Fred Bergman

Auteur: Fred van der Horst

Hallo, Fred Bergman,
Het is lang geleden dat ik iets over jou gehoord heb. Ik hoop dat het goed met je gaat. Dankzij de strandhuisjes ( eerst tenten) van onze ouders op Zandvoort hebben we heel wat afgespeeld met elkaar. Jullie woonden in de Jan van Galenstraat en jouw vader Co was vroeger een beroemde voetballer. Hij heeft het zelfs tot het Nederlands Elftal gebracht. Bij jullie in de buurt woonde ook de familie Wilders waarvan de vader Cor eveneens een bekende voetballer was die ook in het Nederlands Elftal heeft gespeeld. Zij speelden samen voor Blauw Wit, je vader als linksbuiten en Oom Cor als verdediger. Ook met Tom Wilders hebben we vaak gespeeld omdat ook zijn ouders op Zandvoort bij KVS stonden. Op het strand hebben we heel wat afgesport en ik herinner mij nog dat we in de duinen hardliepen en Tour de Fransje speelden. Wij hebben wat afgesjouwd in dat mulle zand.
Wat lijkt dat allemaal lang geleden en dat is het natuurlijk ook.
Amsterdam-West, en dan met name rondom de Jan van Galenstraat, was onze buurt en wij hebben daar heel wat uurtjes zoet gebracht. Vlak om de hoek van de Jan van Galenstraat woonde onze dokter Bijl en dat was de vader van Martine Bijl. Die dokter Bijl was een harde en ik herinner mij nog dat een vriendje van mij, Koos Blom, uit de Jan Haringstraat, op z'n hoofd uit een boom was gevallen en onmiddellijk naar Dokter Bijl werd gebracht die z'n hoofd, waarop inmiddels een flinke bult was ontstaan, bekeek en toen zei dat er maar een beetje boter op gesmeerd moest worden. Een paar dagen later kwamen ze er achter dat hij een flinke hersenschudding had.
Tegenover de bioscoop De Hallen was een perkje met in het midden een beeld en een flinke afdaling nabij het water waar we in de winter met onze slee heerlijk vanaf gleden en dan het liefst zo dicht mogelijk bij het water stopten.
Als je er weer over na gaat denken komen er toch weer allerlei leuke herinneringen boven.
Een hartellijke groet van Fred