Deel 4

Auteur: Ger de Lange
Hoofddorppleinbuurt

Er waren trouwens meer illustere figuren in de buurt, zoals "Gerrit de Stotteraar" de buurtinbreker, hij woonde als ik het goed heb ergens achter de Aalsmeerweg , die altijd de buren vriendelijk goedendag zei als hij met een kussensloop gestolen tafelzilver de trap afkwam.

Fietje
Of 'Vieze Fietje' die door de straten zwierf en ergens in de Schinkelbuurt woonde. Dat was een zonderlinge vrouw die nogal verward op straat liep en wel eens de schoolkinderen achter zich aankreeg die haar uitjouwden: "….vieze fietje, vieze fietje, vieze fietje!"
Ik kan me herinneren dat zij zich eens bij ons op school luidkeels beklaagde bij meester Kamminga die haar in de klas de kinderen liet aanwijzen die haar hadden uitgescholden. Wij sidderden dan want we vonden haar ook heel erg eng.
Ze heette vieze Fietje omdat zij vreselijk stonk. Ze kwam wel eens in de buurtwinkels waar iedereen haar voor liet gaan zodat zij als eerste geholpen werd, om niet te lang van haar stank te hoeven genieten.

BN-ers
Maar er woonden ook "beroemde" mensen in de buurt, zoals Fannie Blankers-Koen die in de Haarlemmermeerstraat woonde, of Henk van der Velde op de Hoofddorpweg van het gelijknamige kinderkoor. Van der Velde oefende altijd met zijn koor op woensdagmiddag op zijn bovenwoning, dan stond er een groep schetterende meisjes voor zijn deur op het trottoir te wachten tot zij werden binnengelaten. En dan was er Paul Gimbel, die op de Hoofddorpweg tegenover ons woonde.

Paul Gimbel (links) en sologitarist René Nodelijk

Paul Gimbel was in 1959 de zanger van de rock & roll band The Mystics, die in de finale van The Elvis Presley Competion kwamen, een songcontest met maar liefst 324 deelnemers die uiteindelijk gewonnen werd door Pim Maas met Ria Valk als tweede, die er beiden een platenkontrakt door kregen. Paul mocht een singletje opnemen.
Bovendien was Paul Gimbel Nederlands kampioen tafeltennis.
Die ‘sterrenstatus’ leidde ertoe dat voor zijn huisdeur op de Hoofddorpweg zwijmelende tienermeisjes te vinden waren in de hoop een glimp van hun idool op te vangen. Aanbellen durfden ze zo te zien niet, of Paul deed niet open. Het woord fans was nog niet uitgevonden.

De na-oorlogse generatie roerde zich
In de Hoofddorppleinbuurt was dat voor het eerst te zien tijdens de jaarwisseling van 1959-1960. Op de Zeilbrug verzamelde zich alle opgeschoten jeugd uit de buurt in een grote menigte, een oud en nieuwtraditie die daarna nog enige jaren zou voortduren. Er werd wat gejoeld en met vuurwerk gegooid.

De Zeilbrug op een 'rustig' moment - Foto: Beeldbank van het Stadsarchief, mei 1966

‘Vijfmaalacht’, de politie in zwarte Volkswagentjes met van die verlichte driehoekjes "politie" erop, arriveerde. Vervolgens werd, geheel in de traditie van die tijd, de brug met harde hand 'schoongeveegd'. Politie in zijspan scheurde over de trottoirs van de Hoofddorpweg met de wapenstok iedereen uit de portieken van de winkels meppend.
Een onwerkelijk gezicht, zóveel was er nu ook weer niet aan de hand: alleen maar een drukke samenscholing …

Dit is deel 4 van een prachtige beschrijving van de buurt door Ger de Lange. Komende weken verschijnen nog meer delen van dit verhaal. (Redactie)

Jim

Gerrit de Stotteraar

Gerrit woonde niet op de Aalsmeerweg maar in de Piet Gijzenbrugstraat 1, op de hoek van de Katwijkstraat.

Nellie Visscher-Jäkkö

Paul Gimbel

Ik heb met Paul Gimbel gemixt in 1960 in Zagreb op de Europese kampioenschappen tafeltennis. Hij was toen Hoela Hup kampioen van Nederland.

Joke de Groot-Hartsuiker

Ik heb vanaf 1956 tot en met 1973 in de Schinkelhavenstraat gewoond..in..zoals men het noemde..het mooiste huis van de straat..op nummer27..
Vieze fietje..de drumband Hoofddorp kwartier waar ik ook in liep..de accordeonclub waar ik in speelde..de Meerpaal het clubhuis..de Groen van Prinsterer school..waar ik op zat..het Vondelpark waar ik vaak speelde...het AMVJ zwembad waar ik mijn a diploma haalde..de Grutter met het snoepje van de week...het legmeerpleintje..waar ik speelde .de krantenman op de kade waar ik samen met mijn brde opgehaalde kranten bracht..voor een paar centen..enz enz..ik kan nog uren doorgaan..

Rita Austmann

Fietje

Vieze Fietje woonde met haar enige dochter in de eerste Schinkelstraat. Haar dochter was wel normaal, maar vieze Fietje had een beperking. Ik vond het ook een eng mens en ging haar altijd uit de weg zodra ik haar aan zag komen. Ik woonde aan de Schinkelkade 44 vanaf 1947, mijn geboortejaar, tot en met 1962. Er was nog een winkel in de Zeilstraat die Half heette en aan de overkant had je Jan Tabak, een groentewinkel. En dan bus F...hoe vaak heb ik niet in die bus gezeten...Ik voel wel heimwee naar die tijd en naar die buurt. Ik heb ook nog op de kleuterschool in de Legmeerstraat gezeten en ik weet nog heel goed toen ik voor het eerst naar die kleuterschool ging. Die buurt is nooit weggeweest in mijn hoofd en de Schinkelkade 44 is voor mij een, hoe zal ik het zeggen..., onuitwisbare memorabele herinnering waar ik in gedachte nog steeds ben.

Ada

Re: Re: Gerrit de stotteraar

Ada thomas:
Jan Tellinga:Ik ben Jan Tellinga en woonde in de heemstedestraat en zat op de drumband Hoofddorp kwartier. Daar zat ook een meisje dat was de dochter van Gerrit die Blom heette van zijn achternaam. Wij mochten nooit op de drumband over haar vader praten. Ook vieze Fientje kan ik mij herinneren en ik begreep nooit dat daar de hale school voor uitliep en haar uitschold. Ik zat op schinkelschool o.a. Bij meester Koole en juffrouw beemsterboer. Ook ome Jan kon ik goed en ik weet zijn achternaam maar dat moet ik even opzoeken. Dat horen jullie nog.
Ome Jan Zegers, woonden in the Sassenheim straat. Avondjes in een zaal in de Leijmuidenstraat, fiets weekenden met kamp zoentjes van ome Jan Zegers, hij liet altijd z'n baard groeien op de weekenden weg. Leuke leuke tijden. Zelf woonden in de Rietwijkerstraat 4, scholen de Dotterbloem, Schinkelschool. En ja juffrouw Beemsterboer en haar zoon Theo, en juffrouw Pronken. Heerlijk om er weer eens over te lezen en leuke herinneringen terug the brengen. En eens even lachen over verhaaltjes van vroeger. Bedankt allemaal om herinneringen te delen.

Oops het was Oom Jaap Zegers

Ada thomas

Re: Gerrit de stotteraar

Jan Tellinga:

Ron de Gelder

"Gerrit de Stotteraar"

Heel erg leuk om weer eens wat uit onze " opgroei" buurt te lezen en de foto's te zien, mijn zus(je) en ik woonde toentertijd in de Woestduinstraat, we praten over ik dacht 1953/54.

Leon de Laat

Re: Paul Gimbel, waar gebleven?

Misschien helpt het volgende in de zoektocht:
Volgens de persoonskaart van zijn vader is Paul Gimbel(1941) in 1968 te Soest getrouwd met A.C. Koudijs
Mvg,

J.H.(Hans) Boellaard

Gerrit de Stotteraar woonde inderdaad sometime na de oorlog precies op de hoek in het benedenhuis met een groot soort winkelvoorraam hoek Katwijkstraat en Piet Gijzenbrug straat. Er was een klein hoekplaatsje achter, wat je vanaf onze waranda Westlandgracht 163 II (schuin tegenover) goed kon zien. Zo nu en dan kregen wij dan wel eens een blik op onze Gerrit. Vlak daarnaast woonde de ,iamilie Bemelmans (met Ellie Bemelmans mijjn vriendinnetje) in de Piet Gijzenbrugstraat. Tijdens de eerste dagen van de tweede wereldoorlog sloeg er een bom in het huis ongeveer daar tegenover. De bom ontplofte niet, maar maakte wel enorme gaten door de plafonds, zodat je de stroo isolatie goed kon zien hangen.
Na de oorlog op de Sloterkade net om de hoek van de Hoofddorpweg was een mooie radiozaak "Radio Gregory" genaamd. Daarboven woonde in een modern flatgebouw een jufrouw Sanders, beter bekend als Maria Zamora de zangeres van Malando. (Eigenlijke naam Arie Maasland).Componist van de beroemde tango "Ole Guappa".
Ik lees over lagere scholen, er waren toen destijds vier scholen. in 1 blok. tussen het Woesduinplein, de Bennebroekstraat de Warmondstraat en de Hillegomstraat, de Warmondschool, daarnaast de Bennebroekschool, de Hillegomschool en ik geloof daarnaast een christelijke school Pro Rege?
De speelplaatsen lagen aan de achterkant tegen elkaar, mooi gescheiden door schuttingen.
Een van de scholen werd in het begin van de tweede wereldoorlog bezet door een leger. compleet met vrachtwagens mobiele keukens etc. maar die verdewen alweer vrij gauw na enkele dagen. Op het Woesduinplein in het midden werd een bunker met dikke betonnen muren en nauwe schietgaten gebouwd. Dat ding stond er nog jaren nadat de oorlog voorbij was.Op de hoek vlak bij die bunker was een boekenwinkel. met romans en cowboy boeken in de etalage.
Ik kan wel uren doorgaan met al die herinneringen. Ook al ben ik al sinds 1956 naar Canada vertrokken. Mijn vader heeft jaren en jarenlang de tekenclub van Hoofddorpkwartier verzorgd; Dat verhuisde uiteindelijk naar de speeltuin Theophile de Bockstraar einde Westlandgracht..

Gea

Wat leuk om deze dingen weer te lezen.
Herken zovèèl van de door jullie beschreven herinneringen !!
Ik woonde zelf op de Sloterkade nr.130.... (daar vooraan woonde toen ook een bekende gitarist Sanders,die speelde mee in orkestje bij de tv-show van "Ome Willem"....
Ik kende Lidy Sluyter ook persoonlijk,mijn moeder hielp mee in de wasserette van haar moeder.
En dat "ouwe-jaars-gebeuren" met veel lawaai op en bij de Zeilbrug zal ik nooit vergeten....hahaha.
Kerstbomen verbranden en knallend vuurwerk op de rails....met natuurlijk de nodige politie erbij....
Mocht van vader`s niet echt meedoen !!?? Wel voor `t raam kijken,of samen heen wat ik dan ook deed.En dan dat verhaal over vieze Fietje.....eng mens was dat hoor op onze leeftijd....en toch.... bleven we haar maar pesten...hahaha....

Ger de Lange

Re: Re: Paul Gimbel, waar gebleven?

Met Paul heb dagelijks in lijn 2 gesproken toen hij op het hoofddorpplein woonde, we waren nog jong en hij was een female idol, een goede tafeltenniser spelende voor de toendertijd topclub AMVJ hij woonde bij zijn ouders hoofddorpplein 3 hoog en na 1965 heb ik hem niet meergesproken. weet misschien iemand waar hij woontik woon al héél lang in het mooie duitse stadje Monschau in Duitsland, na een carriere als sportverslaggever voor het Limburgs Dagblad en de Telegraaf heb ik me nu op m´n 70. mij hier in duitsland teruggetrokken maar nog héél veel goede herinneringen aan de sasenheimstraat 34 waar ik toen woonde.

@@ Paul Gimbel woonde op de Hoofddorpweg, tegenover mij. Ik zal eens proberen na te gaan waar Paul gebleven is. Hij was geboren in 1941, Hier is nog een plaatje van hem te horen:

Groeten van Ger

Frans de Croon

Re: Paul Gimbel

Gerrit Horlings:
Gimbeltje was in 1957 kampioen tafeltennis van Nederland. Hij trainde bij Cor du Buy op de lijnbaansgracht. In die jaren begon ikzelf redelijk te spelen en ben ik vaak met Paul vanaf het hoofddorpplein door het Vondelpark naar de lijnbaansgracht gelopen. Het tafeltennisinstituut van Cor du Buy was tegenover de OVV melkfabriek, waar nu de Melkweg is gevestigd. Samen (Bert Onnes, Paul Gimbel, Mauri Colthof en Gerrit Horlings) hebben we in 1962 in Belgrado gespeeld voor de Europacup.

Jan Tellinga

Gerrit de stotteraar

Gerrit Horlings

Paul Gimbel

Gerrit Horlings

Ik woonde in de Katwijkstraat 4-2 en wij keken uit op de hoek Piet Gijzenbrug/Katwijstraat waar Gerrit woonde. Op enig moment kwam de politie hem ophalen en ze belden aan bij de voor deur in de Piet Gijzenbrug en dus verdween Gerrit dor het raam naar de Katwijkstraat en was de vogel gevlogen. Ik zag het gebeuren en heb vreselijk gelachen. NB mijn vader was brigadier bij de politie.

Ron de Wit

Re: Gerrit de Stotteraar

albertine oswald - van zijl:
inderdaad ,onze gerrit . hij woonde op de hoek katwijkstraat en pietgijzenbrugstraat in het benedenhuis . Maar hij ging meestal wat verder weg zijn "SLAG SLAAN" . Maar hij kon niet alleen goed " INBREKEN " maar ook goed weer uit de gevangenis "BREKEN. ja die ratel dat kan ik nog horen ! Zo komen sommige dingen die je vergeten was weer naar boven . leuk dat er weer nieuwe berichten zijn bijgekomen ,moet ze allemaal nog lezen . wij hebben op het balkon nog steeds de kolenkit ,makkelijk ,kun je nu andere dingen in bewaren .

Zie op Geheugen van Oost het krantenartikel:
En de aanvullende reactie daarop:
Vooral het stuk uit Ons Amsterdam is een goed stuk.

Gr.,
Ron

albertine oswald - van zijl

gerrit de stotteraar

Siebe de Roos

Re: Duel in de diepte / Lidy Sluyter

Ger de Lange:
... ik dacht opeens aan nog een beroemde nederlander uit de buurt. Als ik me goed herinner speelde de dochter van de Wasserette vooraan uit de Haarlemmermeerstraat, Lidy Sluyter, in de TV-jeugdserie Duel in de Diepte. In 1979. Ze werd een bekendheid in de buurt.

Hallo Ger,

Klopt, daarvoor was ze lid van het zangkoor van Henk van de Velde en trad dan ook regelmatig op in Oebele op tv. Ze had hele sprekende grote ogen.

groet,
Siebe de Roos

st.deroos@hotmail.com

Ger de Lange

Duel in de diepte / Lidy Sluyter

Mary

Ik weet dat Gerrit aan de overkant stond te loeren om met een loper naar boven te gaan wat alles los en vast lag mee te nemen ,zo was er een feest op 2 hoog en alle jassen lagen op de gang , en ja hoor er was een bontjas weg .
Dat was in de rietwijkerstraat.