Kermis in Geuzenveld

Geuzenveld

Van de week las ik in de krant dat er bij ons in de buurt (Amsterdam Zuid-Oost) Kermis komt en dat deed me denken aan de Kermissen die ik als puber in Geuzenveld meegemaakt heb.
Herinneringen aan de Jacob Cabeliaustraat en de Wigbolt Ripperdastraat, deel 10

In vol ornaat op pad

Mijn vriendinnen en ik waren al dagen van tevoren aan het bedenken welke attracties we het leukst zouden vinden. Als de Kermis eenmaal op het Lambertus Zijlplein gearriveerd was hielden we nauwlettend in de gaten wanneer hij geopend werd. Als de hele meidenkring bij het C.B.R. muurtje verzameld was gingen we in vol ornaat op pad. We hadden vloeibare make-up van de Hema op onze gezichten gesmeerd en uiteraard eyeliner en maskara mochten ook niet ontbreken. Als ik er nu op terugkijk waren we echt van die ordinaire pubers maar toen vonden we onszelf helemaal hip. In die tijd was de mode van die ribfluwen strakke broeken en T-shirts met drie knoopjes middenvoor. Haren zo warrig mogelijk en laarsen aan.

Misselijk uit de centrifuge

Het luna-park vonden we helemaal het einde en we kochten een tienrittenkaart en bleven zo lang mogelijk op dat trapje met die rare treden waarbij je probeerde omhoog te komen maar je ging vanzelf weer een stukje naar beneden. Als je geluk had zat je naast een leuke jongen in de Rups en als het doek dan over de karretjes ging zat je lekker te zoenen met de uitverkorene. Hardstikke spannend!!!
Er was ook een jaar dat er een nieuwe attractie was en wel de centrifuge. Je ging er in staan en als de centrifuge keihard draaide ging de bodem naar beneden en hing je in de lucht aan de wand vastgeplakt. We vonden het zo leuk dat we van te voren zeiden dat we er twee keer ingingen. Nou, bij mijn persoontje is het bij één keer gebleven want ik was zo misselijk dat ik er uit kwam dat ik bij de eerste boom al mijn patates en suikerspin weer voorbij zag vliegen. We hebben wel verschrikkelijk gelachen want ik was lang niet de enige.

Voor de ... jongens

Er was ook een attractie die de Railway heette. Dat waren treintjes die heel hoog gingen. Met buurmeisje Nanda ben ik daar in geweest en heb ik van angst de hele kermis bij elkaar gegild.
De achtbaan vond ik hardstikke leuk maar de Railway was zo vreselijk hoog! Er waren uiteraard ook gok- en schiet attracties maar daar vonden we niets aan. Wij gingen voor de zwier en de zwaai (en de jongens). En al die muziek en het lawaai! Al die jongelui die zoveel plezier hadden. Ik weet nog dat veel jongens uit wat we toen het rooie dorp noemden op de kermis werkten en ik dacht altijd dat hun vaders de eigenaren waren van het hele kermisgebeuren.

Weken geen zakgeld

In het begin van de kermisjaren zat ik nog op school en ik weet nog heel goed dat als de kermis weer weg was ik een paar weken geen zakgeld kreeg want dat had ik al vooruit gebietst bij mijn moeder. Toen ik eenmaal een baan had was het iets makkelijker om je geld uit te geven en heb ik mijn zussen ook nog wel geld gegeven om een middagje te kermissen.

Klik hier voor alle verhalen van Marie-Anja.

William Hagenstein

William Hagenstein

Ja de kermis op de lambertus Zijlplein kan ik me nog goed herinneren werd voor het eerst verliefd daar wist niet wat me overkwam was geloof ik een jaar of 11 en was eigenlijk alleen met voetbal bezig

Jeannette Jansen

Kermis Lambertus Zijlplein

Ook ik herinner mij die kermis nog wel. Wij woonden in Geuzenveld van ong. 1958 tot 1974 (Lieven Keersemakersstraat)
Toen ik nog op de lagere school zat (Maria Regina aan de Sam van Houtenstraat) kwam ik daar langs. We liepen dan onder de flat van de Nolenstraat door.
De kermis was spannend. Ik ben van 1957 en dus ook in die periode waarover Bianca vertelt ong. 10 jaar oud.
Meestal zat ik in de Spin.
De kleuterschool zat ik in noodgebouwen aan de Cort vd Lindenkade en aan de Goeman Bourgesiusstraat. Wie weet nog de naam van deze kleuterschool? Het was een katholieke school.
Ik heb nog een klassefoto en wil deze op schoolbank plaatsen maar ik weet geen naam.
Bij voorbaat dank,
Jeannette Jansen (Kim)

Bianca

'Onze' kermis

Ik heb hele fijne herinneringen aan de kermis op het Lambertus Zijlplein uit '66'/'67 en was rond 10 jaar oud.

Het begon al weken van tevoren dat ik m'n zakgeld 0,25 per week opspaarde voor de kermis en uiteindelijk het ‘grote’ bedrag van 6.75 bij elkaar had gespaard om het helemaal in m'n uppie uit te mogen geven.

Wij woonden aan de Nolensstraat en keken precies uit op het plein. Mijn jongere zus en ik konden tot 's avonds laat genieten van de sfeer en de muziek van o.a. Puppet on a string van Sandy Shaw die een van de favorieten was. Dit konden wij 's avonds vanuit onze slaapkamer allemaal waarnemen, want ik mocht alleen overdag naar de kermis.

De zweefmolen op het plein zelf vond ik helemaal grandioos. Ook het lunapark, daar wilde ik telkens weer in en vond de trap omhoog een uitdaging om in een niet al te gekke spagaat naar boven te komen. Het vlooiencircus vond ik fascinerend om te zien met al die kleine zilveren(?) voertuigjes waar dan die vlooitjes in zaten.
Er was ook een attractie waar je in het soort kooitje plaats nam en helemaal rond ging, zelfs over de kop. Heel spannend! Ik was dan ook helemaal niet misselijk, in latere jaren juist wel!

Jammer dat er geen foto's van zijn gemaakt door mijn ouders, misschien dat iemand anders ze nog heeft?

In m'n tienerjaren ging ik samen met mijn zus en vriendin naar de kermis aan de Jan van Galenstraat waar ik gek genoeg minder herinneringen aan heb dan aan 'onze' kermis voor de deur.

Kermis

Ik herinner me ook een steile wand op die kermis maar dan met een soort van derny motoren die onderaan in die "ton" starten en dan steeds hoger gingen. Cool!
Voor een buurtkermis was het er best druk altijd.