Koor, sigarenpik en zachtgekookt eitje

Herinneringen aan de Jacob Cabeliaustraat en de Wigbolt Ripperdastraat, deel 8

Melkwinkeltje Ruys de Beerenbrouckstraat Het melkwinkeltje aan de Ruys de Beerenbrouckstraat. Met oude telefooncel, de kratten voor melkflessen en een brandmelder. Met rechts de telefooncel en een brandmelder.

Naar Parijs

Ik weet niet meer precies hoe oud ik was maar in ieder geval zat ik nog op school toen we met het Ambassadejongerenkoor Geuzenveld naar Parijs gingen.Mijn ouders hebben de reis betaald en ik moest zelf het zakgeld verdienen. Uiteraard ging ik portieken schoonmaken en wel bij onze bovenbuurvrouw mevrouw Bolderman. Lekker dichtbij en je kon het resultaat van je (ijverige) werk nog even bekijken en ik weet nog dat ik erop gespitst was dat de buurkinderen op moesten letten dat de trap niet meteen weer vies werd. Ik heb ook nog boodschappen gedaan voor diverse buren en toen ik vijfendertig gulden bij elkaar geklust had vond ik het welletjes. De reis naar Parijs vond ik hardstikke leuk zo met een luxe bus. We hebben daar gezongen in een kerk en de luisteraars waren heel enthousiast. In mijn herinnering was er een staking van het openbaar vervoer toen wij in Parijs waren en hebben we dus al die dagen gelopen naar de diverse bezienswaardigheden. We hebben met het koor nog twee langspeelplaten gemaakt. (misschien waren het er meer maar toen zat ik er niet meer op). We sliepen daar in een jeugdherberg en de koffie zat in hele grote kommen met heel veel melk erin.

Almering

Van het geld dat ik over had heb ik nog een transistorradiootje gekocht bij Almering.
Over Almering gesproken herinner ik me opeens dat ik met mijn vriendinnetje Alie Hamel daar vaak sigaretten heb gehaald voor de ouders van Alie. Ik zat toen nog op de lagere school en mijn moeder werd altijd heel kwaad als je vloekte of grove taal gebruikte. Alie zei dan tegen mij "kom je mee naar de sigarenpik" Ik vroeg dan aan mijn moeder of ik even mee mocht met Alie naar de Sigarenpik en mijn moeder zei dan steevast "Je mag wel mee naar de sigarenMAN" Dan rende ik naar buiten en riep heel hard naar Alie dat ik mee mocht naar de Sigarenpik en dan hadden we lol voor tien.

Telefooncel

Alie had af en toe een dubbeltje (ik nooit) en dan gingen we naar de telefooncel die in mijn herinnering in de Dolhaantjesstraat op een hoek stond. We gingen dan zomaar iemand bellen en als we gehoor kregen vroegen we met (naar onze mening) een deftige stem of diegene nog een dienstmeisje nodig had. We stikten tegelijkertijd bijna van het lachen en onze dienstaanbieding werd dus nooit gewaardeerd. We hebben ook een keer in het telefoonboek gekeken en daar zagen we toen de naam Eitje staan. Wij bellen en toen de stem zei "met mevrouw Eitje" zei Alie "hardgekookt of zachtgekookt" We hebben die middag zo verschrikkelijk gelachen maar we dorsten toch een hele tijd niet meer te bellen.

Klik hier voor alle verhalen van Marie-Anja.

Jan Vermist - Jan Springerhof 28 tel. 6135189 was vanaf 1960 bestuurslid van Mag

Re: Het gemengde zangkoor

Hanneke Suurenbroek:
De plaat waar jullie het over hebben, die hadden wij thuis ook. Mijn ouders waren beiden fanatiek lid van het koor Maxistri Vox. Ik vond de plaat ontzettend mooi, zowel van het jongerenkoor als van die van het "ouderen"koor. Mijn ouders zaten beiden in het bestuur van het koor en ik moest samen met zussen en broer vaak in heel geuzenveld post bij de koorleden thuis afleveren. Ik kan me de zoekpartij naar sommige adressen nog heel goed herinneren. Misschien heb ik ook wel post bij jou Channah gebracht.

Marie-Anja Seitz-Warmerdam

goede doelen

Hoi Lucy

Van mijn persoontje dus ook een late reactie. Wat goed dat je dat nog wist dat het Java was. Ik herinner mij alleen nog Ethiopie en ik denk dat dat komt omdat pater v.d. Jagt daar zo op gehamerd heeft en wel zozeer dat mijn vader altijd zei "oh daar heb je Ethiopie weer" als pater v.d. Jagt de mis voordroeg. Het was inderdaad voor veel katholieke jongeren een gouden tijd met het koor en alle veranderingen in de kerk.

Groetekes van Marie-Anja

Lucy

Tjigugur

Het is wel een late reactie, maar Tjigugur ligt op Java en niet in Ethiopië. Het eerste geld dat we bij elkaar zongen was voor een kraamkliniek die daar gebouwd moest worden. Pas later is het project in Ethiopië geadopteerd (en daar wordt nog steeds veel sponsorgeld naar toe gezonden). De tijd bij het koor is een gouden tijd geweest voor veel katholieke jongeren in Geuzenveld. We hebben daar erg leuke herinneringen aan. Veel van de dingen die op deze sites verteld worden komen mij erg bekend voor. Leuk Hoor!

levensstijl

Hallo Mary

ja, inderdaad was het een levensstijl en ik herinner me nog dat we als vrijwilligers sinterklaascadeautjes en/of surprises en gedichtjes bij zieke mensen gingen afleveren. Heel hard aanbellen en bonken op de deur waar mogelijk was en dan hard wegrennen en maar hopen dat de mensen alle spulletjes leuk vonden. Ik heb ook nog portieken schoongemaakt bij mensen die dat niet meer ( tijdelijk) zelf konden doen. Dat soort dingen werd inderdaad allemaal geregeld door mensen die op het koor zaten.
Heeft dit me gevormd? ik weet het niet maar al met al ben ik wel betrokken bij het wel en wee van heel veel mensen.

Groetekes van Marie-Anja Seitz-Warmerdam

mary spaapen

"wat ambassade niet goed"

het moet me even van het hart. Vele, vele jaren heeft het koor volle kerken getrokken. Het enthousiastme en volle overgave waarmee werd gezongen verwarmde vele harten. Maar ook muzikaal zaten de meerstemmigheden erg goed in elkaar.
Nogmaals veel complimenten voor de dirigent Peter Martens.
Ook de vele nevenactiviteiten van de koorleden werden verzorgd met veel inzet. Het was meer dan een koortje. Het was bijna een levensstijl. Dit bv door inzet voor de 3de wereld, milieu, inzet voor de wereld om je heen en ga zo maar door.
Het heeft zeker veel mensen gevormd. GOEDE HERINNERINGEN

Jos Traudes

platen Ambassade Geuzenveld

Ik heb alle 3 de platen nog in mijn bezit

Hanneke Suurenbroek

Het gemengde zangkoor

LP

Dank je wel, Wilma. Ik zal eens een kijkje nemen, hoewel ik dit soort dingen - in verband met beschadigingen - toch wel een beetje eng vind om via internet aan te schaffen.

LP

Die opnamen voor die LP gingen ook strikt gescheiden. We hadden natuurlijk ook nogal verschillend repertoire. Maar ik herinner mij ook dat er niet echt sprake was van communicatie - laat staan samenwerking - tussen beide koren. Jammer eigenlijk.
Hoewel ik denk dat het heel erg zal tegenvallen om die opnamen weer te horen, hoop ik toch die LP nog eens ergens te vinden. Wie weet leest er hier wel iemand mee, die voor een kopie kan zorgen.

Ambassade en radiootje

Hoi Channah

Dat we die eerste LP voor Ethiopië gezongen hebben kan ik me nog wel herinneren maar niet dat het andere koor ook meegedaan had. We vonden het een geweldige plaat en ik heb hem toendertijd thuis ook heel veel gedraaid. Wij hebben hem bij mijn weten ook niet meer in ons bezit. (jammer)

Het radiootje was het allergoedkoopste kleine transistortje wat Almering had en ik denk dat ik ook een beetje gematst ben.

groetekes van Marie-Anja

Ambassade

De eerste LP van het jongerenkoor 'Ambassade Geuzenveld' was in samenwerking met het 'gewone' kerkkoor 'Magistri Vox', waar ik van mijn 16e tot ongeveer mijn 34e (ik was toen allang niet meer gelovig) in gezongen heb. De LP heette 'Geuzenveld zingt voor Tjigugur', en de opbrengst was voor het dorpje Tjigugur in Ethiopië, dat na een preek van pater Sjaak van Helden door de parochie 'Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten' geadopteerd was. Het Ambassade-koor zong op de ene kant van de LP, en wij op de andere. Mijn broer Frans, zijn vrouw Karin te Dorsthorst en mijn zusje Miep hebben overigens ook in Ambassade gezongen. En Ambassade zong tijdens de kerkdienst bij de begrafenis van mijn broer Frans in 1984.
Overigens is die LP helaas niet meer in mijn bezit. Ik heb hem uitgeleend, en zoals het met veel dingen die je uitleent gaat: ik heb hem nooit teruggekregen.......
Knap dat je van de met klussen verdiende 35 gulden zakgeld voor de trip naar Parijs zoveel geld overgehouden hebt dat je er een transistorradio'tje voor kon kopen. Waren die dingen zo goedkoop in die tijd?