Bos en Lommer, Landlust

Korfbalvereniging Landlust heeft een belangrijk deel van mijn leven uitgemaakt

Het kampioentwaalftal Foto: collectie Fred Fontijn

Met de kinderwagen werd ik al naar het terrein aan de Gerard Callenburgstraat gereden. Het is dan ook niet vreemd wanneer ik op een regenachtige zondagmiddag in het familiealbum blader, daar een kampioenstwaalftal tegenkom, waarop totaal geen familie staat. Wel jongens en meisjes, een jaar of vijf, zes ouder dan ik, waarvan ik meer dan de helft nog van naam ken. Zelfs de leiders van dit twaalftal kende ik goed. Vooral ome Frans Staubach, die ook jarenlang leider van de Kampclub was. Bij meneer Kooring ben ik wel eens thuis geweest.

Bert Eggink staat helemaal links, zijn vader speelde ooit voor Westerkwartier en in het Nederlands twaalftal. In 1928 deed zijn pa mee in het Nederlands team, dat op de Olympische spelen in Amsterdam een demonstratiewedstrijd speelde. Dan Dolf van Driel, hij werd later gymnastiek onderwijzer en met hem speelde ik nog in één twaalftal. Erik de Wolf staat naast Dolf en is veruit de jongste van het stel, zijn ouders waren actief in de speeltuinvereniging.

Dick Groot, was bijna de buurjongen van Rob Sterker, waar hij op de foto naast staat, volgens mij studeerde hij in Delft en werd daarom in de buurt als een bolleboos gezien. Rob was de beste korfballer die Landlust ooit heeft gehad, volgens mij. Onder andere met mijn zus Betty werd hij kampioen en speelde een seizoen later in de hoogste korfbal afdeling. Was het 1953? Basketballen was zijn grootste liefde, hij verliet al jong de korfbalvereniging om zich helemaal op het basketbal te richten. Rob speelde talloze keren in dat nationale basketbalteam. Frits Lambrechts, is tegenwoordig acteur en bekend van theater, film en televisie. Hij speelt geweldig piano en schreef mooie geëngageerde liedjes, hij woonde in de Bestevaerstraat.

Van de meiden herinner ik me de namen nog maar van drie. Uiterst rechts zit Hennie Schoos. Een joviale dame, die korfbalde met haar tong uit haar mond. Niet een begaafd korfbalster, maar altijd hardwerkend en daardoor nuttig. In haar ‘nadagen’ speelde ik nog met haar in één twaalftal. Na haar ‘overlopen’ naar Rohda en het mijne naar DTV, zelfs nog een keer tegen een team waarin zij speelde. Naast haar zit Ellie Rijsewijk, zij speelde ook nog kort in het eerste. Volgens mij werd haar broertje, ook een basketbal international, hij speelde bij basketbalvereniging Landlust. Het gezicht van Ellie’s buurvrouw komt me bekend voor, alleen kan ik er geen naam bij bedenken. Wel van Cocky Grifhorst, die daar weer naast zit, zij woonde schuin tegenover Hennie Schoos in de Gerard Callenburgstraat. Van de twee laatste speelsters weet ik helmaal niks. Van de rest dacht ik dus: ‘Oh ja, die ken ik nog ...’

Fred Fontijn

Frits Lambrechts, Bestevaerstraat

Gisterochtend vertelde Frits Lambrechts deel 1 van zijn levensverhaal op Radio 1, in het programma OVT. Hij werd in de Bestevaerstraat geboren en korfbalde bij 'Landlust' en speelde, zo vertelde hij, in 'onze' speeltuin. Zondag a.s. volgt deel 2. Wellicht vertelt hij weer over zijn oude buurt, voor mensen met enig nostalgisch gevoel de moeite waard om naar te luisteren. Ook over zijn artistieke avonturen, vertelt hij verder.

Fred Fontijn

Compleet

Bovenstaand stukje leverde ik incompleet in, van drie meisjes wist ik de naam niet. Meisjes, schrijf ik, omdat ik nu weet dat het de aspiranten D waren, die in het seizoen 1950 - 1951 ongeslagen kampioen werden. Veertien wedstrijden speelden ze en de doelcijfers waren 57 voor en 4 tegen. De drie ontbrekende namen zijn Anneke Scheermeyer, Lous Mulder en H. Jansen. Voor degenen die de doelpunten makers willen weten, zet ik deze op een rijtje: Rob Sterker 20, Hennie Schoos 10, Frits Lambrechts 10, Dick Groot 8, Lous Mulder 1, Ellie Rijswijk 2, Bert Eggink 2, Dolf van Driel 2, Eric de Wolf 1 en H. Jansen 1. Als bron gebruikte ik een jubileum uitgave, veertig jarig bestaan, van AKC Landlust.