De J.M. Kemperstraat

Auteur: Jan Rutgers
Staatsliedenbuurt, Westerpark

In 1948 kwam ik als bijna vierjarig manneke in Amsterdam wonen. Wij kwamen in te wonen op het adres Joan Melchior Kemperstraat 27 op de hoek van de van Limburg van Stirumstraat. In die straat hadden we ook nog een ingang.

bij de grootouders van Jan Rutgers voor de deur.

Op 1-hoog boven ons woonde de weduwe Best met haar zoon Wim. Wij woonden in bij de heer H. Bodde en zijn zoon Frits.
Enkele namen uit de buurt. Familie Nijsink met zoon Dik van mijn leeftijd – Fam Meschaert vader was lasser, oudste zoon was Henk, er waren 11 kinderen – Familie Wouters, de visboer waarvan een zoon bevriend was met Frits Bodde – (Tante Thea). Leeuwis met zoon Johnny en Ronnie
Dan had je ook nog de fietsenstalling van ome Sjors en op de hoek de bakker.
Dit zijn wat namen uit de J.M. Kemperstraat vanaf de van Limburg van Stirumstraat tot het van Hogendorpplein. Net om de hoek van het pleintje was de loods van Piet Chevat de lompenhandelaar. Op het pleintje werden door ons de voetbalwedstrijden (palen) gespeeld.
Naast de loods van visboer Wouters, was een kruidenierszaakje en de eigenaar er van loofde een reep uit voor de winnaar van een “Sloterdijkie”. Je moest dan van af de ingang gasfabriek naar Sloterdijk en dan via de Zaanstraat, Nassauplein en Haarlemmerweg terug. Je liep je helemaal lens voor een reep, is wat anders dan 5000 euro startgeld.
Tegenover ons was de radiozaak van Sinkeler. Sinkeler had drie kinderen, een dochter en een zoon en een nakomertje, dat was Carla. Carla was mijn eerste jeugdliefde, zij was van mijn leeftijd en we speelden vaak samen op straat. Toen we beiden naar school gingen was de liefde over. Haar broer en zus waren veel ouder en de broer was niet echt een aardige jongen. Ik was een beetje bang van hem want hij pestte ons vaak. Carla is later getrouwd met een onderwijzer en woont ergens in Noord-Holland aan de kust. Later heb ik haar nog één keer gesproken, ze was toen apothekerassistente op het Hoofddorpplein.
Op koninginnedag (toen nog 31 augustus) en Hartjesdag (de derde maandag in augustus) had Sinkeler altijd speakers aan de gevel hangen en was er ’s avonds dansen op straat. Ook werden er flinke vuren gestookt op de kruising op Hartjesdag en met oud en nieuw.
Op de Haarlemmerweg weet ik nog het winkeltje van juffrouw Tengen, een snoepwinkeltje annex winkel van sinkel. Ze verkocht werkelijk alles wat je maar nodig had in en om het huis. Ook moesten we veel naar de sigarenwinkel op de Haarlemmerweg waar de voetbaluitslagen op grote borden werden geschreven. Aan het andere eind van de Haarlemmerweg, laatste blok voor de Van Halstraat, had mijn grootvader zijn kleermakerij (Keuter).
In de eerste klas van de lagereschool (van Bosseschool in de Cliffortstraat) werd het beter gevonden dat ik naar de Openluchtschool zou gaan in de Frederikstraat bij de Overtoom. Ik ben toen het kontakt met de buurt wat kwijt geraakt en ook tijdens mijn tijd op de Concordia Inter Nos is dat niet echt meer terug gekomen.
Wij zijn medio 1963-64 vertrokken naar oud zuid.

Auteur: Jan Rutgers
Gepubliceerd: 18 juli 2007

Jan Rutgers Gekiekt door een straatfotograaf.

Familie Rutgers in Artis Foto: 1948, collectie Jan Rutgers

Tiemen Dinkeloo

Re: DVOS

Bezoeker:

Ook ik heb 30 jaar in J.M.Kemperstraat gewoond op nr, 146 en vele jaren actief lid van DVOS, in deze rubriek lees ik veel bekende namen, maar ook steeds iets over DVOS.
Fam. Tankink heeft op facebook een rubriek DVOS geopend, hierop staan heel veel (oude) foto's, erg leuk. U als lezer roep ik op om ook oude foto's van DVOS op facebook te plaatsen, daar doet u veel oude sportvrienden een groot plezier mee!

Ina Davids

Re: J.M.Kemperstraat

Toos van Lier-Hogenes:
Leuk, om zo het een en ander te lezen over de straat waarin ik, in m'n jeugd, ook gewoond heb. Op numer 18, de melkzaak van Hogenes, naast Swalef, de schoenmaker.
In 1947 hebben mijn ouders de zaak verkocht (aan Davids?) wegens emigratie naar Amerika. Door omstandigheden is dat niet doorgegaan.
Ook mijn broer Ab, en ik hebben op de school op de Wittenkade gezeten, net als Carla Sinkeler. Zal Carla ook nog wel meester van Buuren en juffrouw Fettjes kennen.
toos van Lier-Hogenes

Ina Davids

Lenie Kroon - Markhorst:
Mijn ouders zijn in 1940 getrouwd en toen op nr.24 gaan wonen. Mijn vader was kapper. Boven ons op 2 hoog woonden de familie Tersteeg (Ome Aart en Tante Alie) daarboven een zus van Tante Alie met haar man. Op nr. 26 woonde onze Oma en op 22 onze tante en oom (Fam. Roelofsen). De familie Swaalf en de melkboer Davids en de visboer Wouters en de familie de Haan, deze waren liefhebbers van wielrennen, de sigarenwinkel van de Ridder (die zelf sigaren maakte), Wouda aan de overkant, daar was mijn vader bevriend mee en is nog heel lang bij ons in IJmuiden geweest om zijn haren te laten knippen. Bij juffrouw Tengen kon je lekkere brokken druivensuiker kopen. Jammer dat het stuk straat gesloopt is, het is er niet fraaier op geworden zoals het nu is.

Kolenhandel Kock

Even een klein zijsprongetje: Enige tijd geleden liep ik in de Bentinckstraat en zag tot mijn verbazing dat kolenhandel Kock nog steeds bestaat. De eigenaar zat voor de deur te genieten van het zonnetje. Uit zijn verhaal maakte ik op dat het nog steeds een familiebedrijf is. Hij woonde daar als kind kennelijk ook al.
Tegenwoordig is er nog maar weinig vraag naar kolen en heeft men zich toegelegd op andere vormen van verwarming.

Kock Kolenhandel Kock - Bentinckstraat
(eigen foto)

Hennie S alomons

Re: Re: Carla |Sinkeler

Jan Veraart:
Hennie Salomons:Ze woonde boven de zaal Sinkeler Radio en TV.Later zat daat TERAWA van willem de Kort.Carla kwam vaak beneden in de winkel.De laatste keer dat ik haar zag was in een Apotheel in de Ferdinant Bolstraat.Ik weet heel veel van de Staatsliedenbuurt. Ben er in 1952 geboren.En ging er weg toen ik 18 was.Kolenhandel in de v.d Hoopstraat altijd sjouwen met kolen. De dames van Tip Top .....Drogisterij Click, Mensink de bakker, Juffrouw Tengel. Ik zat op de Nassauschool aan de Wittenkade 75.Ik zou er uren over kunnen schrijven.Tegenwoordin breng ik de meeste tijd door in Bristol in Engeland.
Helaas is Carla in 1994 overleden. Wij waren bijna 25 jaar getrouwd en woonden in Bergen.

Ik kende Carla vrij goed.......Dat ze er niet meer is doen me heel veel. Hennie.

jolanda van leeuwen

J M Kemperstraat 55

Hallo
Ik zoek een foto van J M Kemperstraat 55 . Wie kan me helpen ?

L Mounoury

Re: Sigarenwinkel

Ik ben Leendert Mounoury
Ben vanaf 1952 opgegroeid in v. Limburgstirumplein 22 op 1 hoog boven de Sigarenwinkel van Arie Kil.
Arie en Francien zijn mijn oom en tante (Francien is de zuster van mijn moeder)
En de Fam. Kil hadden ook in Fredriks Hendriks Plantsoen een café
Heb daar met hun zoon Frans (mijn neef) regelmatig op zondag schoon gemaakt)
En heeft een belastingconsulentschap met zijn jongste zoon Atje.
Arie en Francien zijn helaas overleden
Kantoor is nu over genomen door zoon Atje

L Mounoury

Re: Re: Re: Re: Sigarenwinkel

bert hoffschlag:Henk van Dijk:Jan Gotjé:Volgens mij halen jullie kroegen en sigarenwinkels door elkaar.Ik dacht dat Arie Kil een kroeg was op het fredriks hendriks plantsoen. Joop de Jong zat in de van limburg van stierumstraat als ik het goed heb. En heeft hij later niet Thalia overgenomen op de Lijnbaansgracht?Die sigarenwinkel op de Haarlemmerweg ken ik ook nog wel. Ik ging daar kijken of de wedstrijden doorgingen, ik voetbalde daar als jochie voor DVOSBeetje late reactie van mijn kant. Ik ben opgegroeid in de Fannius Scholtenstraat en moest vrijwel wekelijks het toto-formulier van mijn vader inleveren bij de sigarenwinkel van Arie Kil op de Haarlemmerweg. Ook ging ik op zondagmiddag vaak naar die winkel om snel achter alle voetbaluitslagen te komen. Naast de Eredivisie en Eerste Divisie was er toentertijd zelfs nog een Tweede Divisie. Alle uitslagen hingen dan voor het grote raam van de sigarenwinkel. Het was zeker geen kroeg zoals hier en daar beweerd wordt.Op de haarlemmerweg was inderdaad een sigarenwinkel met voetbaluitslagen en was daar altijd druk, maar weet niet of het van arie kil was. ik dacht dat de sigarenwinkel op het vanlimburgstirumplein van arie kil was overigens ook met voetbaluitslagen. ikzelf woonde op het van hogendorpplein en voetbalde eind jaren vijftig in Olympus op de velserweg

Leendert Mounoury

Re: Re: Re: Sigarenwinkel

bert hoffschlag:

Ben vanaf 1952 opgegroeid in v. Limburgstirumplein 10 op 1 hoog boven de Sigarenwinkel van Arie Kil.

bert hoffschlag

Re: Re: Re: De Pijl hoek van der hoop straat

bert hoffschlag:
Marina:Ron Pitters:Ik ben in 1960 in de J M Kemperstraat 117/3 komen wonen. Inderdaad was Keltjes niet zo schoon. En in de van der hoopstraat had je ook nog Ome Rinus met patat. Mijn speel genoten waren Andre Brilleman , Ronnie Hemminga, Eddy van Zalingen. Ook ik heb bij DVOS gespeeld. Er was volgens mij ook nog een winkeltje van de bruin. En een bakker vlak naast Ketjes? Ik heb er trouwens tot mijn 21 jaar gewoond.Eddie van Zalingen is mijn broer, Ronnie en Andre kan ik mij nog herinneren. Van DVOS was mijn vader penningmeester
Mijn buurjongen in de van hallstraat was dick fynhaar. is hij bij u bekend ? heeft enkele jaren gevoetbald bij DVOS . het clubhuis zat op de haarlemmerweg, dat weet ik nog wel. een tijd geleden hoorde ik dat zijn gezondheid achteruit ging vanwege ziekte.

nog even een vraag aan ron pitters. ben jij de ron die bij de post werk(te) zoja groeten van bertus

bert hoffschlag

Re: Re: De Pijl hoek van der hoop straat

Marina:

bert hoffschlag

Re: Re: Sigarenwinkel

Henk van Dijk:

Marina

Re: De Pijl hoek van der hoop straat

Ron Pitters:

F.J.A.

Re: Re: keltjes

F.J.A.:
Marina:Wij noemde hem altijd kuiltje.
Hoezo ?? ik heb 30 jr i.d. buurt gewoond o.a. Groen v. Prinstererstraat 22.hg tussen van Es + Eerdhuizen ( als ik T goed heb ) t/o Keltjens was 1 tabakswinkeltje daar t/o zat 1 glas annex verf winkeltje + o/d andere hoek 1 textiel winkeltje met daarnaast 1 snackbar. Heb ik T goed zo ??? .

Ron Pitters

De Pijl hoek van der hoop straat

Dick de Vries

Re: Re: Re: haringboer

Arie Haagsma:
karel lodewijks:Marina:De haringboer riep volgens mijn broer , UITJES IN WIJNAZIJN, maar mijn broer maakte daar altijd, uitjes in wijvenzeik vanen een kommer een cent maar. dat was de hele zin.
NIET ALLEEN JE BROER RIEP DIT HOOR !!! WAREN ER MEERDERE

Op het van Limburgstirumplein stond ook een haringboer Boersma heette hij

Dick de Vries

Re: Jufrouw Tengen, Haarlemmerweg

marga wouda:
Heeft iemand nog foto's van de winkel en van Juffr.Tengen, ze had een kunstbeen, kan ik mij nog herinneren, en inderdaad in haar winkeltje op de Haarlemmerweg verkocht zij van alles en nog wat, mijn vader had een polijstschijvenfabriek in de J.M.Kemperstraat, ik mocht op zaterdag helpen in het kruidenierswinkeltje hoek van Limburg Stirumplein en van Limburg Stirumstraat t/o Willem's Hengelsport, is er nog iemand die de naam van dit winkeltje weet, (ik dacht Kanger) en zijn er nog foto's van? nu zit er op die hoek een Chinees

Die kruidenier,die jij bedoelt,heette inderdaad Kanger mijn moeder kwam er altijd.

Hennie

Jan Veraart:

Dat is naar om te horen, dan is ze helaas niet echt oud geworden.....erg.

Cor de Boer

Re: Re: Re: re: Sigarenwinkel

Ab Elsing:
ari kil was getrouwd met een volle nicht van mij. zij was een dochter van ome Le:Jan Rutgers:Hallo Jan Gotjé,Nee het was echt de zaak van Arie Kil.Mijn broer voetbalde ook bij DVOS en ik een blauwe maandag bij SDW. Ik had de souplesse van een neushoorn en net zoveel verstand van voetbal als een visstick, dus dat was heel snel afgelopen.Op nummer 9 in de van Limburg Stirumstraat zat ook een sigarenzaak, maar die was niet van een ex sportman. Er is een foto van in het fotoarchief van Amsterdam. Op de hoek van de straat en het plein daar zat een hengelsportzaak. Boven die zaak op 1 hoog woonde "opa en oma" Blok. Net om de hoek zat de winkel van Piet de Dief (de Gruyter). Aan de overkant twee huizen van de hoek was een winkelpand waar wel eens films werden getoond in de etalageruit op een wit laken.Ook op het plein zat de bakkerij van Tsjomsma later den Bak.Naast de Gruyter zat een boekwinkel met een uitleen bibliotheek. Ik leende daar mijn eerste realistische romans en las die met heftig rooie oortjes. Och er komt nu zoveel aan herinneringen boven.
Je kan wel eens gelijk hebben, En die hengelsportzaak was Willem Hengelsport, en de grap is dat ik nu tegenover hengelsport Willem woon op de Johan Huizingalaan, ik denk dat het zijn zoon is.

Willem, had alleen maar twee dochters