Mode in mijn kindertijd (deel 2)

Marie-Anja Seitz-Warmerdam geeft weer wat van haar herinneringen prijs.

Marie-Anja, 10 jaar eerder Foto: collectie Marie-Anja Seitz-Warmerdam

Maasei

Ik herinner me ook nog de kousen en de majo's met die grote stopplekken erin. Mijn moeder had een maasei voor het stopwerk. Een maasei is een houten ovale bol die je in de kous of majo stopte op de plek van het gat en dan kon je heel mooi met maaswol de boel weer dichtmazen. Eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik dat nooit doe. Mijn moeder heeft me nog wel een maasei meegegeven toen ik op mezelf ging wonen. (Tja)

Geen nylon

Ik had als kind nog een supergrote wens en dat was een nylonjurk. Oh wat vond ik dat mooi. Zo'n lichtblauwe met een wit werkje erin was mijn favoriet. Een klasgenote op de lagere school had wel tien van die mooie jurken. Helaas is die mode aan mij voorbijgegaan. Ik denk dat het gewoon heel moeilijk was om dat spul te verwerken op de trapnaaimachine.
Ik zie nog voor me dat heel veel kinderen lang haar hadden met twee vlechten erin met mooie zijden strikken. En ik weet nog dat buurmeisje Truus Lensen en ik zelf van papieren repen lang haar maakten en met de schaar maakten we mooie krullen erin en zo liepen we de hele tijd op straat. Er waren ook kinderen die een schotse rok hadden met een speld schuin voor. Dat is een tijd echt in de mode geweest.

Shorts en uitgekookte broek

Uit Amerika overgewaaid kwamen de korte broeken (shorts). Ook ik had die en altijd met een bijpassend bloesje erbij. Mijn moeder maakte heel veel kleren uit de Marion. Ik was altijd heel blij als ik iets moest passen. Dat brengt opeens de herinnering boven dat als mijn moeder iets nieuws voor ons gemaakt had we naar bepaalde buren werden gestuurd om het moois te laten zien. Veel later heb ik pas begrepen dat mijn moeder lappen of oude kleding van die mensen had gekregen om kleding voor ons te maken.
Ik kreeg toen ik een jaar of twaalf was een witte lange broek. Ik was de koning te rijk en moest naar mevrouw Hamel om de broek te laten zien. Ze vond het helemaal geweldig. Eindelijk had ik wat wits! Later bleek dat mijn broek gemaakt was uit een echte oude matrozenbroek die je uit kon koken.
Trouwens over witte kleding gesproken! Bij een van mijn eerdere stukjes staat een foto van de outfit bij mijn Eerste Heilige Communie. (zie onderaan, redactie) Daar was ik helemaal in het wit. Die prachtige witte schoenen wilde ik de volgende dag weer aan en toen kon ik ze niet meer vinden. Er stonden alleen een paar vreselijke donkerblauwe!

Moeder nadoen

De moeders uit de buurt hadden vaak een hoofddoek op als ze boodschappen gingen doen. Ik vond dat hele mooie doeken omdat ze vaak van zijdeachtig spul waren en heb diverse keren de hoofddoek van mijn moeder gepakt om ermee te spelen dat ik naar de stad ging. Ook de hakken van mijn moeder (die ze haast nooit droeg) pakte ik regelmatig en dan ging ik stiekum naar buiten en liep te paraderen in de Jacob Cabeliau. Ik ben er ook een keer mee naar een vriendinnetje uit de Frederik van Dorp gelopen en die moeder kwam helemaal niet meer bij van het lachen. (Ik snapte niet waarom want ik vond het mijzelf heel goed staan.) Nou ja de schoenen waren alleen een beetje groot.

Klik hier voor alle verhalen van Marie-Anja.

Herkenbaar!

Hallo Marie-Anje,

Weer veel herkenbaars!
Ook bij ons werd dapper gestopt, maar mijn moeder had geen maasei, maar zo'n paddestoelgeval, waar Jetty het over heeft. Die gebruikte ze trouwens zelden of nooit, want ze had een veel handiger manier: een eierdop of een kopje in de sok, met de opening onder het gat. Dan kwam je met je stopnaald 'in de lucht' en niet op die maasbol. Zelf doe ik het ook op die manier, hoewel..... niet vaak, alleen bij sokken waar ik erg aan gehecht ben.
Zo'n nylon jurkje heb ik wel gehad, volgens mij toen ik een jaar of 12 was. Wit, een beetje doorzichtig (leuk met die mooie onderjurkjes eronder) en met een soort wat bollere eveneens witte nopjes erop.
Die foto van je Eerste Communie is prachtig. Zelf had ik ook een witte jurk, maar in mijn tijd waren de meeste communiejurken nog nét lang. De mijne dus ook. Maar ook met zo'n kransje in mijn haar. Miep en Toos hadden korte witte jurken, een beetje in de stijl van jouw jurkje. En Trees was natuurlijk weer een stuk jonger. Ik zal eens in de albums kijken of ik er foto's van kan vinden.
Die hoofddoeken ja! Ik ben naturulijk wat ouder dan jij, en zo rond mijn 15e hadden wij getoupeerde torenkapsels, die ondanks de haarlak niet erg windbestendig waren. Dus ook wij droegen hoofddoekjes, maar toch andere dan onze moeders. De HEMA (Burg. de Vlugtlaan) had hele dunne in allerlei kleuren, want ze moesten natuurlijk wel bij je outfitje passen. ;-)

Groeten van Channah

Jetty Temme

Mode in mijn kindertijd

Hé Marie-Anja,

Wat ben je weer lekker bezig, ik zie het allemaal weer zo voor me, die klompjes, schotse rokken (met speld uiteraard), twinsets, noem maar op. Jonge jonge, we voelden ons echt prinsessen! Een witte plooirok heb ik ook nog gehad, ik me kan me nog herinneren dat als ik erop had gezeten, de plooien eruit waren! Wat me ook nog als de dag van gisteren bijstaat is de petticoat die ik kreeg voor onder de prachtige jurk die voor de hernieuwing van m'n doopbeloften was aangeschaft (foto's staan op m'n Hyves, voor de deur in de Corn. Roobolstraat). Er zat een opblaasbare band in, als ik dat ding te hard had opgeblazen, wat uiteraard niet mocht van m'n moeder, en erop ging zitten, vloog de hele voorkant van m'n jurk omhoog! Bij die nylon jurkjes heb ik geen beeld (misschien wel verdrongen?).
Jij hebt het over een maasei, mijn moeder had zo'n houten geval, wij noemden het paddestoel, dat bestond uit twee delen, een soort houten hoedje met een losse steel. Als je het in elkaar zette leek het op een paddestoel, je trok er een kous overheen, vasthouden aan het steeltje, en stoppen maar. Was eigenlijk best wel een handig ding!

Marie-Anja, een prangende vraag: waar zijn die mooie witte schoentjes gebleven van je 1e communie?

Ik heb weer genoten!