Bikini

Mode in mijn ULO-tijd (deel 2)

Vaders wil is wet

Ik wilde zo graag een bikini maar dat mocht natuurlijk ook (weer) niet en toen de spijkerbroeken in de mode kwamen wilde ik er natuurlijk ook een hebben maar mijn ouders vonden dat helemaal verschrikkelijk. Mijn vader zei altijd dat hij het vertikte om zijn dochter in een Amerikaanse bouwvakkersbroek te zien lopen!
Ik kon zeuren wat  ik wilde maar het feest ging dus niet door.

Of toch niet?

Toen ik  U.L.O. examen moest doen vroeg ik aan mijn moeder of ik een cadeau uit mocht kiezen wat ik helemaal zelf wilde en zei dus dat ik een bikini wilde en als dat niet mocht dan een spijkerbroek. Mijn moeder zei dat ze erover na wilde denken en ik dacht dat het er dus niet meer van zou komen. Nou wil het toeval dat mijn tante Ria, die maar zes jaar ouder is dan mijn persoontje, bij ons kwam logeren en zij bracht voor mij een bikini mee. Ik was helemaal door het dolle heen en  mijn moeder heeft zich toen maar neergelegd bij het feit dat ook de bikini-mode niet meer tegen te houden was. Het was een zwart-wit geruite bikini met een broek tot je middel en een bovenstuk zowat tot je keel, maar het was helemaal geweldig!

Toch een spijkerbroek

Tja, en toen kwam mijn examen en ik slaagde met keurige cijfers. Ik wilde zo graag de spijkerbroek en mijn moeder is gezwicht voor mijn gezeur en we hebben samen ergens in Slotermeer een exemplaar gekocht. Ik kreeg ook nog een knalgeel truitje erbij en was de koning te rijk. Mijn vader liet duidelijk merken dat hij het helemaal niet leuk vond dat ik op slinkse wijze aan de broek gekomen was maar het kon me helemaal niets meer schelen, zo blij was ik!

Je kunt je nu niet meer voorstellen wat een strijd het is geweest om de mode te volgen. Ik moet wel zeggen dat mijn ouders toch vrij snel na die tijd zijn veranderd op modegebied. Ik had natuurlijk twee jongere zussen en aangezien ik de oudste dochter was heb ik gewoon het pleit moeten beslechten.

Klik hier voor alle andere verhalen van Marie-Anja.

Janssen

Geachte heer of mevrouw Janssen,

U gebruikt een niet (meer) bestaand e-mailadres. Daarom is de inhoud van uw reactie verwijderd.

De redactie

Jetty Temme

van bikini tot ulo/mulo

Beste mensen,
Hanneke had een simpele vraag: is mulo iets anders dan ulo? Welnu, gewoon even Wikipedia raadplegen: het is exact hetzelfde, dus of je nu de mulo hebt gedaan of de ulo, je hebt precies dezelfde opleiding gevolgd: "Mulo (ook Ulo) was de afkorting voor (meer) uitgebreid lager onderwijs, een nederlandse schoolvorm die ontstond onder de Onderwijswet van 1857. Het was de benaming voor een schooltype na de lagere school" etc.
Zullen we hiermee dit onderwerp laten rusten en terugkeren naar het basisgegeven, nl. de bikini, dat is wel zo aardig naar de auteur toe, bovendien is dit een site om herinneringen op te halen, en niet om elkaar te verbeteren!
Hartelijke groet,
Jetty

(M)ulo/Mavo?

Mevrouw, heer Janssen,

Het ligt wat ingewikkelder dan u stelt. Ulo en Mulo werden met de invoering van de Mammoetwet in 1968 namelijk niet vervangen door Mavo 3 en 4: het hele onderwijssysteem veranderde. Zie: beteronderwijsnederland.net/node/6268
Het gaat te ver om over dit ondewijsstelsel op dit prikbord te discussiëren, dat is ook geenszins mijn bedoeling. Ik laat het dus bij deze aanvulling

Met vriendelijke groet, Channah

Janssen

(M)Ulo / Mavo

Ulo werd MAVO 3
Mulo werd MAVO 4

Marie-Anja Seitz-Warmerdam

MULO

Hoi Channah

Toen ik je berichtje gelezen had heb ik mijn diploma opgezocht (heel gedoe met kruip door sluip door) en je hebt helemaal gelijk .

Ik heb mezelf dus nu officieel bevorderd tot een MULO-ISTE.

Groetekes van Marie-Anja

MULO

Marie-Anja, ook ik heb de Maris Stella doorlopen, maar dat was wel degelijk een MULO-opleiding. Ik heb net nog even gekeken naar mijn diploma uit 1963.

ULO of MULO

Hoi Hanneke

Volgens mij staat ULO voor Uitgebreid Lager Onderwijs en MULO voor Meer Uitgebreid Lager Onderwijs. Dit is later allemaal MAVO geworden.
Ik heb trouwens jaren gedacht dat ik op de MULO had gezeten en heb altijd verteld tegen degenen die er naar vroegen dat ik een MULO diploma had. (Nou Ja).

Mijn moeder was op zich wel meegaand in het modegebeuren maar de bikini en de spijkerbroek was te veel van het goede in het begin.

Hanneke

Oh ja die mode

He Marie-Anja,

Ook ik ben de oudste dochter (van in total 5 meiden) en ook ik heb moeten knokken hoor. Misschien iets minder dan jij en bij ons thuis ging het meer over de lengte van de rokken. Thuis ging ik dan weg in een keurig jurkje tot net boven de knie, maar eenmaal op de hoek van de straat werd de jurk d.m.v. een riem een centimeter of 20 korter. Maar mijn ouders gingen toch wel vrij snel overstag, mede dankzij het feit dat mijn moeder wel modebewust was en graag zag dat haar dochters er modern uitzagen.
Ook de strijd over het dragen van de bril laaide regelmatig op. Mijn vader vond dat als je slechte ogen had, je persé een bril op moest. Mijn moeder, begreep het tenminste dat je het er voor over had als je eigenlijk ook buiten een bril nodig had, je die uit ijdelheid weigerde op te zetten.
Ik heb trouwens MULO gedaan en niet ULO, was dat iets anders?

Groetjes Hanneke