Onderweg naar school en straathandel

Herinneringen aan de Jacob Cabeliaustraat en de Wigbolt Ripperdastraat, deel 3

Jacob Cabeliaustraat met op de achtergrond de Haarlemmerweg Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam, fotograaf Ton van Rijn, 14 augustus 2001 Foto: Beeldbank van het Stadsarchief, 14 augustus 2001

Schatgraven

Eerlijk gezegd kreeg ik 's middags vaak weer een schone jurk aan want er was onderweg naar school altijd zo veel te ontdekken en te rommelen dat je kleren daar onder leden. Onderweg naar school lag er op een gegeven moment een stapel boomstammen en daar kon je natuurlijk lekker op klimmen en weer af springen.
Op een ochtend was ik wat later dan anders en wie schetst mijn verbazing dat er een flink aantal dubbeltjes en stuivers tussen de balken lagen. Na flink gepeuter had ik er een aantal te pakken en in de zak van mijn onderjurk bewaarde ik mijn schat. Na schooltijd ben ik meteen naar "het kappertje" gegaan want daar verkochten ze snoep en ik had de dag van mijn leven. Later ontdekte ik dat heel veel kinderen daar hun "melkgeld" verloren waren, maar ja het was hun eigen schuld vond ik. Bij "het kappertje" was ik wel vaker te vinden, want ze hadden van die heerlijk stroopsoldaatjes en van mijn zakgeld (dubbeltje) kocht ik dan zo'n lekkernij.

Door de straat

Verder had je nog IJsje Prima. Dat was een meneer die met een Italiaanse Ijskar langkwam en hij riep altijd "ijsje prima,ijsje prima". We kregen dan allemaal een stuiver van mijn moeder en mochten een ijsje halen. Er kwam ook regelmatig een schillenboer en mijn moeder had onder in de keukenkast een schillenbak met een krant onderin. De voddenman kwam ook langs en riep heel hard "Voddeeeeh Voddeeeh". Wij vonden dat heel spannend en speelden ook voddemannetje. De melkboer kwam ook aan de deur en mijn moeder had een speciale pan met een rare puntdeksel voor de melk. We aten altijd zelfgemaakte pap en vanille en chocoladevla. Een hele grote pan vol en het was altijd zo op.

Laat ze maar wachten

Mijn zussen zijn in de Jacob Cabeliaustraat geboren dus op een gegeven moment woonden we daar met z'n achten. Als we boven in bed lagen kon de deur nog maar op een kiertje open. Ik lag boven in het stapelbed en kon dus lekker lezen bij het raam. Het was een vol huis en een druk gezin dus de enige plaats waar je rustig kon lezen was de w.c. Ja, ik heb de hele familie vaak in een rij laten staan omdat ik mijn hoofdstuk nog niet uit had!

Klik hier voor alle verhalen van Marie-Anja.

Marie-Anja Seitz-Warmerdam

herinneringen

Hallo Hanneke

Ja zeker weet ik nog van de ratel en ook nog dat na het legen van de vuilnisbakken er mannen met een soort stoffers en sop de vuilnisbakken nog kwamen schoonmaken. Leuk hè, al die herinneringen uit onze Geuzenveldjeugd.

Groetekes van Marie-Anja

Hanneke Suurenbroek

Slaapkamers enzo

Bij ons was het iets beter verdeeld. Mijn broer Ton lag in het kleinstje kamertje en ik met mijn vier zussen in de grootste. Maar dat was ook niet alles, dus we zijn in 1967 naar Slotermeer verhuisd. Geruild met een familie Kromhout v.d. Meer. Hadden we ineens de beschikking over 4 slaapkamers.

Hanneke Suurenbroek

IJsje met slagroom

Ja ik weet ook al die dingen nog. Die soort Italiaanse ijsverkopen die riep: IJIJIJIJIJIIJsje met slagroooooom, IJJIJIJIJIJSje prima. De voddenboer, de schillenboer en niet te vergeten heel in het begin iemand die met een ratel door de buurt liep om aan te kondigen dat de vuilnis opgehaald werd????? Weet jij dat misschien ook nog?
De bakker die langs de deuren kwam. De bezorger met de Margriet van mijn moeder.

melkgeld

Het verband tussen mijn gevonden schat en het melkgeld van diverse kinderen had ik pas na een hele tijd in de gaten en toen was het te lang geleden om dat nog te melden. (Het geld was opgegaan aan heerlijk snoep) .

De schoolmelk zat in glazen flesjes met een zilverkleurige dop en s'winters stonden ze op de kachel in de hoek van de klas en waren ze heerlijk warm.