Landlust kampioen 1952

Landlust, Bos en Lommer

Steeds weer blijkt de wereld kleiner dan je denkt. Bij een toevallige ontmoeting met iemand waarvan je ogenschijnlijk denkt die niet te kennen, blijkt het iemand te zijn die bij je om de hoek woonde. Zo’n ontmoeting leidde tot dit artikel en vond plaats in Zeewolde.

Het kampioensteam 1952. Achterste rij v.l.n.r.: Rinus Vlek, Robert Sterker, Henk koene, Hans de Graaf, Ab Wiegelen Harry Dirks. Onderste rij v.l.n.r.: Rina Kikkert, Betty Fontijn, Rita van der Horst, Coby van Smeerdijk, Deetje Joosten en Henny Schoos.naam Bron: Fred Fontijn; fotograaf onbekend

Een toevallige ontmoeting
Een vriendin van ons, Maria Paques, kwam na een flinke lichamelijke inspanning, naast iemand te zitten die vertelde dat ze vroeger had gekorfbald. Mijn man ook, vertelde Maria haar, hij speelde in Amsterdam. Ik ook, zei de mevrouw. Bij welke club speelde uw man? Bij Landlust wist Maria zich te herinneren. Daar speelde ik ook, zei de mevrouw. Dat is toevallig, reageerde Maria, mijn man woonde in de Charlotte de Bourbonstraat.

De mevrouw bleek Coby Visser-Van Smeerdijk te zijn, die ik ken als Smeerdijk van haar meisjesnaam. Zij woonde in de Karel Doormanstraat, vlak naast café de Jong, op de hoek van de Admiraal De Ruyterweg. Zij hoort bij die horeca familie en korfbalde bij Landlust. Zij werd met die vereniging in 1952 kampioen van de tweede klas en promoveerde naar de hoogste korfbalafdeling.

Een map vol herinneringen
Coby had nog een hele map over dat kampioenschap en gaf die aan de familie Paques cadeau. Met daarin foto’s en een verslag per wedstrijd in dat seizoen, en ook nog een krantenartikel waaruit ik nu citeer:

‘Landlust kan trots zijn op dat kampioenschap, temeer daar de ploeg op één man na uit eigen kweek’ bestaat. Elf oud-aspiranten spelen er in mee en de twaalfde man, de heer Dirks is nog één van de oprichters van de vereniging, die in 1937 het levenslicht aanschouwde’.

Uit welke krant dit artikel kwam is niet bekend.

De vaste opstelling, lees ik in het boekwerkje over het kampioenschap, was als volgt:
Aanval: Dé Joosten, Ria van der Horst, Ab Wiegel en Rinus Vlek.
Midden: Betty Fontijn, Rina Kikkert, Hans de Graaf en Robert Sterker
Verdediging: Coby (van) Smeerdijk, Henny Schoos, Henk Koene en Harry Dirks (aanvoeder) .

De topschutters waren bij de heren:
Henk Koene 20, Robert sterker 18 en Harry Dirks 12, bij de dames, Betty Fontijn 5, Dé Joosten 3 en Henny Schoos 3. In totaal zorgden 114 doelpunten voor het kampioenschap.

Ook zaten er in die map een aantal foto’s met kampclub deelnemers, Coby was daar leidster bij geweest. Maar daarover wellicht later meer.

Fred Fontijn

Herinnering

Hallo Anita Ham-Birke (?) ik heb je moeder vrij goed gekend, ze ging om met mijn zus, die inmiddels 81 jaar is. Betty, mijn zus, woont nog steeds in Amsterdam. Op een gegeven moment zijn wij bij DTV gaan spelen en daardoor werden de contacten met ons oude buurtje wat minder. Met die vereniging moesten we een keer tegen Rohda spelen, in dat team speelde je moeder ook, toevallig was mijn vader scheidsrechter van die wedstrijd. Hadden we dus een kleine reünie op het korfbalveld. Dat was de laatste keer zijn dat ik jou moeder heb gesproken, 1969 denk ik.  Doe haar de groeten van Betty en Fred Fontijn.

Anita Ham

Henny Schoos

Heel grappig om mijn moeder zo jong te zien. Deze kampioenfoto is 8 jaar voor mijn geboorte gemaakt. Mijn moeder wordt in november 80 jaar. Zij heeft altijd veel over korfbal en basketbal verteld. Het was echt haar lust en haar leven.