Henk Gortzak

De bekendste politicus uit onze buurt: Landlust

Landlust, Bos en Lommer

In de jaren vijftig was Amsterdam politiek gezien overwegend rood gekleurd. De Partij van de Arbeid en de Communisten beheersten bij verkiezingen het straatbeeld.

Henk Gortzak spreekt op een verkiezingsbijeenkomst in Amsterdam (1952) Foto: www.geheugenvannederland.nl - Nederlands Fotomuseum Door: Dolf Kruger

De bekendste politicus uit onze buurt (Landlust) was ongetwijfeld Henk Gortzak. Volgens Wikipedia was deze timmerman een fel debater, die het de Kamervoorzitter vaak lastig maakte. Hij was voorzitter van de CPN-fractie in de Tweede Kamer en gemeenteraadslid van Amsterdam.
Henk verliet in 1958 na een conflict met Paul de Groot, over de positie van de Eenheids Vakcentrale (EVC), de communistische fractie en deed voor de Brug-groep zonder succes mee aan de Kamerverkiezingen van 1959. Daarna was hij lid van de PSP, voor welke partij hij vanaf 1969 nog twee jaar Kamerlid was.

Bij mij thuis werd nauwelijks over politiek gesproken. Mijn ouders waren niet lid van een politieke partij. De enkele keer dat de politiek ter sprake kwam begreep ik dat Willem Drees een streepje voor had. Of dit om zijn politieke standpunten ging of omdat hij korfbalde, daar twijfel ik over.

In verkiezingstijd was bijna de enige manier om stemmers te trekken de bekende raambiljetten, hele straten kleurden daarmee rood.. Vlak na de oorlog was de CPN een populaire partij. Henk Gortzak was actief geweest in het verzet en bij de Februari staking, zoals zoveel van zijn partijgenoten. Ook bij ons thuis werd vlak na de oorlog ‘De Waarheid’ gelezen, later kwam ‘het Parool’. In die kranten stonden strips van respectievelijk ‘Cisco Kid’ en ‘Simpelman’, maar dit terzijde.

Tijdens de verkiezingscampagne van volgens mij 1953, werd bij ons aan de overkant, De Rijpstraat, een groot podium opgebouwd. Die avond was het daar stampvol en kwam Henk Gortzak, lijsttrekker en buurtgenoot een gloedvolle redevoering afsteken. Hij kwam daarmee weer in de Tweede kamer voor de CPN. Als ‘bijbaan’ was hij nog een tijd voorzitter van de oudercommissie van de Jacques Perkschool, waar zijn drie zonen, Wouter, Ruud (heb ik nog mee gekorfbald) en Henk Jan ( zat bij Verdoorn in de klas, één klas lager) naar de lagere school gingen. Thijs van der Berg, die ik in een stukje over de ‘Rijperejeugdclub’ noem, was zijn zwager. Beide families woonden toen in de Charlotte de Bourbonstraat.

Fred Fontijn

Ruud Gortzak

Hallo Ruud,
Het was begin 2014 dat ik het stukje over jouw vader schreef en inleverde. Ik was er voet stoots van uitgegaan dat het net als bij ons thuis normaal was dat alle kinderen naar dezelfde lagere school gingen. Het kon dus blijkbaar ook anders, de twee scholen die jij noemt ken ik helemaal niet.
Jouw korfbal bij Landlust heeft, in mijn herinnering, niet erg lang geduurd.
Menno Gortzak, een kleinzoon, had al wel gereageerd.
Groet,

Ruud Gortzak

henk gortzak

pas nu lees ik een stukje over mijn vader. Ik wil graag een paar correcties aanbrengen. Wouter en ik zaten niet op de Jacques Perkschool maar op de Tweede Montessorischool in de Hasebroekschool. Later heb ik ook nog op de Portgieterschool gezeten. In Landlust korfbalde ik toen ik op de Geuzenkade woonde. Vriendelijke groeten. Ruud Gortzak

Menno Gortzak

Leuk verhaal over mijn opa

Bedankt, leuk verhaal, ben zelf in 1965 in de Charlotte geboren, opa en oma waren toen verhuisd naar de Geuzenstraat. Kan er als persoonlijke noot aan toevoegen dat het een hele leuke lieve opa was... En ome Thijs een hele toffe oom, die in de oorlog drie gezinnen wist te voeden door drie banen te hebben terwijl twee zwagers in het cocentratiekamp zaten.

Fred Fontijn

1956

Volgens mij moet dat op 5 november 1956 zijn geweest, dat de ramen bij de familie Gortzak zijn ingegooid, want een dag eerder waren de Russen, Hongarije ingevallen. Dank voor je interessante aanvulling Rob, ik heb daar nooit iets over gehoord, maar het was een heel tumultueuze periode. Dat jullie bij elkaar in de klas zaten, wist ik dan weer wel.

Rob Banen

Henk Jan Gortzak

Henk Jan zat bij mij in de klas en ik weet nog goed dat hij op een dag niet verscheen omdat 's nachts alle ramen waren ingegooid in de Charlotte. Volgens mij was dat na de inval van de Russen in Hongarije maar zeker daarover ben ik niet.