Top juniorenteam Landlust

Landlust, Bos en Lommer
Staand v.l.n.r. Hans Rouendaal, Andre Rolman, Rob Gnade, Dik van Dijk, Rini Bakker en Hans van Dijck. Hurkend v.l.n.r. Hannie Ottenvanger, Ans van Veen, Corrie Pruimers, Ankie van Driel, Patricia Felix en Rina Swart Foto: collectie Ans van Veen Op de foto missen vier teamgenoten, Andre, Rob, Patricia en Rina, zaten niet in ‘mijn’ team, Diny Stuy, Ellie Hellemons, Nico Steelink en Fred Fontijn wel - Foto: collectie Ans van Veen

Van mijn aspiranten korfbaltijd herinner ik me niet zoveel meer, anders dan dat ik eerder al eens beschreef in Mijn eerste wedstrijd.

Junior was ik maar één seizoen, een enerverend jaar, het twaalftal waar ik toen in speelde met als leider Joop Beijendorff herinner ik me nog goed. De dames waren Ans van Veen, Elly Hellemons, Hannie Ottenvanger, Ankie van Driel, Diny Stuy en Corrie Pruimers. Het heren zestal bestond uit, Nico Steelink, Dick van Dijk, Hans van Dijck, Rini Bakker, Hans Rouendaal en ik. Op mijn klasgenoot Corry Pruimers na, waren de anderen gemiddeld twee jaar ouder. De korfbalbond, had voor dat seizoen (’59 – ’60) wat nieuws bedacht. Normaal speelden alleen Amsterdamse junioren tegen elkaar, als proef speelden we nu regionaal met alle sterke teams uit Amsterdam bij elkaar. Wij kwamen daar bovenverwachting goed in mee, wat vooral door onze sterke dames kwam. In onze begin opstelling begon ik altijd eerste verdediging, samen met Hans van Dijck, Corrie en Diny. Zolang Hans geen wedstrijd speelde was het een aardige jongen, tijdens was hij een etterbak. Wat mij goed uitkwam, net overgekomen uit de aspiranten, moest ik van alles bedenken om mee te kunnen komen. Alle vuile trucjes kwamen mij aanwaaien, mijn postuur mager als een lat was een goede camouflage. Frits den Os, lid van Landlust en topscheidsrechter, zat er tijdens een voorbespreking van een wedstrijd eens bij en vertelde mijn teamgenoten, dat vakgenoot Hans de naam had, maar dat ik tien keer zo erg was. Tja!

In die tijd werd zaalkorfbal in de oude RAI gespeeld, op een vloer met spleten en gaten. Tegenwoordig zou dit niet meer kunnen, maar toen waren er toch nauwelijks blessures. Wij, junioren van ‘Landlust’ werden dat jaar kampioen van Amsterdam, voor de gedoodverfde winnaar ‘Luto’. In diezelfde RAI speelden we daarom ook nog om het Nederlands kampioenschap. Volgens mij wonnen wij dat niet. Wel speelden we tegen spelers die later in het Nederlands twaalftal speelden, maar goed die hadden wij met Ans van Veen ook in de ploeg ook.

Fred Fontijn

De gevraagde reactie voor Bob Bakker

Drie jaar verschil in leeftijd is tegenwoordig niks meer, maar toen jij en ik bij Landlust in de aspiranten speelde, was het een enorm verschil. Dat is dan ook waarschijnlijk de reden, dat de naam Bob Bakker me niks zegt. Toch moeten we elkaar in die jaren tegen zijn gekomen. Met Rini Bakker en Nico Steelink heb ik in de junioren gespeeld, het twaalftal dat ik beschreef en waarop jij reageerde. Direct maar een fout herstellen, Hannie Ottevanger woonde in de Gerard Callenburgstraat, schuin tegenover de ingang van de speeltuin. Omdat alle brandweermannen van Amsterdam elkaar wel zo'n beetje kennen, is Maarten Hodde misschien ook wel een bekende naam voor jou. Op de lagere school zaten we bij elkaar in de klas. Samen organiseerden we in 2007 een reünie met die klas. Nu we toch zo bezig zijn, ben ik ook wel nieuwsgierig waar je woonde, de meeste spelers van Landlust woonden in de buurt van het veld, jij ook?
Afijn, dit is een reactie, je vroeg er om en ik ben nieuwsgierig genoeg om die te geven. Leuk!

Bob Bakker

Re: Korfbal bij Landlust

Bob Bakker:
Zomaar even wat in tikken en naar je oude buurtje kijken kom ik daar bekende namen tegen zoals dat kleine meisje Hannie Ottevanger volgens mij uit de Bestevaerstraat en Nico Steelink en Ankie van Driel daar heb ik nog een blauwe maandag mee in de aspiranten gebald onder leiding van Frits den Os die werkte de bij de Stoomvaart Maatschappij Nederland.Joop Beijdorff was de grote animator van de klub Landlust die ben ik later nog eens tegen gekomen bij de Brandweer waar ik 32 jaar heb gewerkt, Ik ben nu 72 jaar en woon nog steeds in Amsterdam en ben nu lid van TOB voetbal Oostzanerwerf, in Amsterdam Noord.

Groetjes aan allen en een reactie retour is altijd leuk.

Bob Bakker

Korfbal bij Landlust

Joop Beijdorff was de grote animator van de klub Landlust die ben ik later nog eens tegen gekomen bij de Brandweer waar ik 32 jaar heb gewerkt, Ik ben nu 72 jaar en woon nog steeds in Amsterdam en ben nu lid van TOB voetbal Ostzanerwerf.
Groetjes aan allen.

Bob Sluijter

Landlust 40 jaar

Hallo Fred,
Dit kreeg ik van Sieds Harmenson die woonde in het doodlopende stukje van de Karel Doormanstraat misschien ken je dit al en anders is het wel leuk om te lezen komen veel namen in voor zoals die van je vader.
Groetjes Bob Sluijter

Olaf Swaneveld

Hoe zit dat nu?

Ha Fred,
Met belangstelling heb ik jouw artikel over Landlust junioren 1 in de Amsterdam/Zaanstreek competitie gelezen. Alleen, het seizoen 1959 - 1960 dat jij noemt is onjuist. Landlust speelde toen gewoon tweede klasse, ondermeer tegen een vage en bepaald niet sterke AW junioren 1 ploeg en Landlust stond met een grote voorsprong bovenaan. Neen, het gaat om het seizoen 1960 - 1961. Toen werd tijdelijk de Amsterdam/Zaanstreek competitie ingesteld. Daar maakten Landlust en AW ook deel van uit. Op 26 oktober 1960 vond het treffen tussen jouw en mijn ploeg (AW junioren 1) plaats. De leiding van deze wedstrijd was in handen van de heer Van Dort. Bepaald geen onbekende in die tijd. Het was geen mooie wedstrijd. Naast het gegeven dat het rotweer was, heb jij ook al de vervelende makker bij naam genoemd. Maar in dat gedoe van hem lieten zich meer teamgenoten meezuigen. Zo konden ook een paar van de meiden van Landlust er wat van hoor! Nog zie ik de resultaten van een aantal (bloedende) krab- en striemsporen op de armen van Joke Leideritz (AW), die later in het seizoen voor de AKB junioren zou uitkomen. Jij en ik speelden tegen elkaar. Mij staat daar niet van bij dat je lastig was. In de tweede helft stonden jouw vader en zus ook langs de lijn en die moedigden jou vanzelfsprekend aan. Oh ja, de eindstand op de Gerard Callenburgstraat was 2 - 2, na een 2 - 0 voorsprong bij de rust voor AW. Dat wedstrijdresultaat bleek voor de AW junioren uiteindelijk onvoldoende. Tot een tweede treffen (bij AW op de Reggestraat) is het nooit gekomen omdat jullie (Landlust) geen ploeg meer op de been konden brengen vanaf half april 1961. De wedstrijd is uiteindelijk twee keren, na veel formeel overleg tussen bond en Landlust (en AW), vastgesteld en even zoveel keren uitgesteld. De eerste keer gold dan maar zaterdag 27 mei om 20.00 uur en de tweede keer werd woensdag 31 mei 1961 om 20.00 uur bepaald. Tja, dat alles strandde door de problemen bij Landlust. Daardoor werd KZ op 3 juni 1961 kampioen door een reguliere overwinning op AW in deze gecombineerde afdeling en zo eindigde AW op de tweede plaats met 1 punt achterstand. Waar Landlust toen eindigde? Geen idee! Vermoedelijk als derde gezien het behaalde puntentotaal. Strafpunten voor niet opkomen bestonden toen nog niet. Ik ben altijd benieuwd geweest waarom Landlust toen geen ploeg meer op de been kon brengen. Werp daar eens wat licht op? (bron AW Hars 1960 - 1961).
Van het uitkomen van het Landlust achttal voor wat toen met "Mikro" werd geduid weet ik niets. Dat kan echter weer niet op seizoen 1960 - 1961 betrekking hebben want toen won DED alles wat er te winnen viel. Ook landelijk. Wellicht heb je het dan over seizoen 1959 - 1960?

Henk Bruijntjes

Joop Beijendorff.

Ja de naam Joop Beijendorff kan ik mij herinneren.
Woonde hij niet ook in de Gerard Callenburgstraat?
Voorbij de Tjerk Hiddes de Vriesstraat?
Mijn zusje Truus speelde bij Landlust.
Met éne Coby de Jong van het café Jaap de Jong, op de hoek Karel Doormanstraat en Admiraal de Ruyterweg.
En Rinus Vlek. Ken je die naam?
Ja, ja, leuke tijden.