De J.M. Kemperstraat

Auteur: Jan Rutgers
Staatsliedenbuurt, Westerpark

In 1948 kwam ik als bijna vierjarig manneke in Amsterdam wonen. Wij kwamen in te wonen op het adres Joan Melchior Kemperstraat 27 op de hoek van de van Limburg van Stirumstraat. In die straat hadden we ook nog een ingang.

bij de grootouders van Jan Rutgers voor de deur.

Op 1-hoog boven ons woonde de weduwe Best met haar zoon Wim. Wij woonden in bij de heer H. Bodde en zijn zoon Frits.
Enkele namen uit de buurt. Familie Nijsink met zoon Dik van mijn leeftijd – Fam Meschaert vader was lasser, oudste zoon was Henk, er waren 11 kinderen – Familie Wouters, de visboer waarvan een zoon bevriend was met Frits Bodde – (Tante Thea). Leeuwis met zoon Johnny en Ronnie
Dan had je ook nog de fietsenstalling van ome Sjors en op de hoek de bakker.
Dit zijn wat namen uit de J.M. Kemperstraat vanaf de van Limburg van Stirumstraat tot het van Hogendorpplein. Net om de hoek van het pleintje was de loods van Piet Chevat de lompenhandelaar. Op het pleintje werden door ons de voetbalwedstrijden (palen) gespeeld.
Naast de loods van visboer Wouters, was een kruidenierszaakje en de eigenaar er van loofde een reep uit voor de winnaar van een “Sloterdijkie”. Je moest dan van af de ingang gasfabriek naar Sloterdijk en dan via de Zaanstraat, Nassauplein en Haarlemmerweg terug. Je liep je helemaal lens voor een reep, is wat anders dan 5000 euro startgeld.
Tegenover ons was de radiozaak van Sinkeler. Sinkeler had drie kinderen, een dochter en een zoon en een nakomertje, dat was Carla. Carla was mijn eerste jeugdliefde, zij was van mijn leeftijd en we speelden vaak samen op straat. Toen we beiden naar school gingen was de liefde over. Haar broer en zus waren veel ouder en de broer was niet echt een aardige jongen. Ik was een beetje bang van hem want hij pestte ons vaak. Carla is later getrouwd met een onderwijzer en woont ergens in Noord-Holland aan de kust. Later heb ik haar nog één keer gesproken, ze was toen apothekerassistente op het Hoofddorpplein.
Op koninginnedag (toen nog 31 augustus) en Hartjesdag (de derde maandag in augustus) had Sinkeler altijd speakers aan de gevel hangen en was er ’s avonds dansen op straat. Ook werden er flinke vuren gestookt op de kruising op Hartjesdag en met oud en nieuw.
Op de Haarlemmerweg weet ik nog het winkeltje van juffrouw Tengen, een snoepwinkeltje annex winkel van sinkel. Ze verkocht werkelijk alles wat je maar nodig had in en om het huis. Ook moesten we veel naar de sigarenwinkel op de Haarlemmerweg waar de voetbaluitslagen op grote borden werden geschreven. Aan het andere eind van de Haarlemmerweg, laatste blok voor de Van Halstraat, had mijn grootvader zijn kleermakerij (Keuter).
In de eerste klas van de lagereschool (van Bosseschool in de Cliffortstraat) werd het beter gevonden dat ik naar de Openluchtschool zou gaan in de Frederikstraat bij de Overtoom. Ik ben toen het kontakt met de buurt wat kwijt geraakt en ook tijdens mijn tijd op de Concordia Inter Nos is dat niet echt meer terug gekomen.
Wij zijn medio 1963-64 vertrokken naar oud zuid.

Auteur: Jan Rutgers
Gepubliceerd: 18 juli 2007

Jan Rutgers Gekiekt door een straatfotograaf.

Familie Rutgers in Artis Foto: 1948, collectie Jan Rutgers

corry langendoen de koff

jm kemperstraat

hallo allemaal
ook ik woonde in de jm.kemperstraat mijn naam is corry koff
ik ben in 38 er komen woonen als baby boven de familie wouters later is de fam messchaart en de fam wouters er komen wonen ik herinner me vooral de schoenmaker swalef hij had een mooi grachten pandje in de etalageen naast hem de melk winkel van davids de sigarenzaak van de ridder hij rolde de sigaren in de winkel ook de fam van zand en varink hebben met ons de straat vele jaren bewoond ik weet ook nog de groente zaak van koster en piet de kapper hoe ouder je word hoe meer gaan je gedachten terug naar die tijd ik ben nog altijd in de buurt gebleven ik woon nu op de haarlemmerweg want toen onze woning in de jm kemper gesloopt werd ben ik over gestapt naar de haarlemmerweg in de nieuwbouw ik woon dus zo.n 70 jaar in de buurt en het bevalt nog steeds ik zal niet graag weg gaan ja als het niet anders kan mijn laatste rit nu allemaal de groetjes uit de staats lieden buurt corry

Aan Hennie

Jij bent dus van net na de oorlog, zullen we dat maar zo houden??

Hennie Salomons

Snoewinkeltje

Dat winkeltje heette "juffrouw"Tengel"
Ik ben van 1952. Dus ik denk van net NA jullie tijd. Maar herken wel veel in jullie verhalen.

Speciaal voor Ron Lewis

Mijn e-mail adres is gewijzigd, het is nu
j.rutgers4(at)upcmail.nl (at) vervangen door @

Ron laat wat van je horen ik kijk er naar uit.

Rutgers

Antwoord aan A. Aarts

Ja ik ben er zeker van, dat we het over dezelfde Joop Sinkeler hebben. Hij kan best een heel gezellige jongen zijn geweest onder zijn leeftijdsgenoten maar voor zijn kleine zusje en mij was hij niet echt een leuke jongen. In mijn geheugen was hij een pestkop. Vergeet niet, dat hij een jaar of 10-12 ouder was dan wij waren.

A.Aarts

A.Aarts

U heeft het in uw verhaal over de familie Sinkeler.Ik heb in 1952 --1953 met een Joop Sinkerler in militaire dienst gelegen zijn ouders hadden een radio zaak in de Limburg van Stirumstraat,we noemde hem de moppentapper een gezellige vent,in tegenstelling met uw verhaal.Ik zou graag weten of we het over dezelfde persoon hebben.Heb zins 1953 niets meer van hem vernomen.

cg van hest

ik heb ook in j.m.kemperstraat gewoond op 114

dat was in 1965 de familie bakker mijn moeder gonnie van hest ik heb nog een zus die heet ook gonnie ik woon nu in slotermeer

rutgers

Haarlemmerweg

Nu het ook voor een deel over de Haarlemmerweg gaat, is vermeldenswaard, de kapsalon enkele huizen verder als het winkeltje van juffrouw Tengen. Menig kop haar van de jongens uit de buurt is daar gekortwiekt volgens de standaard coupe. Het kostte toen 15 cent en de standaard grap was de vraag of je ook nog geschoren wenste te worden. Scheren kostte toen ook iets van 15 cent. Ik zat altijd vol spanning te wachten op het moment dat de man uit zou schieten met het mes. Is tot mijn grote teleurstelling nooit gebeurd.

rutgers

Marga Wouda

Hallo Marga,
De man waar wij bij inwoonden op nr 27 (Bodde) heeft nog een tijdje voor jouw vader gewerkt. Ik weet dat mijn moeder van afval lappen zakdoeken maakte. Jouw vader zat volgens mij tussen ons en de fam. Nijsink in met zijn fabriekje op nr. 25 of 23. Zo af en toe hoor je nog wel eens wat bekends uit de buurt.

rutgers

Toeval?? toeval bestaat niet!!

Hallo Ron Lewis, jongen nog aan toe dat ik via dit medium jou weer mag ontmoeten. Leuk. Ja ik woon niet meer in Amsterdam, via Arnhem en Twente ben ik terug naar mijn roots, ik woon in Leeuwarden. Niet naast de deur. Ik zou graag weten hoe het jou is vergaan. Neem kontakt met me op via de mail en dan kunnen we misschien wat afspreken.
Mijn e-mailadres,(at) vervangen door @: rutgers.j(at)xs4all.nl

Doen hè?

marga wouda

Jufrouw Tengen, Haarlemmerweg

Heeft iemand nog foto's van de winkel en van Juffr.Tengen, ze had een kunstbeen, kan ik mij nog herinneren, en inderdaad in haar winkeltje op de Haarlemmerweg verkocht zij van alles en nog wat, mijn vader had een polijstschijvenfabriek in de J.M.Kemperstraat, ik mocht op zaterdag helpen in het kruidenierswinkeltje hoek van Limburg Stirumplein en van Limburg Stirumstraat t/o Willem's Hengelsport, is er nog iemand die de naam van dit winkeltje weet, (ik dacht Kanger) en zijn er nog foto's van? nu zit er op die hoek een Chinees

Ron lewis

leuke jeugd

Wat leuk Jan hier iets van je te horen. Wij, dwz tante Cor jouw moeder, Henny, Bodde en John (mijn broer) en ik kwamen vaak bij elkaar over de vloer. Ik ben al jaren op zoek naar boekjes over de Staatsliedenbuurt. Jammer genoeg zijn er niet veel gemaakt.
Jaren geleden, ik kwam toevallig in de buurt, reed ik zomaar eens de JM Kamperstraat in om mijn oude huis nog eens te zien. Er waren allemaal werkmannen bezig en zei vroegen wat ik daar deed. Ik antwoordde dat ik op nr. 10 gewoond had, waarop één van die mannen zei: ga dan maar gauw kijken, want morgen gaat het tegen de vlakte". Ik ben naar binnen gegaan. Mijn moeder vertelde altijd dat het huis zo moeilijk warm te houden was en ik zei altijd dat de plafonds zo hoog waren. Toen ik daar dus naar binnen ging, bleken die dingen helemaal niet zo hoog te zijn. Dat is dus het verschil in ervaring van kind en volwassene.
Ik heb daar een hele fijne jeugd gehad, waar we altijd konden buiten spelen.
Jan, ik zou het leuk vinden iets van je te horen
Ron Lewis

DVOS

Hubert Koolwijck

Ja er waren nog veel meer winkels en van dezelfde branche soms kort bijelkaar.
Wijnberg de kruidenier; Kruier de slager; Lindeman de groenteman; Jamin; de Gruyter; Tjomsma de bakker. Dat waren de winkels waar mijn moeder boodschappen deed, maar er waren nog veel meer winkels. Op de Haarlemmerweg de kroeg van Kees Zegwaard met een biljart als een wasbord.
Onze huisbaas was de oude Duin(98), die kwam elke maandag de huurpenningen halen vanuit Baarn. Hij kwam met de trein en liep van het CS naar onze buurt. Zijn neef de oude Woortmeijer (97) deed de klusjes van onderhoud. Op een maandag wilde Woortmeijer niet op het dak om de schoorsteen aan te smeren. Oude Duin zei toen:"Geef op snotneus, dan doe ik het toch zelf". En hij deed het ook nog.

Jan Gotjé

Hallo Jan, Jan Rutgers en Tinus Leeflang hebben gelijk.
Arie Kil had een sigarenwinkel op het van Limburg Stirumplein en later had hij een belastingadvieskantoor op het van Oldenbarneveldtplein nummer 1.
Ja, Joop de Jong kocht later Thalia van zijn schoonvader net zoals hij eerst de sigarenwinkel in de van Limburg Stirumstraat van schoonpapa had gekocht.
En de sigarenzaak in de van Limbirg Stirumstraat nummer 9 heette als ik me niet vergis Sportief, rare naam voor een sigarenzaak.
En het café waar ik altijd biljartte op het Frederik Hendrikplantsoen hoek Nassaukade heette de Rode Leeuw. Hoe de eigenaar heette ben ik vergeten.
En zo kan ik nog wel tientallen winkels opnoemen in de van Hogendorpbuurt.
Groetz,

re: Sigarenwinkel

Hallo Jan Gotjé,
Nee het was echt de zaak van Arie Kil.
Mijn broer voetbalde ook bij DVOS en ik een blauwe maandag bij SDW. Ik had de souplesse van een neushoorn en net zoveel verstand van voetbal als een visstick, dus dat was heel snel afgelopen.
Op nummer 9 in de van Limburg Stirumstraat zat ook een sigarenzaak, maar die was niet van een ex sportman. Er is een foto van in het fotoarchief van Amsterdam. Op de hoek van de straat en het plein daar zat een hengelsportzaak. Boven die zaak op 1 hoog woonde "opa en oma" Blok. Net om de hoek zat de winkel van Piet de Dief (de Gruyter). Aan de overkant twee huizen van de hoek was een winkelpand waar wel eens films werden getoond in de etalageruit op een wit laken.
Ook op het plein zat de bakkerij van Tsjomsma later den Bak.
Naast de Gruyter zat een boekwinkel met een uitleen bibliotheek. Ik leende daar mijn eerste realistische romans en las die met heftig rooie oortjes. Och er komt nu zoveel aan herinneringen boven.

Jan Gotjé

Sigarenwinkel

Volgens mij halen jullie kroegen en sigarenwinkels door elkaar.
Ik dacht dat Arie Kil een kroeg was op het fredriks hendriks plantsoen.
Joop de Jong zat in de van limburg van stierumstraat als ik het goed heb. En heeft hij later niet Thalia overgenomen op de Lijnbaansgracht?
Die sigarenwinkel op de Haarlemmerweg ken ik ook nog wel. Ik ging daar kijken of de wedstrijden doorgingen, ik voetbalde daar als jochie voor DVOS

J.M. Kemperstraat

Beste Jan,
Arie Kil, de middenvoor van DWS, ja. Nu heeft hij een belastingconsulentschap op het van Oldenbarneveldtplein nr. 1 Hij moet een jaar of 75 zijn.
En de sigarenwinkel die jij ook beschrijft behoorde ook aan een DWS'er namelijk Joop de Jong. Voordien zat zijn schoonvader in die zaak.
Net wat je zegt, aan kroegen en sigarenwinkels geen gebrek in die buurt.
Groetjes,
Tinus

naam vergeten

Ik was mijn naam vergeten te zetten onder het antwoord aan Tinus Leeflang

sigarenwinkel

Beste Tinus,
Dat was de sigarenwinkel van Arie Kil, ook een oud DWS-er. Vanaf het plein met de tramrails mee richting de Wittenkade op nog geen 50 meter daar vandaan, zat nog een oud DWS-er met een sigarenzaak. Ook naast onze ingang in de van Limburg van Stirumstraat zat ook een sigarenwinkel. Ja sigarenwinkels en kroegen, die waren er zat in onze buurt.