Naar de lagere school: de 4e, 5e en 6e klas

Geuzenveld

Marie-Anja Seitz-Warmerdam vertelt in een aantal afleveringen over haar lagere schooltijd in Geuzenveld.

De nieuwe, maar nu gesloopte school 't Koggeschip

Vierde klas

In de vierde klas hadden we juffrouw van Zijl en dat was ook een leuke juf. Het allerleukst was dat ik gelijk met de juf jarig was en dat was een dubbele feestdag want er stonden twee versierde stoelen voorin de klas. Ik weet nog wel dat ik hardstikke verguld was omdat ik zo in de belangstelling stond. In die jaren had je als je jarig was een trommeltje bij je met voor ieder kind één snoepje en voor de juffen een chocolaatje.

Vijfde klas

In de vijfde klas stond juffrouw Bos voor de klas en die praatte met een zachte G. In dat jaar werd ik diverse keren gepest door een paar a-socialen en moest dan regelmatig op een superholletje naar huis rennen. Omdat ik heel hard kon rennen haalde ik altijd wel heelhuids ons huis en vloog dan gauw naar binnen en kon dan geen woord meer uitbrengen van de ren-prestatie.

Zesde klas

De zesde klas was eigenlijk een raar jaar want alles stond in het teken van de nieuwgebouwde school "Het Koggeschip". Ik heb nog een paar maanden op de nieuwe school gezeten en het was zeker een hele verandering. Het was een school met trappen en een heel groot speelplein. De schoolbanken waren natuurlijk alllemaal spiksplinternieuw en je moest je tafelblad optillen om je spullen te pakken. Dat was dus eigenlijk helemaal niet handig. In de zesde hadden we zuster Therèse en die had de moed al opgegeven om mij nog iets bij te brengen van de kunst van het rekenen. Zij dacht dat ik niet wilde maar ik kon het dus gewoon niet. We hadden in de zesde voor het eerst sinterklaassurprise maken voor een klasgenoot en dat was me wat hoor want niet elk kind was nou eenmaal even creatief en er waren diverse teleurgestelde gezichten van mijn klasgenoten. Ik weet nog dat iemand een mooie surprise had gemaakt voor de zuster en zelf kreeg ze een marsenpeinen wortel, wat een drama was omdat ze geen marsepein lustte.

Gepubliceerd: 23 juni 2009

Klik hier voor alle verhalen van Marie-Anja.

Nieuw schoolgebouw

Hoi Marie-Anja en Hanneke,

Volgens mij zijn we halverwege de zesde klas naar het nieuwe schoolgebouw gegaan, ik weet alleen niet of het in december of januari was.
De eerste maanden bij zuster Therèse zaten we nog in de noodschool aan de Ruys de Beerenbrouckstraat.

De school bleef nog wel gewoon Maria Regina heten, volgens mij kwam de naamsverandering pas toen het een gemengde school werd.

groetjes van Toos

Hanneke Suurenbroek

schooltijd

Hoi Marie-Anja,

Ja ik ben ook begonnen op St. Agnes, maar dan in 1957.
Leuke tijd gehad. Ik weet nog wel waar jullie woonden. Wij speelden namelijk altijd op het grasveld dat aan jullie tuin grensde. Dit tot grote ergenis van mevrouw van Teefelen. Belachelijk toch eigenlijk zo'n prachtig grasveld en dan een bordje er op met "verboden toegang".

Marie-Anja Seitz-Warmerdam

schooltijd

Hallo Hanneke

Ik kwam in 1956 op de kleuterschool St. Agnes in het noodgebouw achter de Dolhaantjesstraat. In 1958 ging ik naar de Maria Regina (ook weer het noodgebouw achter de Dolhaantjes)

In mijn herinnering heb ik maar een paar maanden op de nieuwe school 't Koggeschip gezeten maar uiteraard heb ik dat ook niet altijd goed onthouden. Ik ben benieuwd wie het nog precies weet.

Hanneke Suurenbroek

Zelfde tijd

Hoi Marie-Anja,

volgens mij hebben wij in dezelfde tijd op school gezeten. Ik heb in de 6e bij Stranger gezeten. Of was ik een jaar later? Wij gingen volgens mijn herinnering al aan het begin van het nieuwe schooljaar naar de nieuwe school. Wel gingen we in de 5e in het nieuwe gebouw gymmen.

Groetjes
Hanneke

Vroegere buurjongen

Hoi Ruud

Wat vind ik dat leuk om een reactie van je te lezen. Binnenkort stuur ik nog een herinnering waar jij de hoofdrol in speelt

Groetekes van Marie-Anja

Verjaardag

Hoi Sabien

Wat goed dat je dat nog weet!!!!!! Tja ondanks dat ik nu een ruime seniore ben geniet ik nog steeds van mijn verjaardag.

Groetekes van een niet meer zo piepe Marie-Anja

Ruud Vlek

Leuk!

Hi Marie-Anja! Leuk die verhaaltjes uit de oude buurt van een vorig buurmeisje. Ik lees ze met veel plezier. Vooral de foto's uit de oude straat halen veel oude herinneringen naar boven.

jarig

hieper de piep hoeraaaaa !!!!!!!!!!!!!
Marie-Anja van harte gefeliciteerd met je verjaardag.Goed onthouden he na al die jaren maar dat komt dat er precies 'n maand tussen jou en mij verjaardag in zit.'n Hele fijne dag en ik blijf je volgen op G.W.Groetjes Ton en Sabien.

surprise

Hoi Toos

Het begrip "surprise" was voor ons ook helemaal nieuw en ik had begrepen dat je iets moest maken en dat het cadeautje dan heel wat anders was. Ik heb dus vol vuur de legodoos van een van mijn broertjes leeggemaakt en daar heb ik een kladblokje ingedaan. Erop een opgerold stukje papier met het supergedicht van twee regels: hier is een cadeautje van de Sint en ik hoop dat je het aardig vindt. De surprise vond ik zelf helemaal leuk omdat ik dacht dat de ontvangster dacht dat het een heel lang gedicht was en dan was het maar een kleintje. Ze zou denken dat ze iets van lego kreeg en dan was het dus heel wat anders. Ik weet nog dat ik me de hele week heb lopen te verkneukelen en was er heilig van overtuigd dat ik de leukste surprise had van iedereen.
Zo zie je maar weer dat we allemaal moesten wennen aan al die nieuwigheidjes die uit Amerika overgewaaid waren.

Toos Schouten van Straaten

Maria Reginaschool

Hoi Marie-Anja,

Leuk weer verder te lezen over de Maria Regina!
Juffrouw van Zijl vond ik de leukste juf, als ik mijn rapporten in kijk was dat ook aan de cijfers te merken. Ik mocht, samen met Fransje Knebel, op het trouwen van de juf een wensje/versje opzeggen.

Van juffrouw Bos weet ik niet meer zoveel, alleen dat wij toen eerst in ouderwets schoolbanken zaten.

De suprise`s weet ik ook nog goed en ook de teleurstellingen, achteraf denk ik dat het gewoon niet goed vooraf besproken was.
Het afscheid in de aula weet ik ook nog: wij moesten toen liedjes zingen van Annie M.G. Schmidt onder leiding van dhr. van Rooyen.
Groetjes,
Toos