Deel 9

Auteur: Ger de Lange
Hoofddorppleinbuurt

Ongelofelijk hoeveel melkwinkels er in de buurt waren en groentewinkels waren er ook genoeg.

Op het Woestduinplein werd een groot podium getimmerd voor Bevrijdingsdag waarop muziek werd gemaakt voor de buurt. Die dag hadden de ijscowinkels onze speciale aandacht.
Bijna elke melkboer verkocht ook ijs en was er zelfs op zomerse zondagen voor geopend. Zo was er een in de Warmondstraat even voorbij de hoek van het Hoofddorpplein, op het plein zelf onder de klokketoren naast het politieposthuis en bij Jamin (de "dubbeldikke choco").
Ook halverwege de Heemstedestraat aan de rechterkant was een melk- en ijswinkel.
Die verkocht 'straaljagers', waterijsjes, een dubbele voor 20 cent, en een doormidden-gebroken enkele voor een dubbeltje.
Ongelofelijk zoveel melkwinkels als er in de buurt waren, elke straat telde er minstens wel één, zo leek het, behalve Braam op de Hoofddorpweg en op het Hoofddorpplein de melkboer Weggelaar waren er in de aangrenzende straten zeker nog vijf.
Groentewinkels waren er ook genoeg, in een straal van 10 minuten lopen rond onze woning waren er er ook wel een stuk of vijf.

De buurtwinkels verbouwden aan het begin van de jaren ’60 massaal, De Gruijter onderging een metamorfose in 1962 en werd een zelfbedieningswinkel waarbij de naastgelegen kapperszaak van mijnheer Rozema werd geannexeerd. Andere winkels in de buurt volgden.

Ook De Gruyter werd zelfbediening - Foto: Beeldbank van het Stadsarchief - circa 1960 (Collectie N.V. De Arbeiderspers)

Vanaf die tijd was er de definitieve verandering van de buurtwinkels en in de volgende jaren verdween een flink aantal van de winkels of pasten hun assortiment aan het nieuwe kopen aan. De verkoop van achter een toonbank was voorbij.

Ondertussen hadden de winkeliers van het Hoofddorpplein en omgeving zich verenigd in een clubje genaamd "Koopcentrum 3xH" in een megalomane poging de middenstand in de buurt op een hoger plan te brengen. De aanleiding hiertoe was de organisatie van een geslaagde braderie ter gelegenheid van de in oktober 1975 doorgetrokken tramlijn 2 naar Slotervaart.
De typische buurtwinkels voor de dageliojkse behoeften bestonden inmiddels nauwelijks meer, het aandeel van zaken in 'luxe' artikelen steeg. De winkeliers roken hun kansen in een stijgende welvaart en vatten het onzalige plan op de Hoofddorpweg van luifels te voorzien waardoor de winkels aan elkaar verbonden werden door een overkapping van het trottoir, om het publiek overdekt en beschut winkelen te bieden.

Begin jaren '80 werd dit projekt uitgevoerd wat leidde tot een wanstaltige constructie aan de gevels plus de sloop van de balkons, daarmee het aanzicht van de prachtige Amsterdamse School huizenblokken voorgoed verpestend.
In de loop van de jaren '90 ging de winkeliersvereniging eindelijk ter ziele na jarenlang de buurt hun braderieën en verkiezingsmarkten te hebben opgedrongen.

Dit is deel 9 van een prachtige beschrijving van de buurt door Ger de Lange. Komende weken verschijnen nog een paar delen van dit verhaal. (Redactie)

Marielle

Re: Hoofddorppleinbuurt

Hennie Eeman-Essink:
Alle verhalen uit deze buurt gelezen, ook het schaatsen op de Westlandgracht.
Ik ben weer even jong.
Graag wil ik mijn straäat "de Leiduinstraat" even op de kaart zetten. Ben hier in 1938 geboren.Op de hoek Leiduinstraat/Bennebroekstraat was een sigarenzaak en op de andere hoek was slager Einarson. Op de hoek Leiduinstraat/Vogelenzangstraat was een drogist en natuurlijk het "zandlandje" waar veel gespeeld werd. Later werd hier eeb kerk gebouwd. Zijn er nog mensen die hier ook gewoond hebben.
In de oorlog op diverse kleuterscholen gezeten. In de Legmeerstraat en ook op het houten schooltje in de Warmondstraat bij juffrouw De Jager. Mijn lagere school was de Hillegomschool van meester Rijnders in de Hillegomstraat. Naar de Rietwijkerstraat is deze later verhuisd. Ik weet niet wanneer. Onze dokter was Dr de Boer op de Westlandgracht. Enkele buurtwinkels op het Woestduinplein waren melkboer De jong, drogist Tienpont, boekhandel/bibliotheek en ik dacht nog een melkboer hoek Hillegomstraat/Woestduinplein. Hoek Woestduinstraat/Woestduinplein groenteman Rood.

Beste Hennie,

Weet je misschien ook nog wat voor winkel er zat op Leiduinstraat 46?
Ik weet dat het vroeger een winkel is geweest, maar erg benieuwd naar het soort winkel/de mensen erachter.

Dank!

JOKE Bieshaar-Buma

woestduinplein

Dat podium op het woestduinplein was op nr.67 uit het huis van mijn ouders ( fam.Buma ) de kleedkamer was in de slaapkamer van mijn zus anke en van mij ( Joke )

P.M.Roosenschoon

Woestduinplein

Leuk om over de winkels te lezen die er toen waren. Ik herinner mij dat er op de hoek van het plein en de Hillegomstraat een supermarkt Zijlstra of Zeilstra gevestigd was. Later zat er een electronicabedrijf in, die o.a. televisie's repareerde. Om de hoek, in de Hillegomstraat stond altijd een wagen van schildersbedrijf Gottmer. Een dochter zat op de Hillegomschool, inmiddels gevestigd in de Rietwijkerstraat. Verder zat op de hoek van de Heemstedestraat/Woestduinstraat bakker Schutte, met dochter Sonja die mij altijd Bolletje noemden. Ik haalde altijd brood als ik om 12 uur uit school kwam, mijn moeder duwde me een stijve rieten boodschappenmand in de hand en zei daarbij: "een heel wit en een half bruin". Met Luilak, zaterdagmorgen voor Pinksteren, verkocht Schutte luilakbollen, heerlijk vers warm brood, om de hoek bij de ingang van de bakkerij in de Woestduinstraat.
Op de andere hoek, aan de overkant van de Heemstedestraat was de Friesche Slagerij, wij kochten daar nooit, had de naam duur te zijn. De geslachte dieren hingen in vol ornaat aan stalen buizen met grote haken door hun lijven, voorzien van die paars/blauwe keuringsstempels. De vloer in de winkel lag bezaaid met houtstrooisel.
Aan de overkant in de Woestduinstraat, waar later een Chinees restaurant kwam, was in de straat een piepklein winkeltje De Garenklos, fournituren en garen en band verkochten ze daar. Er kon maar 1 klant in de winkel staan.
De diversiteit aan middenstand en winkels toont wel aan welk een bindende factor dat voor de buurt was, Je wist waar iedereen kwam, je ontmoette elkaar daar. De belangstelling voor deze site met deze verhalen bewijst maar weer dat het een belangrijke factor was in je jonge jaren.

Ger de Lange

Tesselaar verkocht geen ijs, het was de snoepwinkel

Ik kreeg van iemand een reactie dat melkboer Tesselaar in de Heemstedestraat geen ijs heeft verkocht. Dat was de snoepwinkel/chocolaterie die aan hetzelfde winkelrijtje zat. Daar stond een koelkist met ijs en werd er op zondag vanuit een opening met het trapportaal ernaast ijs verkocnt, de ijslollie-straaljager bijvoorbeeld.

kitty

Zwart op wit

Ik woon nu al 38 jaar in spanje en via via kwam ik op deze site .
Erg leuk toen ik las dat er zwart op wit werd verkocht bij de drogist op de hoek(Drogisterij Petiet) van de bennebroekstraat dat was namelijk mijn vader die dat zelf maakte .

Hennie Eeman-Essink

Hoofddorppleinbuurt

Ron Raadsheer

Dhr.

De melkboer inde warmondstraat heette pauw.
.Hij verkocht heerlijk roomijs.
Er waren drie melkwinkels in de Warmondstraat

Ger de Lange

Re: Drogisterij Timmer en ijs bij o.a Tesselaar

Anton Greefkes:
Ik noem deze even omdat deze voor de buurtkinderen belangrijk was vanwege de zakjes zwart op wit en duimdrop en andere lekkernijen.

@@ Klopt, de zakjes zwart/wit kwamen ook wel van de drogist op de hoek Woestduinplein-Bennebroekstraat. Op de andere hoek er tegenover zat een boekhandel annex bibliotheek waar we wel pocketboekjes kochten.
Van Timmer herinner ik mij dat, als ik het goed heb, er ook twee dochters waren van 'onze' leeftijd. Die speelden vaak in de tuin achter de winkel, hadden daar een schommel aan een boomtak.
Nog een belangrijke winkel was melkboer Tesselaar in de Heemstedestraat die ijsjes verkocht, vooral de 'straaljager' waterijsjes waren populair. Ik herrinner me dat Tesselaar ook ijs verkocht op zondag, maar niet vanuit de winkel, maar in het trapportaal ernaast waar ook een toegang tot de winkel was, een soort deur, een loket waar de ijsjes koelkist met twee van die kleppen voor geschoven was. Dat vanwege de winkelsluitingswet, de winkel mocht dan niet open maar loketverkoop van ijs was kennelijk wel toegestaan.
Je kon trouwens overal ijs krijgen, bij de melkboer onder de klokkentoren op het Hoofddorpplein waar ik mij de grote chromen slagroommachine herinner die sputterend slagroom produceerde, bij Jamin natuurliijk maar ook bij de melkboer in de Warmondstraat vlakbij het Hoofddorpplein, die een van de winkel afgescheiden ijssalonnetje had.

Anton Greefkes

Drogisterij in de Woestduinstraat van Timmer

In 1979 ben ik met mijn toenmalige vrouw nog in mijn oude buurt gaan kijken waar ik tot mijn 17de (1964) heb gewoond. Uiteraard ook even bij drogist Timmer naar binnen. Bleek de laatste dag te zijn dat deze nog geopend was.
Op de hoek van Hillegomstraat en Woestduinplein waren drie kruidenierwinkels plus nog één van Meier op de hoek van de Westlandgracht