Bioscoopbezoek

Amsterdam, Bos en Lommer

Mijn ouders pikten regelmatig een bioscoopje. Meestal naar de ‘Hallen’, de bioscoop aan de Jan van Galenstraat, hooguit een kwartiertje lopen vanaf waar wij woonden op De Rijpgracht. Die avonden paste mijn zus Betty op, al of niet samen met buurmeisje Henny Bulder.

Bioscooptheater Hallen gezien vanaf de brug in de Jan van Galenstraat Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam, november 1942

Hallen
Later ging ik ook ‘alleen’ naar de ‘Hallen’ en zeker één keer per jaar met Sportpark de Ruyter, de speeltuinvereniging. Op zondagmorgen werd een spannende jeugdfilm gedraaid, volgens mij zag ik daarbij ook een keer ‘Alleen op de Wereld’. Deze film maakte indertijd veel indruk op me. De meeste andere films waren Nederlands gesproken films, waarin een stel jongelui het aan de stok kregen met een stel boeven. Erg spannend vaak. Later draaide diezelfde bioscoop ook op woensdagmiddag jeugdfilms, entree twee kwartjes, daarvoor kregen we een aantrekkelijk programma voorgeschoteld. Normaal kostte de bioscoop toen ongeveer negentig cent, voor de goedkoopste plaatsen.

West End
Vanaf mijn twaalfde jaar werd ik een regelmatig bezoeker van bioscopen. Natuurlijk werden de ‘Hallen’ en de ‘West-End’, het meest bezocht. Op zondagen dat ik niet hoefde te korfballen, kwam ik regelmatig in één van de twee, maar ook andere bioscopen, werden niet overgeslagen. De ‘Plum’ in de Bellamystraat en de Royal op de Nieuwendijk en de al eerder genoemde Rex in de Haarlemmerstraat, daar draaiden vaak Elvis Presley films. In de Royal zag ik GI-Blues met Elvis, samen met mijn vader ben ik daar naartoe geweest.

Portiers
In de ‘West End’ ontdekte ik dat ook portiers om meerdere redenen aanwezig waren en dat geldt voor de andere theaters evenzo. De eerste reden was ter assistentie van de caissière bij de verkoop van de kaartjes, de fooi, de tweede om onze leeftijden te controleren. Om de film ‘Liane het meisje uit het oerwoud’ te kunnen zien, moest je veertien jaar zijn, omdat ik toen nog maar twaalf was, kon dat een probleem opleveren. Toch heb ik toen van Liane, twee films gezien. Zij was de vrouwelijke en Franse variant op Tarzan en net als Tarzan, speelde zij die rol met ontbloot bovenlijf. Behoorlijk interessant voor een jongetjes van twaalf. Haar lange haren zorgden er echter voor dat alles de hele film door keurig bedekt bleef, vreemd want juist om die reden was de film toch gekeurd voor veertien jaar en ouder.

Dit verhaal is een deel van een groter verhaal van Fred Fontijn over bioscopen in heel Amsterdam. Klik hier om dat verhaal in z'n geheel te lezen.

Gepubliceerd: 1 januari 2009

Bekijk meer afbeeldingen

In het midden op nr. 18 voormalige bioscoop, in 1992 Bar Dancing West End In de Jan Evertsenstraat tegnover de Witte de Withstraat Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam, 23 februari 1992, fotograaf M. Alberts

Robert Hoesman

Willen de Zwijgerlaan

Wij hebben op nr 107 gewoond,mijn vader had daar een Autorijschool Hoesman ,1 portiek verder schoenmakerij Kromwijk ,daarnaast modelwinkel van Rijn ,daarnaars Banketbakker D.Gerlofsma ,en in dat zelfde portiek zus Zelvera,op de hoek Bronkhorst (lampen) en de Gruiter .De andere kant op zat nog een winkel voor Radio en Marklintreinen .Ik weet nog heel veel van deze straat.

theo van genne

RE:bioscoopbezoek

In mijn beleving zaten er maar 4 winkels naast de Hallen een sigarenwinkel daarnaast snackbar Jeep daarnaast de sportzaak en op de hoek een schoenenwinkel en waarom die eindeloze herhaling van elkaars teksten???Het wordt er op deze manier niet leuker op.Jan Hart, misschien is het mogelijk om wat richtlijnen te plaatsen voor het gebruik van het geheugen?Dan wordt het wat prettiger lezen.Overigens niets ten kwade van de plaatsers ik neem aan dat het allemaal gebeurt in hun enthousiasme.(pview wat een woord)

Tom van der wal

Re: ook dit kan ik mij nog herinneren

Johan:
de hallen waar ik vaak heen ging met vrienden ook rootzooi uithalen op de markhallen oftewel kattekwaadeen patatje in een puntzak met mayonaise en picadilly dansles op de rozengracht ben de naam kwijt
op de dacostakade had je ook biscoop mocht ik altijd mee vrijdags avonds met mijn moeder
of naar de plum later werdt het een discotheek
rock en rollen in de bioscoop met bill healy
talenten jacht met andre van duin tria valk
de tielman brothers en ga maar door
de nozems met de bromfietsen had een vetkuif smalle pijpen met puntschoenen
woon nu ook jaren in Brasil en denk vaak aan deze tijd heerlijke tijd terug

Tom

Re: Nieuwbouw

Fred Fontijn (fred@fontijn.nl):
Beste Tom,
Het artikel waarop je reageert gaat over bioscopen. Doordat Pater Dury ook films vertoonde, waar ik niets van wist, is hij een belangrijke rol in de reacties gaan spelen. Geeft natuurlijk niks, dat moet kunnen. Veel jongens liepen nogal met hem weg, bemerk ik.
De Vierheemskinderenstraat heb ik nog zien bouwen, die straten daar zijn na de oorlog gebouwd. We schelen acht jaar en dat was toen een behoorlijk verschil, ik merk dat ook aan de winkels die je noemt. Je noemt er trouwens meer van De Rijpstraat, dan van De Rijpgracht. De behang winkel op de hoek van de Bestevaerstraat, van de familie Vlaanderen, was eerst een bakkers zaak, hun brood werd gebakken in de Coppelstockstraat. De poelier verdrong een obscuur boeken winkeltje en de snackbar was daarvoor de slagerij van Bakker.
Bij ons voor de deur op De Rijpgracht was een tijdje een halte voor twee bussen (F en 14), dit omdat de Bestevaerstraat op dat moment werd geasfalteerd. Ja, en die leeggescheurde kartonnetjes herinner ik me ook nog, al spaarde ik ze niet.
Het leek me goed om deze reactie nog even te geven, trouwens niet om het beter te weten maar de verschillende perioden duidelijk te maken.
Groet,
Fred

Leuke reactie, ik zal nog eens spitten in mijn gedachten...:-)

ge beekmans

Re: Re: Pater Dury

leo F. Jacobs:
Peter:Pater Dury kwam ik voor het eerst tegen zittende onder een boom op de Zuiderheide bij Laren. Daar liet hij elke woensdagmiddag een aantal kinderen op 4 pony's rijden. Ik was toen 14 jaar en kwam net aanlopen met 2 vrienden. "d".Het was een bijzonder mens, wiens ideeën over omgang met -en opvoeding van jongemensen nog steeds als een rode draad door mijn leven gaat.
zijn er nog mannen die als jongens met pater dury mee gingen pony rijden in blaricum? ik ben leo jacobs en ging bijna elke woensdag mee oook ben ik met hem naar helgoland geweest.
Het lijkt mij heel leuk om met elkaar in contact te komen en herineringen op te halen

I was er ook vaak bij op woensdag naar Blaricum en zondag naar de film.
Ben met pater Dury ook naar Rome en Lourdes geweest.
Prachtige tijd.

Tom van der wal

Johan:

Bioscoop de liefde en was het niet dansschool Bonel?

Ans Pruis

De Hallen

Ook ik ging 's zondags afwisselend naar Het Hallentheater, zoals het heette en Westeind.
Hele leuke films gezien en in de pauze mochten we weleens een ijsje kopen.
Inderdaad zat er een snackbar en nu zit nog steeds Het Sportpaleis op de hoek van de Jan van Galenstraat.
In de Jan Evertsenstraat ging je naar Snackbar Marja of naar de overkant naar Sickman.
Een hele fijne tijd.

Ans Pruis

Re: Hallen theater

Ron de Wit:
Leuk om de foto te zien van de Hallen Theater.
Veel geweest op zondagmiddag (rond 1970) om naar o.a. de films van Winnetou en old Shatterhand te kijken.
Laatst kocht ik uit pure nostalgie een DVD van hen... hahaha wat een drama maar toen als kind vond ik ze geweldig.
Naast de bios zat een snackbar weet ik nog en volgens mij daarnaast een sportzaak, iets met Neef staat mij nu opeens bij.
Gr.,
Ron

Ans Pruis

Re: Re: Hallen theater

John Eelzak:
klopt de snackbar heette JEEP en op de hoek zat Sportpaleis

John Eelzak

Re: Hallen theater

Ron de Wit:
Gr.,
Ron

Ron de Wit

Hallen theater

Gr.,
Ron

Bron foto: ftdworld.net

ge beekmans

Re: Radio hobbyclub

Martin van Dorst:
Wie weet nog van de radio hobbyclub van pater Durie? Volgens mij was dat op vrijdagavond op de Hoofdweg 26. Elke week sparen voor een radio bouwpakket. Als je de helft gespaard had werd het bouwpakket voor je gekocht en kon je beginnen met het bouwen. Je moest natuurlijk wel doorsparen voor de andere helft. Voor dat je aan je eigen radio kon beginnen werd je van alles geleerd over het bouwen van een radio, zoals monteren en solderen. Het was een hele leuke tijd, het moet geweest zijn rond 1961.Ook de zondagmiddagen in het Roothaanhuis, waar je de mooiste films kon kijken samen met je vriendjes, waren heel gezellig.Voor mij was pater Durie een man die heel erg begaan was met de stadsjeugd. Hij zorgde voor een stuk afleiding, hij voorkwam daarmee dat de jeugd kattekwaad ging uithalen.groetjes,Martin van Dorst

Weet ik nog want ik heb toen die radioclub opgezet en geleid.
Was een leuke ervaring.

Leon de Laat

Pater Dury -> Carel du Ry van Beest Holle (1896)

Om meer te weten te komen over Pater Dury, op de woningkaart van Hoofdweg 26-hs gekeken. Veel namen, maar geen Dury / Durie.
Toen viel het kwartje, dit moest hem zijn:
Carel du Ry van Beest Holle ('s-Gravenhage 17-04-1896 Asd. 27-06-1988)
Van 1929 - 1951 gewoond in Ubach over Worms(Landgraaf) Maastrichterlaan 80 (Lauradorp) , Turijn, Leusden, Zuilen en Apeldoorn.
Vanaf december 1951 in Amsterdam op diverse adressen gewoond:
Chasséstraat, Jac. Obrechtstraat, Hoofdweg en de laatste 20 jaar: Arondeusstr. 9
Blijkbaar gebruikte hij zelf ook de naam Dury want oa in het telefoonboek
van 1976 de vermelding: Ch. Dury, RK pr. dir. Jongensstad, Arondeusstr. 9

Leon de Laat

Frans Henriët

Re: en nogmaals Pater Dury ( Durie)

Tom van der Wal:
Ik kom zelf uit de Vierheemskinderenstraat 14 hs, een kinderrijke buurt ( ik ben van 1952), en ben heel vaak in het Roothaanhuis geweest voor de Films. Pater Dury had later ook een kleine kotter, die lag in de houthaven, Ik heb heel wat staan te wachten daar, maar vaak was het weer dan te slecht. Toch mocht ik eens mee naar den Helder over zee. Jee,.. wat ben ik zeeziek geweest, het stormde en wij moesten van armoede de marine jachthaven binnenlopen, incl strenge controles. De volgende morgen deed Pater Dury dan de mis in het kleine kerkje aan de haven. Deze boot is later vergaan op de Noordzee, dat was nog nieuws ook.
Ik ben ook wel aan de hoofdweg geweest, waar hij inderdaad alleen de mis deed toen ik binnen kwam. Ik wist mij geen houding te geven. Ook heb ik op de pony's gereden. Pater Dury is nooit uit mijn gedachte geweest, en dat was ook de reden dat ik hier terecht kwam.
De Rijpgracht kan ik uiteraard ook heel eg goed, met de behangwinkel om de hoek van de Bestevear, poelier, oma..de snackbar etc en zelf een bushalte... waar wij zeurde om 'busboekjes' dat was slechts een stukje karton, waar de kaartjes vanaf gescheurd waren. een strookje met de nietjes was dan het begeerde resultaat. Heel leuk om dit allemaal te lezen

Ik kom uit de Ferguutstraat en had veel kontakt met jongens uit de Vierheemskinderenstraat b.v. Hans Gauw, de familie van Rhenen en Pater Dury ken ik uiteraard van de films in het Roothaanhuis op de zondagmiddag voor weinig geld de beste jongens films. Wat ik ook nog weet is dat de Pater 2 bootjes had op een van de plassen, Loosdrecht of Vinkeveen dat weet ik niet meer, ik ben van 1944 en mijn naam is Frans.

Alex Krull

Hallen Theater en Tegels

Hallo Fred,
De genoemde tegels waren zandsteen, ongeveer 40x40 cm en 3D. Ik denk, er waren 2 x 8 of 10.
De scenes waren verschillend, en hadden te doen met b.v. Industrie dus een fabriek met grote rokende pijpen en daaronder “INDUSTRIE”. Verder een met Nijverheid, Landbouw, Visserij, Welvaart en Opbouw enz.

Groeten
Lex Krull

Fred Fontijn

Hammondorgel

Hallo Alex,
Nog steeds trouw bezoeker van Het Geheugen merk ik. Leuk om weer eens iets van je te horen. Het hammondorgel dat je beschrijft, herinner ik me niet, anders had het vast een plek in mijn verhaal gekregen. Maar aangezien ik ook een dagje ouder wordt, sluit ik niet uit dat je gelijk hebt. De trap tussen de bioscoop en het water, daarentegen wel. Als kind speelden we daar wel, zover van De Rijpgracht was het niet. Later liet Jan van Pareen, speler bij korfbalclub Blauw Wit en trainer van Landlust, ons daar onze conditie op peil brengen. Naar de ingemetselde tegels daar ben ik benieuwd, was dat voor de sier of stond er een boodschap op. Weet jij het nog?
Groet,
Fred Fontijn

Alex Krull

De Hallen

-Hallen Theater
De Hallen had enkele interressante eigenschappen:
Van boven er in, dat was aan de Jan van Galen straat, en van beneden er uit, dat was aan de Geuzen kade. Voor de genen die het gebouw niet kende, De Hallen was gebouwd tegen de oprit van de Beltbrug.
Je kon er donder op zeggen dat het droog weer was als je binnen kwam, maar als de film over was, regende het altijd.
Ik kan de lezer verzekeren dat De Hallen de beste “Scheerstoelen” in Amsterdam had. Die stoelen waren de goedkoopste zitplaats die je kon krijgen. Dat was dan de eerste rij voor het doek, met voorname de uiterste linkse en rechtse stoel. Na de film had je een uur nodig om je hoofd weer recht op je romp te zetten.
Eerst kwamen de “Voor Filmpjes”. Dan was er een intermissie. De vloer van het podium klapte open en daar verrees een Hammond Orgel speler en al. De ene reclame na de andere kwam op het doek. Daarna de hoofd film, en het Hammond Orgel verdween weer in de vloer.
Toen ik ongeveer twaalf was waren er twee films die echt gezien moesten worden:
- De man die nooit bestond.
Die films waren 14 jarige toegang.
Ik leende mijn broers grijze Plus-Four (uitgesleten elastiek in de pijpen). Witte Sport kousen. Zwarte Zeiljopper met een riem. Een grote lik van mijn broers Brylcream in mijn haar.
Nu naar De Hallen.
Koopte een kaartje en dan naar de portier in zijn rode uniform. Die gaf mij het oogie. Natuurlijk zag ik er niet naar 14 jaar uit met mijn stijve gekamde haar. Maar geld maakt een hele boel goed. Tussen duim en finger had ik het kaartje en een piekie fooi. Ik was er in.

Zoals nu weet is De Hallen afgebroken.
Ik hoop maar dat de tegels die ingemetseld waren in de wanden van de buiten trap (tussen De Hallen en de waterkant) in veilige handen zijn.

Groeten,
Lex Krull.

Moleman

Cliff Richard kijken in de Hallen

Ik zat destijds in een Tehuis in de Vosmaerstraat.
Ik woonde in De Jacob van Lennepstraat. Komende uit de Haarlemmerstraat waar ik geboren ben en tot 1959 gewoond heb.
Zondag's liepen wij richting het Hallen Theater om films (matinee) met Cliff Richard te kijken. Volgens mij stond er links van de de trap bij de ingang een automaat waar je zakjes chips kon kopen. Het zout zat er apart bij in een bolletje. We kregen altijd een zakje als we weggingen. Zoals zo tussen 1959-1963 zijn geweest.
Die bioscoop in de Jan Evertsenstraat ken ik ook wel. Alhoewel ik er nog nooit binnen geweest ben. Volgens mij zaten en in de Jan Evertsenstraat 2 bioscopen niet tever uit elkaar.

leo F. Jacobs

Re: Pater Dury