Naar de lagere school: de tweede en derde klas

Geuzenveld

Marie-Anja Seitz-Warmerdam vertelt in een aantal afleveringen over haar lagere schooltijd in Geuzenveld.

Tweede klas

In de tweede klas kregen we juffrouw Koelman. Dat vond ik geen leuke juf. Het meisje dat naast me zat (met een kleine ruimte ertussen) keek bij me af en de juffrouw heeft mij toen de schuld gegeven en zei dat ik niet meer moest afkijken. Ik vond het zo gemeen!
Het is nooit meer helemaal goed gekomen tussen deze juf en mijn persoontje, want toen het vastentijd was ging ik elke dag voor schooltijd naar de kerk. Je mocht dan een plaatje met datum kleuren en je was een goed kind als je je hele zes weken volgekleurd had. Eigenlijk vond ik het gewoon hardstikke leuk om dan op school je brood op te eten omdat je nuchter naar de kerk moest. Ik had best honger en nam een ferme hap uit mijn lekkere broodje. Opeens begon de juf tegen me tekeer te gaan dat ik niet zo moest schrokken. Ik was me van geen kwaad bewust en schrok me echt helemaal suf. Na die dag vond ik er niks meer aan om op school te eten.

Derde klas

De derde klas was weer heel anders met een leuke juf; namelijk juffrouw Lechner. Van dat jaar herinner ik me ook het meest het schoolreisje. Waar we naar toe zijn geweest weet ik niet maar toen ik thuis kwam lag er een nieuw zusje in de wieg. Ik vond het zo leuk en had het gevoel dat het een cadeautje was speciaal voor mij. Ik heb de juffrouw helemaal gek gezeurd om te komen kijken naar het nieuwe zusje en er zat niets anders op voor de juf om met me mee naar huis te gaan tussen de middag en naar mijn zusje te kijken. Leuk hoor!

Klik hier voor alle verhalen van Marie-Anja.

Hanneke Suurenbroek

trouwen

Hanneke Suurenbroek

Schoolherinneringen

Ik zat in de eerste klas bij ene juf Uijlenbregt (of zoiets) de tweede weet ik niet meer maar in de derde had ik ook Lechner. Omdat ik nogal speels was (vroege leerling) had ze een bloedhekel aan me. Ik ben in die klas dan ook blijven zitten en in het volgende jaar zat ik bij Juffrouf Sloep. Toen begin voor mij pas echt een leuke tijd. Ik heb in de 3e en in de 5e bij haar gezeten en ik had een top-tijd. In de vijfde ging ze rouwen met meester Smit van de jongensschool. In de vierde eerst juf. Ter haak die later werd vervangen door mevrouw Obdam. Komt dit jullie een beetje bekend voor? Tot de zesde klas zaten wij nog op de houten locatie. Ik heb alleen de zesde op de nieuwe school gezeten.

De ouderdom komt met gebreken

Sorry, ik maakte weer een paar typefouten. Ja, de ogen worden slechter, en zelfs met leesbril kan ik niet meer goed van het scherm lezen, dus ik zie als ik mijn reactie nalees mijn eigen fouten niet. De tekengrootte in 'Beeld' op extra groot zetten is ook niet voldoende.
Ik heb er nu het volgende op gevonden: ik typ mijn tekst in een Word-documentje op lettergrootte 20, en kopieer het hier naartoe.
Hieronder mijn via Word gecorrigeerde vorige bericht.

De heilige Blasius had tijdens zijn leven een kind gered, dat een visgraat in zijn keel had zitten en dreigde te stikken. In de roomskatholieke kerk wordt hij niet alleen aangeroepen - en op zijn naamdag de Blasiuszegen gegeven - om de verstikkingsdood door graten tegen te gaan, maar ook om alle andere keelziekten te voorkomen en te genezen. Meer informatie over de helige Blasius vind je als je onderstaande links aanklikt:
rk.blasiusdelden.nl/rk_geschiedenis.htm
Er is in Amsterdam overigens ook een Blasiusstraat. Deze is niet vernoemd naar de heilige, maar naar een 17e-eeuwse geneeskundige. Of deze gespecialiseerd was in keelaandoeningen vermeldt mijn bron niet. ;-)
Groet, Channah

Channah

Blasius

De heilige Blasius had tijdens zijn leven een kind gered, dat een visgraat in zijn keel had zitten en dreigde te stikken. In de roomskatholieke kerk wordt hij niet alleen aangeroepen - en op zijn naamdag de Blasisuzegen gegeven - om de verstikkingsdood door graten tegen te gaan, maar ook om alle andere keelziekten te vorokomen en te genezen. Meer informatie over de helige Blasiusvind je als je onderstaande links aanklikt:

Groet, Channah

Marie-Anja Seitz-Warmerdam

Zege

Hoi Toos

Zo zie je maar dat een reactie ook weer herinneringen oproept want nu ik lees van de scooter weet ik het ook weer.
De Blasiuszege heb ik nooit gehad maar het is (tot nu toe) goed afgelopen met de graten. In ons gezin was St. Antonius een hele belangrijke Heilige en werd regelmatig door ons allemaal herdacht. (St. Antonius beste vrind zorg dat ik mijn (zoekgeraakt voorwerp) weer vind, Heilige Antonius beste man zorg alstublieft dat ik het weer vinden kan. (Hielp ook vaak niet) waarop mijn moeder zei dat Antonius het ook veel te druk had om ook nog naar ons te luisteren.

Het askruisje lieten we zo lang mogelijk op ons voorhoofd zitten en als je het vergat en langs je haar veegde had je een heel zwart voorhoofd.

groetekes van Marie-Anja

Juffrouw Lechner

Hoi Marie-Anja,

Van juffrouw Lechner herinner ik mij dat ze op de scooter naar school kwam en dat we wel eens voorop (tussen het stuur en de juf in) mochten meerijden.

Van juffrouw Koelman weet ik niet meer zo heel veel, alleen dat ik toen bij de deur zat en ik die open mocht houden voor de volwassenen die even in de klas kwamen om iets met de juf te bespreken, zoals zuster Francina.

Het brood op school eten, met lauwe thee erbij (een plastic fles in een krant) vond ik naar. Ik ging alleen maar naar de kerk als we moesten. Bijvoorbeeld op aswoensdag maar dan vond ik het askruisje op je voorhoofd wel weer interessant.

We kregen ook wel eens de Blasiuszege dan kon je niet meer stikken in een visgraat (waarschijnlijk ben ik wel wat kort door de bocht). Ik schep hier nog altijd over op tegen mijn kinderen als we vis eten.

Groeten,
Toos