Naar de lagere school: de eerste klas

Geuzenveld

Marie-Anja Seitz-Warmerdam vertelt in een aantal afleveringen over haar lagere schooltijd in Geuzenveld.

Toen ik zes jaar was ging ik naar de eerste klas van de lagere school Maria-Regina. Mijn juffrouw heette juffrouw Bajes. Ik vond het heel leuk om te leren lezen en schrijven want ik hield van boekjes kijken en werd graag voorgelezen.

Schoolreisje

Van dat jaar weet ik nog goed dat we met schoolreisje gingen. Dat was de eerste keer dat ik in zo'n mooie bus zat met van die leuke banken. Ik had een tas (zelfgemaakt door mijn moeder) bij me met brood en koek en snoep. Uiteraard begonnen de meeste kinderen meteen te snoepen zodra we onderweg waren!! Er ontstond dus ook een levendige ruilhandel. Waar we die dag precies heen zijn geweest weet ik niet meer maar wel dat we op een gegeven moment bij een meer met een strand waren. Het was heel mooi weer en we mochten allemaal in het water om af te koelen. Ik had een zwempak met een rimpelstrook eraan. Dat leek net een rokje. Aangezien ik dacht dat mijn zwempak waterdicht was had ik mijn onderbroek aangehouden. Toen we ons weer aan moesten kleden was het dus huilen geblazen. De juffrouw heeft me geholpen door de onderbroek in mijn handdoek te wikkelen en ik moest enkel mijn gymbroek aandoen. (gymbroek was een gekleurde onderbroek die je over je gewone onderbroek droeg).
Dat was voor mij wel een heel avontuur en ik vond het ook geweldig om onder de bank te verdwijnen toen we weer bijna thuis waren en ik dacht echt dat mijn moeder dan geloofde dat we er niet meer waren.

Houten vloeren en houten speeltjes

Wat ik trouwens ook zo leuk vond op school was het lopen door de gang omdat dat zo'n lekker geluid gaf op die houten vloeren. Ik weet niet meer waar voor het was maar we hadden allemaal een getal gezegd en ik had nummer zeven opgegeven. Ik mocht toen het allereerste kiezen uit de verschillende speeltjes die voor in de klas lagen en ik koos een blauw met geel houten vierkanten poppenwagentje en was de koning te rijk en heb daar nog heel lang plezier van gehad.

Opmerking van Marie-Anja: de namen heb ik misschien verkeerd maar ik heb ze opgeschreven zoals ik het me herinner.

De volgende delen van dit lagere school verhaal worden de komende weken gepubliceerd.

Gepubliceerd: 3 juni 2009

Klik hier voor alle verhalen van Marie-Anja.

Channah

Spijkers

Wat was ik blij dat er op de Maria Regina-noodschool wegens het ontbreken van een lokaal daarvoor geen gymles was, want daar had ik op de Da Costakade al zo onder geleden. Want ook in gym ben ik niet goed: ik flikkerde overal vanaf! Alleen in trefbal was ik goed: gewoon uit angst om geraakt te worden door die bal. ;-)
Op het verschrikkelijke idee om gymles te vervangen door zwemles waren ze in mijn tijd nog niet gekomen, gelukkig.
Toen ik na de Maria Regina naar de Maris Stella ging - ook nog een noodschool in die tijd, aan de Cort van der Lindenkade - moesten we op onze vrije zaterdagmiddag naar gymles in ik meen de Timotheusschool. Nou, zelfs ik, een nogal braaf kind in die tijd, deed dat na een paar keer natuurlijk niet meer. Ook al omdat de gymleraar nogal dubieus gedrag vertoonde door na afloop in de kleedkamer te komen kijken hoe wij ons om stonden te kleden. Dat zijn de enige 'lessen0 geweest waarvan ik gespijbeld heb.

Zwemles

Hoi Channah

Die zwemlessen vond ik ook afschuwelijk! Wij hadden die ellende 3 jaar lang omdat we geen gymles kregen vanwege het ontbreken van een gymlokaal. Wat haatte ik die zwemjuf en waarschijnlijk haatte ze mij net zo erg want er was geen eer aan mij te behalen. Ik ben in die 3 jaar niet verder gekomen dan het " tussenbad", 1 bad verder dan "verboden te duiken" zoals we dat bad noemden.
We werden met een bus (Spijkers?) gehaald en weer naar school gebracht. In de bus zongen we altijd liedjes, vooral "ach was ik maar bij moeder thuis"gebleven" was favoriet en na de zin "ik kan je niet vergeten met je rode mond, je blauwe ogen en je haar zo blond" gilden wij :"en je broek vol stront". Wij vielen toch eigenlijk ook niet mee, ik zou wel eens een leerkracht uit die tijd over ons willen horen.

Groeten,
Toos

Letterdoos

Die letterdoos kan ik me ook nog goed herinneren.
Maar er was ook een andere doos.
In mijn herinnering was die donkergroen en ik weet dat er muntjes in zaten die gebruikt werden om te leren omgaan met geld.
Er zaten ook nog andere dingen in (plaatjes?) en ik weet wel dat ik die groene doos veel leuker vond dan de letterdoos.
Wie helpt mij herinneren wat er nog meer in zat?
Sterker nog, zou er nog iemand zijn die zo'n doos heeft?

Houten noodschool

Juffrouw Bayens heeft in mijn poëziealbum geschreven, waarschijnlijk doordat Toos in haar klas zat, en ik haar daar dagelijks als oudere zus af moest leveren. Zelf kwam ik eind 1957 als tienjarige in de vijfde klas bij zuster Liduina. Het was een verademing om op die school te komen na het strenge regime op de school aan de Da Costakade, waar ik vanaf mijn vierde jaar (kleuterschool) onderwijs had 'genoten'.
Hoogst waarschijnlijk zal er in die vijfde klas aan het eind van het leerjaar wel een schoolreisje plaatsgevonden hebben, maar daar herinner ik mij helemaal niets van. Wel van het driedaags schoolreisje aan het eind van het zesde leerjaar: wat een ellende! :-(
Ook vermeldenswaard: zwemles. Op de school aan de Da Costakade kreeg je zwemles in de vijfde klas, in het toen net gebouwde Marnixbad. Nu, ik ben geen zwemtalent, en ik vond en vind zwembaden verschrikkelijk. Ik heb daar vier maanden les gehad, en was zeer bedreven in het zinken als een baksteen. Helaas bleek dat na de verhuizing op de Maria Reginaschool de zwemlessen in de zesde klas gegeven werden. Weer een jaar ellende, ditmaal in het Sportfondsenbad nabij het Mercatorplein.

Letters

Hoi Marie Anja,

Ja dat overtrekpapier weet ik ook nog goed. We hadden ook een letterdoos en ik weet nog goed dat we leerden dat de letter e en de letter o samen een oe werden, met die letterdoos moesten we toen het volgende versje leggen:
zoem zoem zoem
een bijtje in een bloem
wat gaat dat bijtje doen
zoem zoem zoem

Grappig, dat er steeds meer herinneringen naar boven komen.

Groeten,
Toos

Marie-Anja Seitz-Warmerdam

schoolreisje

hallo Toos

Wat leuk dat jij je dat schoolreisje ook nog herinnert.
Ik vind lezen ook het leukste wat ik mocht leren en die blaadjes met letters en dan dat overtrekpapier erop en maar proberen om zo mooi mogelijk al die letters over te trekken.

Schoolreisje

Hoi Marie Anja,

Weer een leuk stukje! Onze juf heette juffrouw Bayens, ik heb er even mijn rapport bij gepakt om de naam goed te spellen.
Het schoolreisje was naar Oud Valkeveen. Ik herinner mij dat schoolreisje ook nog heel goed. Toen we uit de bus kwamen moesten nog wat andere meisjes en ik heel nodig plassen en dat moesten maar even in de bosjes doen, toen we daarna weer in de rij stonden riep een meisje uit onze klas (ik zal haar naam hier niet noemen) dat ik tegen mijn broek aan geplast had, ik schaamde me dood. Van de juf moest ik terug naar de bus om een schone broek aan te trekken wat ik dus niet durfde. Ik ben pas weer in de vijfde klas (juffrouw Bos) mee met schoolreisje mee gegaan.

Volgens mij was dat met dat speelgoed op de grond met Sinterklaas en kregen we allemaal een briefje met een cijfer erop. De juf noemde een cijfer en als jij dat had mocht je iets uitzoeken, gelukkig was er ook nog zo`n poppenwagentje voor mij.

Ik kan mij nog goed de eerste leesplaat herinneren:"zeg mies zeem jij de ruit voor moe",ik kwam een dag later dan de andere meisjes op school omdat wij op vakantie waren en dacht toen dat alle anderen al konden lezen en dat ik de enige was die de tekst alleen maar van onthouden wist. Maar gelukkig was ik toch niet achter en vind ik lezen nog steeds het leukste wat ik ooit geleerd heb.

Ik kijk uit naar je volgende stukje!

Groeten;