kartonnen doosjes

Auteur: frank van der heul

Playeren werd als ik me goed herinner gespeeld met de buitenhoesjes van Engelse Virginiatabak zoals Chief Whip, Miss Blanche, Players (de naam zegt het al) Navy Cut en Croydon met vliegtuiggplaatjes op de binnenhuls. Amerikaanse sigaretten als Sweet Caporal en Lexington zaten in papieren pakjes, dus niet geschikt om ermee te kaarten. In de Juliana van Stolbergstraat waar ik in de jaren vijftig opgroeide, vond je ze niet op straat, maar je kon natuurlijk altijd in familiekringen je slag slaan. Het spel was simpel. Twee of meer spelers gooiden een doormidden gescheurde voor- of anchterkant van een buitenhuls op de grond. Wie de corresponderende helft er op gooide, won de stapel. Vrijwel iedereen rookte in die opbouwjaren, op op het Polygoonbioscoopjournaal zag je dan ook arbeiders met een brandende sigaret tussen de lippen tijdens het werk.