“De tuin gaat uit”

Bos en Lommer, Landlust

Over de Albo speeltuin

Het team van Albo tijdens het toernooi van 1949. De politieman is de hoofdcommissaris van politie. Foto: collectie Frans Stootman

Ik ben geboren in 1935 en woonde vanaf 1938 in de Jasperleijnsestraat. Mijn vader had daar een kapperszaak en achter de zaak woonden wij. Als kind ging ik ook naar de Albo om te spelen. Er was een wacht bij de speeltuin die de deuren open deed en en op sluitingtijd 6 uur ging de speeltuin dicht, maar de wacht moest maar zien hoe hij ons er allemaal uit kreeg. We zongen dan met z'n allen “De tuin gaat uit”.
In de Albo speeltuin waren ook regelmatig optredens zowel van Albo-mensen en artiesten waaronder de Mounties ( toen nog niet zo bekend). Veel families die wat hadden met de Albotuin kwamen dan mee genieten van die optredens. Er was ook een Albo kinder operetteclub.
We reparteerde in een zaaltje van Marcanti en de uitvoeringen waren in Krasnapolsky of Bellevue. Een optreden dat ik mij herinner was “Sneeuwitje en de zeven dwergen”. Ik had de rol van Kleinduimpje, dat paste wel bij mij omdat ik ook zelf klein van stuk was. Ook herinner ik dat er een revue werd opgevoerd en daarvoor repeteerden wij in de bakkerij van onze buurman in de Jan Haringstraat. In 1949 deed de Albo aan een politiesporttoernooi mee. De finale was op het VVA terrein en wij hebben toen gewonnen.

Op de foto:
Links van het spandoek staat de heer Kiks. En rechts van het spandoek de heer Eeldzak. Voor de heer Eeldzak staat Dirk Heinis. Geheel rechts op de foto de heer Wisse. Gehurkt rechts Eddy Kiks. Op de voorgrond rechts van degene die de bal vasthoudt zit Piet Derks. Met bal Koen ?.
Achterste rij: Robby Schieveen onder de B van Albo. Daarnaast rechts van Eddy zit Frans Sanders. Ikzelf zit op de middelste rij links van degene met de bal (wit koppie).

Het Albo-team Foto: detail van foto boven

Thamar Zijlstra

Albo nu buurttuin I can change

op 9 oktober organiseert de buurttuin I can change een Oogstfeest. Dit is in het oude terrein van de Albo. Mocht u willen zien hoe het er nu uitziet dan bent u van harte welkom tussen 12 en 15 uur.

John Eelzak

kleine correctie ;)

het is de heer Eelzak, Jan Eelzak mijn vader dus, zonder D

frans stootman

Re: leuk om te zien

Ruud Blom:
Ik zit naast pietje Derks met een vaantje in mijn hand .Mijn naam is Rudy Blom. Ik woon momenteel in Amstelveen .Ik heb heel veel herineringen aan de ALBO. Vooral het voetbal team Alle jongens die
er op staan ken nog allemaal. Ik hoop, dat er nog veel in leven zijn. Wij wil reageren kan mij mailen op r_blom@casema.nl.

Re: tuin gaat uit. Ook op" Koninklijk bezoek"" leuk voor de gene die daar op school hebben geleerd

Ruud Blom

leuk om te zien

Daniella Schmitz

Leuk

wat leuk om deze foto te zien. helemaal,rechts staat mijn opa Frans Wiesehahn en ook mijn ome Jan Eelzak herken ik. Zelf ook vele jaren doorgebracht in speeltuin de Albo.

Betty Klein

foto.

Ik herken op deze foto, uiteraard mijn vader Freek Klein (in costuum) als leider van het elftal.
Onder de A van Albo, Ruud Monsee, Frans Sanders, Rob Schieveen, Dick Kooy ( Kon prachtig piano spelen) Eddy Kiks, Ruud Blom, en Bert v.d. Horst.. De overige komen mij wel bekend voor maar weet ze niet bij naam.

PIET DERKS

robbie schieveen

ZOU GRAAG WEER IN CONTACT KOMEN MET ROB.HEB HEM EIGENLIJK NOOIT MEER GEZIEN
HEBBEN SAMEN O.A GEVOETBALD BIJ V.V.A.EN KWAMEN BIJ ELKAAR OVER HUIS.HEB NOG WEL EENS ZE ZUS GESPROKEN(MARGO)ZIJ WERKTE NET ALS IK BIJ DE A.B.N V/STRAAT ZIJ
IN DE CANTINE. GRT/PIET DERKS

piet derks

FOTO

P.S .nog even dit frans.de man links onder geknield en de man naasr, eeldzak wit t-shirt waren de
grensrechters en vonhoff was de scheidsrechter! ikkan het weten,want ik heb een hand gegeven.
was (was aanvoerder!)
grt/piet!!

PIET DERKS.

foto

HALLO FRANS STOOTMAN,
DE MAN UITERST RECHTS OP DE FOTO IS NIET DHR,WISSE MAAR FRANS WIESEHAEN
WAS ONZE TRAINER(RONDJES OM HET BASSIN) HA!HA! EN DE MAN UITERST LINKS
STAANDE IS EX MINISTER VONHFF(V.V.D).

LInda Visser Jansen

Hallo mijn naam is Linda Visser Jansen samen met mijn ouders en broer in de Jasper Leijnsestraat nr 14 op twee hoog gewoond, van 1953 tot1966, daarna zijn we verhuisd naar de Adm. de Ruyterweg. Atijd spelend in de speeltuin heel veel jeugdherinneringen,tent bouwen over de brug, het zwembadje, etc,etc,
Ik weet Jan de kapper Joop de groenteman Piet van Deursen de melkboer.Heerlijke jeugd daar gehad.

frans stootman

De tuin gaat uit

geschied vervalsing:
werkelijkheid is dat je niet oud genoeg bent om dit te weten
mijn vader is in 1945 overleden in1946 is de zaak verkocht aan jan houttuin uit de coppelstockstraat
en hebben geruild van woning. Niet zoals Fred Fontijn schrijft 18 okt.2011.

Frans Stootman

De tuin gaat uit

Hallo Gerrie Disselkopter, leuk dat je gereageert hebt op mijn foto hier boven. Ik Frans ben nu 80 jaar oud en in goede gezondheid. Zou wel willen weten hoe het met jou is na al die jaren.Ik laat een e-mail-adres voor je achter

G.Disselkoter

Re: verhaal frans stootman

gerrie disselkoter:
naast robbie en achter jou zit frans sanders

gerrie disselkoter

verhaal frans stootman

Fred Fontijn

Herinnering 2

Speeltuinen hebben een opvallende aantrekkingskracht, valt mij op. Die van Sportpark de Ruyter, in de Gerard Callenburgstraat en ook Albo in de andere zeehelden straat de Jasper Leijnsestraat. Er zijn op verhalen over deze speeltuinen veel reacties. Zo las ik onlangs een herinnering van Hennie die veel tijd doorbracht bij Albo. Zo kwam ik ook weer een aantal namen tegen van heel lang geleden. Bij Jan Houttuin heb ik mijn krullenkop ooit 'bross' laten knippen, haartjes kort en rechtopstaand, net als Bram de Bruin waarmee ik samen in de schoolbank zat. Het lukte niet, maar het was voor mij geen reden om daar niet meer naar toe te gaan, ik ben meneer Houttuin lang trouw gebleven. Misschien kwam dat wel door zijn dochter, want daarbij had ik op de kleuterschool in de klas gezeten. Ook Freddy Oven zat in dezelfde klas. Hij woonde volgens mij net naast of boven de poort. Annie kwam ik bij het knippen nog wel eens tegen maar Freddy heb ik na de kleuterschool tijd nooit meer gezien. Terwijl we toch dicht bij elkaar woonde, ik bracht mijn jeugd door op De Rijpgracht en woonde tegenover Haantje de visboer. Ik vond het leuk weer bekende namen te lezen en wilde daar even op reageren.

Hennie Metz

correctie

Sorry,
Niet de familie Beeldering maar de familie Bruens woonde recht tegenover ons boven de tuin van de albo een fout in mijn geheugen.

Hennie Metz

herinnering

Ik hennie (1946)en mijn zus gonny hebben onze jeugd doorgebracht in de albo. Wij woonden jasperleijnsenstraat 24 drie hoog. Een fantastische tijd .Op 1 mei reden en liepen wij met versierde autoped of fiets georganiseerd door de albo. Ook heerlijke sint Nicolaas feesten.een pierebad met waterspuwers.Martiene Bijl was vaak aan de ringen te vinden.En zo tussen de huizenblokken wat een controle.
Een glaasje water halen bij ome jan (Houttuin) de kapper en daar even de Donald duck lezen van de leesmap.Zijn vrouw was tante Sjaan en dochter Annie en zoon Loek. Ome jan was altijd in voor een geintje en was de clown bij albo uitjes
Boven de poort op 1 hoog woonde de familie Kok .Ik was bevriend met Ine Kok en ook met de zus van Robbie Schieveen , margo. Freddy Oven was volgens mij een buurjongen van Schieveen en woonde aan de even kant. zijn vader speelde volgens mij bij het Concertgebouworkest als violist.
Mijn zuster Gonny (1939)was volgens mij bevriend met een van de meisjes Eelzak en Wieshaen.
En familie Beeldering (Beppie)woonde volgens mij rechttegenoverons op drie hoog.