Poppenhuis en rode wangen

Herinneringen aan de Jacob Cabeliaustraat en de Wigbolt Ripperdastraat, deel 8

Sportdag

Op de lagere school (Maria Regina) hadden we toen ik tien of elf was voor het eerst een sportdag. De hele dag lekker buiten allerlei spellen doen en hardrennen. We kregen limonade en ik vond het heel leuk om mee te maken. De andere kinderen uit de Jacob Cabeliau waren ook zeer enthousiast en we besloten met alle oudere kinderen uit de buurt een sportdag op het veld te organiseren voor onszelf en alle jongere kinderen uit de buurt. We hadden allerlei spellen verzonnen en ook mooie prijzen en natuurlijk snoep verzameld. Wij gingen iedereen aanmoedigen en vooral de hardloopwedstrijdjes waren hardstikke spannend. Het was echt een superdag en zo met de hele buurt vanzelfsprekend een mooie dag maken was, nu ik er op terug kijk heel bijzonder!

Boeken lenen

In de Ruys de Beerenbrouckstraat was de boekwinkel en daar kon je ook boeken lenen. Alle boeken hadden een bruine kaft en je kreeg een stempel als je het boek gelezen had. Nieuwe boeken kon je niet zelf kiezen maar dat werd door de boekenman gedaan. Hij keek in zijn administratie of je het boek al gelezen had en zo niet dan kreeg je het mee naar huis. Ik herinner me nog die hoge toonbank en de boekenman verkocht niet alleen boeken maar bijvoorbeeld ook poppenhuispoppetjes. Iedere keer als ik wat geld gespaard had kocht ik zo'n popje. (ze gingen heel gauw stuk maar waren wel heel leuk om mee te spelen). Ik maakte regelmatig zelf een poppenhuis van een kartonnen doos en de meubels waren van luciferdoosjes.

Jongenspony

In de Ruys de Beerenbrouckstraat was ook de kapper. Het was een herenkapper maar ik moest als meisje daar ook naar toe en ik kwam een keer thuis met een hele scheve pony omdat die kapper dacht dat ik een jongetje was. Jongens hadden in die tijd vaak een scheiding opzij met de pony ook naar de zijkant gekamd. Ik moet eerlijk zeggen dat vergissing van de kapper begrijpelijk was want ik had een short (pas in de mode) aan en ik had altijd wel blauwe plekken en rouwrandjes onder de vingernagels. (behalve de duim, die werd schoongesabbeld)

Aangeschoten

Ook had je in Geuzenveld de welbekende snackbar Hexpoor en daar verkochten ze steeds nieuwe dingen. Smurfenijs was helemaal het einde en we vonden het een wonder dat je een blauw ijsje kon kopen. Ik heb daar ook menig zakje patates gekocht en ik weet nog dat ik met vriendin Nanda een keer bij de snackbar binnen kwam en we bestelden giegelend een lekkere zak patates en toen vroeg de eigenaar of we een week gepimpeld hadden. We hadden stiekum een glaasje martini uit de ouderlijke voorraad gedronken en snapten niet dat die man dat zag. Thuisgekomen keken we allebei in de spiegel en zagen twee meisjes met knalrode wangen!

Klik hier voor alle verhalen van Marie-Anja.