Natuurlijk weer natte voeten

Herinneringen aan de Jacob Cabeliaustraat en de Wigbolt Ripperdastraat, deel 1

Jacob Cabeliaustraat 14-27 Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam, fotograaf Ton van Rijn, augustus 2001

Ik was een jaar of vier toen ik met mijn vader,moeder en drie broertjes in Geuzenveld kwam wonen en wel in de Jacob Cabeliaustraat nummer 22. Wij kwamen van de Krugerstraat in Oost (tweekamer woninkje) en mijn ouders waren de koning te rijk met een vierkamer eengezinswoning.

Het was een heerlijke plek om op te groeien

We woonden aan de rand van Geuzenveld en in het begin liepen in mijn herinnering de koeien nog voor de deur. Heerlijk dat er een wildgrasveld voor de deur was en wij groeven met de hele buurt kuilen en verbonden die met gangen en hadden zo ieder onze eigen kuil en konden bij elkaar op bezoek. Aan de zijkant van de kuil groef je dan een stukje uit en je had een stoeltje en zo vermaakten we ons uren.

Scholen

De kleuterschool was uiteraard een noodgebouw en ik weet nog dat de Zusters uit het klooster daar les gaven. We maakten met de hele klas mooie gevlochten kruisbeelden met een plaatje van een engeltje erop geplakt. We liepen 's morgens over het wilde veld naar school. Je kon ook over de stoep maar dat was lang zo leuk niet !! Bij dat wilde stuk was een heuveltje met daarachter een kuil en als het geregend had kon je daar zo lekker met je laarzen in die hele diepe plas lopen. Als kleuter vond ik dat een heel groot avontuur en het was vaak moerassig op het veld en dan zag je het gras onder water liggen en natuurlijk weer natte voeten halen.
De lagere school was ook een noodgebouw (Maria Reginaschool) en het schoolplein was grijs betegeld. Ik weet nog dat er een keer een kind door de grond zakte (letterlijk) en daarna zat er een heel gat in het schoolplein. Het kind was trouwens ongedeerd.

Klik hier voor alle verhalen van Marie-Anja.

gerda brink-tamis

vragen over geuzenveld en school

hallo, ik heb je een vriendschapverzoek gestuurt via fb ik heb wat vragen over vroeger en misschien kan je mij daar wat over vertellen,als mijn vriendschap is geaccepteerd,stuur ik u een privebericht
gr gerda brink-tamis

Marie-Anja Seitz-Warmerdam

Loes

Hoi Tineke

Nee, ik ben geen zus van Loes Warmerdam en ik heb in mijn vele nichtjes ook geen Loes .

Groetekes van Marie-Anja

Tineke

maria reginaschool

Hallo,ben jij een zus van Loes Warmerdam?ik heb ook op de Maria Regina gezeten.Groet van Tineke Scharn.