De J.M. Kemperstraat

Auteur: Jan Rutgers
Staatsliedenbuurt, Westerpark

In 1948 kwam ik als bijna vierjarig manneke in Amsterdam wonen. Wij kwamen in te wonen op het adres Joan Melchior Kemperstraat 27 op de hoek van de van Limburg van Stirumstraat. In die straat hadden we ook nog een ingang.

bij de grootouders van Jan Rutgers voor de deur.

Op 1-hoog boven ons woonde de weduwe Best met haar zoon Wim. Wij woonden in bij de heer H. Bodde en zijn zoon Frits.
Enkele namen uit de buurt. Familie Nijsink met zoon Dik van mijn leeftijd – Fam Meschaert vader was lasser, oudste zoon was Henk, er waren 11 kinderen – Familie Wouters, de visboer waarvan een zoon bevriend was met Frits Bodde – (Tante Thea). Leeuwis met zoon Johnny en Ronnie
Dan had je ook nog de fietsenstalling van ome Sjors en op de hoek de bakker.
Dit zijn wat namen uit de J.M. Kemperstraat vanaf de van Limburg van Stirumstraat tot het van Hogendorpplein. Net om de hoek van het pleintje was de loods van Piet Chevat de lompenhandelaar. Op het pleintje werden door ons de voetbalwedstrijden (palen) gespeeld.
Naast de loods van visboer Wouters, was een kruidenierszaakje en de eigenaar er van loofde een reep uit voor de winnaar van een “Sloterdijkie”. Je moest dan van af de ingang gasfabriek naar Sloterdijk en dan via de Zaanstraat, Nassauplein en Haarlemmerweg terug. Je liep je helemaal lens voor een reep, is wat anders dan 5000 euro startgeld.
Tegenover ons was de radiozaak van Sinkeler. Sinkeler had drie kinderen, een dochter en een zoon en een nakomertje, dat was Carla. Carla was mijn eerste jeugdliefde, zij was van mijn leeftijd en we speelden vaak samen op straat. Toen we beiden naar school gingen was de liefde over. Haar broer en zus waren veel ouder en de broer was niet echt een aardige jongen. Ik was een beetje bang van hem want hij pestte ons vaak. Carla is later getrouwd met een onderwijzer en woont ergens in Noord-Holland aan de kust. Later heb ik haar nog één keer gesproken, ze was toen apothekerassistente op het Hoofddorpplein.
Op koninginnedag (toen nog 31 augustus) en Hartjesdag (de derde maandag in augustus) had Sinkeler altijd speakers aan de gevel hangen en was er ’s avonds dansen op straat. Ook werden er flinke vuren gestookt op de kruising op Hartjesdag en met oud en nieuw.
Op de Haarlemmerweg weet ik nog het winkeltje van juffrouw Tengen, een snoepwinkeltje annex winkel van sinkel. Ze verkocht werkelijk alles wat je maar nodig had in en om het huis. Ook moesten we veel naar de sigarenwinkel op de Haarlemmerweg waar de voetbaluitslagen op grote borden werden geschreven. Aan het andere eind van de Haarlemmerweg, laatste blok voor de Van Halstraat, had mijn grootvader zijn kleermakerij (Keuter).
In de eerste klas van de lagereschool (van Bosseschool in de Cliffortstraat) werd het beter gevonden dat ik naar de Openluchtschool zou gaan in de Frederikstraat bij de Overtoom. Ik ben toen het kontakt met de buurt wat kwijt geraakt en ook tijdens mijn tijd op de Concordia Inter Nos is dat niet echt meer terug gekomen.
Wij zijn medio 1963-64 vertrokken naar oud zuid.

Auteur: Jan Rutgers
Gepubliceerd: 18 juli 2007

Jan Rutgers Gekiekt door een straatfotograaf.

Familie Rutgers in Artis Foto: 1948, collectie Jan Rutgers

J.M. Kemperstraat

Trouwens beste Jan, op het van Limburg Stirumplein, naast Jamin was ook een sigarenwinkel met de voetbaluitslagen. Niet zo ver lopen als de Haarlemmerweg. Ongeveer 100 m. naar links vanaf jullie woning.

J.M. Kemperstraat

Die sigarenwinkel op de Haarlemmerweg met de voetbaluitslagen was de winkel van de heer Oerlemans, keeper van De Spartaan. Omstreeks 1948 werd de winkel overgenomen door ome Joop Stroober.