomp onderuitgetrapt en had ik mijn knie stukgevallen op zo'n laag ijzeren hekkie langs het plantsoentje. Ik huilend naar huis. En toen kwam mijn oudste broer (Hans) naar buiten en gaf die Kees zomaar een klap in zijn gezicht. Ik weet dat ik me daar eigenlijk voor schaamde, maar aan de andere kant was ik ook wel trots op mijn grote broer dat hij dat zomaar durfde. Want die Kees kwam in mijn beleving uit een familie met allemaal grote, sterke broers. Gelukkig is het niet op een familievete uitgelopen. Die dingen gebeurden gewoon. Het leven was op straat. Toevallig vorige week in mijn oude buurtje geweest, en het is dan moeilijk voor te stellen wat er zich allemaal op het plein heeft kunnen afspelen, zoals de enorme vuurhaarden bij het kerstbomen verbranden. Heerlijke jeugd op het legmeerplein gehad. En Kees,... nog sorry voor die actie van me broer.
Quote
René van Rijn
,
27 feb 2011,16:53

Hoi René,
Eens in de zoveel tijd kom ik weer eens terug op deze site en ja hoor dan ontdek ik weer een nieuw leuk stukje van iemand uit het verleden uit deze buurt. Het is wel vijf jaar later maar uiteindelijk lees ik het alsnog en misschien dat jij het mijne nog zult lezen. Natuurlijk herinner ik me jou nog en weet ik volgens mij de namen van je broers en zusters ook nog, Hans, Ad, Anja, Ed, Vera en jij….. toch? Dat verhaal van The Blue Diamonds klopt dus die fantasie is bij dezen werkelijkheid geworden, dat was familie, neven. En om dit te illustreren nog een plaatje om alle twijfel weg te halen, op specialer verzoek; hier zijn ze haha. Met mijn zus Linda en mij.

En ja met Kees Blauwhof heb ik ook nog wel eens liggen ravotten, het kon er stevig aan toe gaan met die partijtjes op het plein, met als doelen de brug en een van die andere tuimelrekken. Dat was nog eens het ouderwetse pleintjesvoetbal. Trouwens jouw en mijn vader hebben nog heel lang samen getafeltennist, met de al eerder genoemde en geroemde broer Hans erbij. Bij de BGC om de hoek op de Sloterkade, volgens mij hebben ze er ook nog prijzen mee gewonnen. Mijn pa stopte daar pas mee toen hij al dik in de zeventig was en jouw vader zal een paar jaar jonger geweest zijn maar beiden bloedfanatiek. Bovendien waren jouw vader en ook Hans meen ik me te herinneren van die Willie Wortels, die konden alles zelf maken of vonden het wel uit zo staat mij bij. Met elektronica en fotografie, ik weet nog dat jullie een tv in de muur hadden, dat vond ik zo’n belevenis, wij hadden toen nog überhaupt geen tv. En ja er waren inderdaad heel grote kerstboomvuren, die werden van overal uit de buurt bij elkaar gescharreld en hoog opgetast. Zal nu niet zo vaak meer voorkomen denk ik. Ja, het is leuk om af en toe nog eens door die buurt te gaan, al verandert er natuurlijk wel een hoop, maar die herinneringen zijn fantastisch. En zeker alle verhalen die je nog eens van anderen leest. Mocht je dit nog eens lezen doe de groeten aan je familie!

The Blue Diamonds The Blue Diamonds

Mart Heyer

Re: Legmeerstraat

André Kornet:
Wat leuk om dit te lezen. Werd er op gewezen door mijn zwager Peter Sluijter. Wij woonde met het gezin met vier kinderen op nummer 25 1 hoog. Ik was bevriend met Eddie van Rijn en mijn broer hans met Renee van Rijn. Dat wassen van de auto door de heer Heyer weet ik nog goed. Veel herinneringen komen in mij naar boven. Ook dat met de race auto's in de zand bak. Volgens mij noemde we dat goud zilver bronsie.

Dag André,
zeker leuk, ja de Kornetten weet ik me nog wel te herinneren, jullie woonden in het midden van de Legmeerstraat naast Leon van Hedel en zijn zus Marieke geloof ik. Met drie broers en een zus Hanneke die begrijp ik met Peter Sluijter is getrouwd, nooit geweten, heel leuk.

Het mooie was dat jullie vader altijd in een groen uniform (Landmacht) door de straat liep en mijn vader in een grijs/blauw (Luchtmacht) en ze kenden elkaar. Salueerden, haha.

Jullie waren inderdaad van de leeftijd van de van Rijntjes - op die leeftijd maakt dat enig verschil - ik ietsje ouder en ging met jouw zwager om. Popgroepen nadoen op zolder, Peter was gek van The Motions, hij was ook een goede keeper trouwens, zat helaas bij de vijand Rivalen, ik bij KBV.

Waren mooie tijden en het leuke is dat als je al die reacties ziet dat het haast wel lijkt of we in een ideale wereld leefden. Vroeger was misschien niet alles beter maar het was er wel heel erg fijn. Ik weet dat jullie op een gegeven moment naar Naarden zijn verhuisd. Maar heel leuk dat je elkaar weer zo tegenkomt. Groeten aan je familie en ook aan Peter!

André Kornet

Legmeerstraat

Hans ruhe

Gea:
Wat leuk om dit te lezen !! Ik was vroeger bevriend met Anja van Rijn.....En Herra van Doornmalen,Eugenie Zunnebeld enz.enz.Herken zovèèl van wat jij hier beschrijft....
Ik woonde op de Sloterkade 130 3 hoog samen met mijn broer Fred (die ook bevriend was met gebroeders Sandman en later Herman Keyer.En idd. eerst onze jeugd in die zandbak en later als tiener rond gehangen in die hoge portieken.....waar wij altijd weggestuurd werden !! De grap is dat mijn ouders later verhuisde van de Sloterkade naar het Legmeerplein.En.....daarboven woonde de vrouw ....die ons vroeger wegstuurde...Ben erg benieuwd of je je mij/ons nog herinnerd ??

Gea, ik ken Anja van Rijn ook van de lagere school! Als jij die kent ,moet je ook bij mij in de klas gezeten hebben! Ik ben Hans ruhe van de westlandgracht! Is jouw meisjes naam ,van de poll?

Gea

Rick Dreschler

Legmeerplein

Ja,wat fantastisch om te lezen hoe geweldig leuk het Legmeerplein ook weer was en hopelijk nog
steeds is, om op te groeien.
Ik woonde op nummer 23 1 hoog vanaf 1959. En wat mij het meest is bijgebleven is inderdaad die
geweldige hoge racebanen in de zandbak waar we dan samen met Guussie Sandman, Pieter Batenburg, Pietje van Dijk, Henk Vos, die jongen van slagerij Vrolik, Sjino, die jongens van van Rijn,
onze Dinky Toys raceautoos loslieten bovenaan. Het autootje wat het verste kwam won.
En elke dag voetballen op het plein tussen het klimrek en kleine rekjes wat de doeltjes waren.
Wij waren de beste straatvoetballers van de buurt en misschien wel van de wereld toen....

emo a hakhoff

legmeerplein

zo leuk om dit allemaal te lezen,heb met mijn ouders [fam Hakhoff]jaren gewoond in de legmeerstraat 37 op 1hoog,boven de winkel[4=6] en onde famSpigt e nfam Heyer,hele fijne tijd gehad daar, aardige mensen,later ben ik ee nsupermarkt voor me zelf begonneb samen t met mij nvrouw.

Joost Hemker

legmeerplein buurt

Leuk hoor die oude herinneringen ik heb ze ook allemaal meegemaakt, heb zelfs nog heel lang bij Kamstera gewerkt, en bestellingen rond gebracht oa bij de familie Spicht, met die fiets en de mand voorop.
En de raceautootjes in de zandbak geweldig was dat ik heb die wagentjes nog steeds bewaart, de winkel die er niet bij staat is Hollinger die heerlijke banketbakker, Ijpelaar de fietsenzaak met die enge stalling en Jantje van Alles.
Het is heerlijk weg te dromen naar die goede oude tijd, mijn lieve moeder heeft nog tot midden 2008 in de Legmeerstrat gewoond hoet Theophiel de Bocjstraat, ben nu de aansluiting kwijt maar rijdt vaak nog even langzaam door mijn heerlijke buurtje.

Siebe de Roos

legmeerplein e.o

Als schrijver van eerdere artikelen op deze site over de weissenbruchstraat e.o. voor mij ook in dit verhaal veel herkenbaar. Heel leuk om te lezen!

st.deroos@hotmail.com