Deel 6

Auteur: Ger de Lange
Hoofddorppleinbuurt

Aan middenstand ontbrak het niet in de buurt, en er waren vaak ook nog een stel straatventers met bloemen of met een meer vaste plek.

Legmeerstraat hoek Hoofddorpplein, met een bloemenstal. (Met rechts een eigentijdse reinigingsautootje) Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van Amsterdam, maart 1981

Zoals Freek de groenteman die altijd met zijn handkar op de hoek van de Legmeerstraat en het Hoofddorpplein stond. Later in de jaren '60 verdween hij uit de buurt en ging hij naar een vaste stal op de markt van het toen nieuwe plein '40-'45 in Slotermeer.

In de periode voor kerstmis stonden er wel vier kerstbomenhandelaren op het Hoofddorpplein, aan elke zijde een, met enorme bergen kerstbomen.
Kerstbomen had natuurlijk ook Moos Linneman bij zijn bloemenstal op de hoek van de Leimuidenstraat. Moos, ooit gevierd bokser in het weltergewicht en nog op de Olympische Spelen uitgekomen , stond daar vanaf 1960.
Eerst alleen met een handkar en bakfiets, later runde hij een vaste stal met zijn zoon en zijn compagnon André de la Porte tot aan het begin van de jaren '90.
Die moet echt de hele buurt aan zich voorbij hebben zien trekken, Moos Linneman - 30 jaar lang het gezicht en het geweten van het Hoofddorpplein.

En dan niet te vergeten de mensen die aan de deur kwamen. Als kind natuurlijk de interessantste, de bladenman met de Donald Duck, de Libelle en Margriet waar mijn moeder vaak de Libelle en helaas iets minder vaak de Donald Duck kocht.
De schillenman met zijn paard en wagen en later een driewielig gemotoriseerd wagentje kwam om de paar dagen met een lopersleutel in het trapportaal omhoog gerend om de schillenbakken te legen die elke buurvrouw op de trap had gezet.
In de schillenbakken groenteafval, oud brood en schillen. Hij gooide die dan leeg in een jute zak over zijn schouder. Beneden op straat sorteerde hij de schillen in zijn kar. Opvallend was het bakje gevonden aardappelschilmesjes in zijn kar. Het gebeurde wel dat mijn moeder haar mesje miste en dan bij de schillenboer ging kijken of de hare in het bakje lag. De voddenman kwam ook, maar die kwam alleen desgevraagd boven. Hij liep "vóóóódden" roepend door de straat en je kon hem aanhouden als je oude kleren had weg te doen. Recycling avant la lettre.

Dit is deel 6 van een prachtige beschrijving van de buurt door Ger de Lange. Komende weken verschijnen nog meer delen van dit verhaal. (Redactie)

Bert Evers

Re: De winkel van punter

Manja van noord- idsinga:
In de begin jaren 50 was in deze winkel de GEB gevestigd. Daar konden de muntjes voor gas en licht gehaald worden,

Heb er vaak muntjes gehaald.

R. Roos