Playeren

Bos en Lommer, Landlust

Kinderen hadden vroeger de ruimte op straat, er waren in mijn jeugd nog maar weinig auto’s.

Rijpgracht hoek Gerard Callenburgstraat wie, wat, waar, wanneer Foto: Cor Preij, 30 mei 2007

Dokter Schoen, herinner ik mij nog, die woonde eerst vlakbij de boekwinkel met postkantoor en later naast apotheker Armbrust, beide op de Ruyterweg. Hij reed een paar keer per week in een gehuurde T-Ford, meer kon er waarschijnlijk nog niet af.

Op De Rijpgracht, speelde ik vanaf mijn lagere school tijd aan de oneven kant. Daar woonden klasgenootjes en anderen om mee te spelen. Slagbal met rondjes, op de middenweg langs het eind van de gracht. Voetbal, natuurlijk in het ‘perkie’ achter de Haringkar van Haantje. Natuurlijk werd er wel eens een bal in beslag genomen, door een aanwonende. ‘Diefie met verlos’, waarbij soms ongemerkt één dief overbleef, de anderen moesten bij het aangaan van de straatlantaarns thuis zijn. Zelf wisten ze dan niet dat ze nog de enige waren. Touwtje springen, bok bok berrie, knikkeren en hinkelen. Vaak samen met de meisjes, vooruitstrevend als we waren.

Ook ‘Playeren’ was een tijdje ‘in’, het had met sigarettendoosjes te maken dus alleen voor jongens. Onze spelletjes mochten namelijk niets kosten. ‘Playerkaarten’, genoemd naar het ‘beroemde’ sigaretten merk ‘Player’, waren de ingrediënten. Engelse sigaretten, zaten indertijd in kartonnen doosjes. Van doosjes ‘Miss Blanche’, ‘Chieff Whip’, ‘Croydon’, ‘Player’, Three Casstles’ en nog een stel, werden de voor en achterkant afgescheurd, dan door de helft en je had prachtig kaarten. Mijn oom Piet werkte op schiphol en nam daar vandaan onbekende merken voor me mee, dat was een voordeel. Zodra er een moment was, gingen we erbij zitten, in een razend tempo werden de kaartjes op elkaar gelegd. Zodra er twee dezelfde merken op elkaar werden gelegd moest de laatste speler zijn hand op het stapeltje houden, die waren voor hem. Vaak kon de andere speler nog net een andere kaart er opleggen en dan ging het spel door. Als de ‘slechtste speler’ de laatste kaart had opgelegd, was er nog een mogelijkheid van herstel. Het pakje kaarten dat restte, legde die speler op wijs- en middelvinger, gooide de kaarten een stukje omhoog en probeerde het pakket met dezelfde hand op te vangen. Met de gevangen kaarten ging het spel weer gewoon door.

Spelletjes van vroeger, ze zijn grotendeels verdwenen.

Rabia Ashraf

Stomme film uit 1979

ff een vraagje: er is in de Witte deWithstraat een stomme zwart-wit film opgenomen. Het gaat over een fietser in Amsterdam. De opnames hebben de hele dag geduurd. Ik was toen 7. Een paar jaar geleden zag ik bij toeval die film voorbij komen. Ik weet geen naam, misschien een project van de filmacademie

Leon de Laat

Op zoek naar H. A. de Pauw

taco: Bent u H.A. de Pauw en was u in 1945 bij de BS? Voor het programma Andere Tijden zoeken wij deze H.A. de Pauw , toen woonachtig op Jan Haringtraat 11-I

Zie onder punt 39 en 40 na klikken op:
Onderaan staat een link naar zoon H.A.
Mvg,

taco

Re: ver weg ( op zoek naar H. A. de Pauw)

Henk de Pauw:
Ik woon al jaren in België en deze berichtjes doen mij wel
ga zo door, want ik geniet er van,
Ik woonde in de Jan Haring straat en ging op de Jaques Perk naar school.
Henk de Pauw

PIET DERKS UIT DE BLOYS V.TRESLONG STRAAT 36

spelen

ALBO WAS MIJN SPEELTUIN,MAAR ZWIERF EIGENLIJK OVERAL.ZAT OP DE HERMAN GORTER SCHOOL.DUS SLAG BAL MET RONDJES GEBEURDEN BIJ SP/PARK DE RUYTER.MAAR VOETBALLEN WAS TOCH MIJN GROTE PASSIE!!WAAR WE DUS KAMP/OEN VAN AMSTERDAM WERDEN.DE FOTO VAN FRANS STOOTMAN ZEGD MIJ DUS ALLES.MET NAMEN ALS MIJN GROTE VRIEND ROB SCHIEVEEN EN OOK DE ANDERE SPELERS.DIE IK VRIJWEL ALLEMAAL KEN IK WAS NAMELIJK AANVOEDER EN MOCHT DE SCHEIDS(DELATERE MINISTER VONHOFF) EEN HAND GEVEN.WAT DE FOTO VAN LANDLUST BETREFT,ZAG IK NOG KLASGENOTEN ALS HENNIE SCHOOFS&COCKY SCHIPHORST EN NOG ANDERE BEKENDE UIT DIE BUURTEN.

Fred Fontijn

Kantoorboekhandel

Hallo Jan,
Het was een lange pijpenla en een echte kantoorboekhandel, er zullen ook wel boeken verkocht zijn. In die tijd was er dan ook vaak een bibliotheek bij. Achterin de pijpenla, was een loketje waar vaak een juffrouw achter zat, of het 'dochter' was weet ik niet maar had je haar dan viel er niets te vrezen. Als de stofjas meneer haar verving, was het een nare chagrijnige man, die de klanten hielp met een grauw en een snauw. Zo erg dat we liever naar het Bos en Lommerplein liepen. Dat er later op dezelfde plek een postkantoor kwam is mij onbekend, ik woonde tot 1968 in deze buurt. Van daarna weet ik weinig.

jan zegstroo

Boekwinkel met postkantoor

Één van mijn vroegste herinneringen is dat er, ongeveer waar later het "echte"postkantoor zat, een postkantoor/ bibliotheek zat. Is dit het genoemde boekwinkel/postkantoor? Ik herrinner me allemaal boeken gekaft in bruin papier met etiketten op de ruggen geplakt. Een vader en dochter(?) beide met nogal dikke brillen en gekleed in donkere stofjassen. Kan iemand deze herinneringen bevestigen? Of is mijn geheugen niet meer zo betrouwbaar?

Henk Bruijntjes

Re: Playeren

An van Batum:
Ik was toen een meisje en kreeg geen players maar ik playerde wel.Ik zocht de doosjes op de vuilstortplaats tegen over de ingang van de Markthallen.
Daar werd vooral vuil gestort afkomstig van de gebouwen (scholen) waar Amerikanen zaten die ons land hadden bevrijd.
We liepen hele dagen te snuffelen tussen het vuil naar de kartonnen sigarettendoosjes om er mee te playeren, daar moet je nu niet meer aandenken, maar ik kan me niet herinneren dat we vies werden.
Alleen tossen (de kaartjes opvangen) ging me niet zo goed af, dus steeds opnieuw naar de vuilstortplaats.
An van Batum

Beste An,
Ja die vuilstortplaats ken ik. Waar ook die schuiten lagen. Vanaf de Willem de Zwijgerlaan er inrijden.
Tegenover de huisdokterpraktijk van dokter Bijl. De vader Martine.
En de Hallen bioscoop en verderop, tegenover Marcanti, het kermisterrein.
Ook de Bestevaerstraat heb ik goed gekend. Mijn moeder liep daar een krantenwijk van De Telegraaf. Na schooltijd moest ik naar krantenagentschap op de Admiraal de Ruyterweg om mijn moeder te helpen.
Ik ben geboren en woonde in de Charlotte de Bourbonstraat. Zijstraat van de Karel Doormanstraat.
Soms moest ik van mijn moeder de premie van het "dooienfonds" betalen bij meneer Borst.
Die woonde in het stukje tegenover de Bloys van Treslongstraat en de Coppelstockstraat. Waar die tuintjes voor de deur waren.
En Harrie Jansen. Ken je die naam?
En ik ging op de kleuterschool op de hoek van de Bestevaerstraat en Jan van Galenstraat.
Op de ander hoek zat het Chinese restaurant Wah Do.
Ja Lambrechts woonde inderdaad in de Bestevaerstraat.
Niet ver van Nico Schömacher, de schoonvader van Henk Elsink.
Naast de sigarenwinkel van Sluyter.
En die zat weer tegenover waar Haantje woonde, de haringman van de Rijpgracht.
Leuk weer even terug te gaan in dié tijd.
ik heb uitstekende herinneringen aan die periode.
Laat mij svp even weten of je dit gelezen heb.
Anderen, die zich van mijn opsomming iets kunnen herinneren, mogen uiteraard ook reageren.
Mijn mailadres is: vipservices@planet.nl

Met groeten,
Henk Bruijntjes.
PS.: Trouwens de naam van Batum ken ik.
Alleen kan ik me er geen gezicht bij voor de geest halen.
Hadden jullie een winkel?

Henk Bruijntjes

Re: Playeren

An van Batum:
An van Batum

Henk de Pauw

ver weg

Henk de Pauw

ro veld

playeren

voor de liefhebber heb ik nog doosjes van players en miss blanche,

olga peterson

de kaartavonden bij annie in de bestevaerstr

Ik wil op annie ook wel ff reageren, mijn vriendin wil voorheen MIENTJE, werkte in die tijd bij de snackbar/slagerij op de rijpstr. waar Annie wel eens kwam zo ontstond er een soort vriendschap tussen die twee, en werden wij vrijdags vaak uitgenodigd om bij haar te eten en daarna gingen we pesten dat kaartspel ,daar was Annie heel goed in.Ze had toen al een kindje van ongeveer 4 jaar en ze had een tweeling gehad waarvan er een is overleden,We zagen Andre soms als hij op bezoek kwam om zijn dochter nathalie te zien,maar die avonden daar in de bestevaerstr. waren heel gezellig en Annie kon heerlijke zuurkool maken die wij daar ook vaak hebben gegeten.

frank van der heul

kartonnen doosjes

Playeren werd als ik me goed herinner gespeeld met de buitenhoesjes van Engelse Virginiatabak zoals Chief Whip, Miss Blanche, Players (de naam zegt het al) Navy Cut en Croydon met vliegtuiggplaatjes op de binnenhuls. Amerikaanse sigaretten als Sweet Caporal en Lexington zaten in papieren pakjes, dus niet geschikt om ermee te kaarten. In de Juliana van Stolbergstraat waar ik in de jaren vijftig opgroeide, vond je ze niet op straat, maar je kon natuurlijk altijd in familiekringen je slag slaan. Het spel was simpel. Twee of meer spelers gooiden een doormidden gescheurde voor- of anchterkant van een buitenhuls op de grond. Wie de corresponderende helft er op gooide, won de stapel. Vrijwel iedereen rookte in die opbouwjaren, op op het Polygoonbioscoopjournaal zag je dan ook arbeiders met een brandende sigaret tussen de lippen tijdens het werk.

An van Batum

Playeren

Hoi Bert Klop
Ja, hij werkte als barman bij "De Draver" op de hoek van de Jan Evertsestraat en de Witte de Withstraat,waar hij ook zijn 2de vrouw Ellen heeft leren kennen.

En Ron de Wit
Het liedje dat je bedoelt heet:" 'n Vriend"
An van Batum

bert klop

hazes

andre hazes was toch ook een tijd barman in het cafe hoek Jan Eef en Witte de With straat ??

Ja Playeren. Toen had je nog kartonnen sigarettendoosjes, 20 stuks. je kniptje de doosjes door de helft en deed er een soort kwartetten mee. Daarnaast spaarde je plaatjes bij de kauwgum. zoals van de Monkees of de Thunderbirds.

Ron de Wit

T.a.v. An van Batum

Hoi An,

Andre Hazes woonde op nr. 117 huisje met Annie.
Hij begon toen net bekend te worden met zijn 1e hitje.
Wij woonden namelijk boven Andre Hazes op nr. 119 - 1 hoog.
De hoes van zijn 1e LP is voor de deur in de Bestevaerstraat gefotografeerd.
Van Fred hoorde ik ook van Frits lambrechts maar dit heb ik nooit geweten dat hij in onze straat woonde.
Tussen Andre en Annie liep het stuk omdat Andre zijn broer met Annie lag te rotzooien, vandaar het liedje... nooit vroeg ik aan jou een stuiver, als een broer hield ik van jou enz. enz. Ik kom even niet op de titel.

Gr.,
Ron de Wit

An van Batum

Playeren

Wat leuk al die oude herinneringen.
Misschien weten jullie ook wel dat Frits lambrechts als klein jongetje heel goed viool kon spelen, of vergis ik me? ik woonde op 79 tegenover de Blois van Treslongstraat en Frits woonde voorbij de Coppelstockstraat nummer weet ik niet meer.
André Hases woonde aan de Overkant bij Frits met zijn eerste vrouw.
Ja er kwamen heel wat bekende mensen uit West
An van Batum

Fred Fontijn (fred@fontijn.nl)

Toeval?

Kennen jullie elkaar An en Ron? Alle twee woonden jullie in de Bestevaerstraat in de buurt van de Coppelstockstraat, als ik het goed heb. Maar omdat jullie nogal van leeftijd verschillen, is het ook mogelijk dat dit niet het geval is. Laats schreef ik op deze site over mijn buurjongetje van vroeger, die ik wel kende maar hij mij niet. Onze portieken waren naast elkaar, het zal de leeftijd zijn.
Een ander toeval is, dat ik gisteren de naam van Frits Lambrechts in Google intikte, ook iemand die vlakbij jullie gewoond heeft. Hij bracht het van cabaret naar het grote toneel, film en televisie. Als korfballer bij Landlust, heeft hij het nooit tot grote hoogte gebracht.
Afijn, leuk dat jullie reageerde.

Ron de Wit

Leuk

Leuk verhaal weer Fred.
Ook ik (wij) waren "altijd" zoals An van Batum schreef aan het zoeken tussen het vuilnis.
Ook ik moet er nu niet meer aan denken brrrr maar toendertijd was het ander afval. Er wordt nu veel en veel meer aan etensresten weggegooid dan vroeger.

Gr.,
Ron