Speeltuinvereniging Wiltzangh

Wie herkent zichzelf en waar is Willy gebleven?

Auteur: Arie Haagsma
Bos en Lommer

Tussen de Klaas de Vriesschool (gelegen aan de Leeuwendalersweg) en de Paulusschool (aan de Wiltzanghlaan) lag een braak stuk grond. Hier werd met mooi weer veel gebruik van gemaakt door de scholieren van de Klaas de Vries, tijdens de uren gymlessen werd hier dan veel slagbal met rondjes gespeeld, ook trefbal was een geliefd onderdeel van de scholieren.

Het bestuur en enkele leden van speeltuinvereniging Wiltzangh Foto: collectie Arie Haagsma, 1956

Het vrij brede pad wat tussen de scholen liep (achter de Akbarstraat) werd veelal gebruikt voor spelletjes, vooral met koninginnendag. Deze ruimte tussen de scholen was voor de volwassen personen op de foto een reden om een speeltuin vereniging op te richten, van speeltuin attributen kan ik mij niet veel herinneren, wel dat er heel veel wedstrijden werden georganiseerd voor hardlopen/verspringen en hoogspringen, waarna je na een prestatie een diploma kreeg uitgedeeld, later besefte je dat een ieder wel een diploma kreeg. Door teams uit straten werd er tegen elkaar gevoetbald, het gebeurde zelfs dat je als straat zijnde op je beurt moest wachten om dan op dat veldje te kunnen voetballen, maar ja gebeurde natuurlijk ook wel dat je moest uit wijken naar het voetbalveldje op de Majoor Fransweg, of zelfs naar het veld tussen de twee stukken Multatuliweg in, ter hoogte van het Esso-station.

De speeltuinvereniging kreeg later zelfs een clubgebouw op het veldje, en dit heeft er nog heel heel lang gestaan.

Buurten veranderen en zo ook die buurt waar toch een heel groot deel van de bewoners in de jaren '50 is komen wonen. Heel veel personen op de foto komen mij nog wel bekend voor(staan ook vermeld achter op de foto), maar herkent U zichzelf? Laat het gerust weten, ben vooral nieuwsgierig naar de jongen rechts onder die gedag zwaait, het is Willy Robert, die met zijn familie op de Roos v Dekamaweg woonden, in 1959 naar de Suze Robertsonstraat op het Overtoomseveld verhuisden, en later weer verhuisden naar de Thorn Prikkerstraat. Waar is deze Willy gebleven?

Ingrid den Daas

Majoor Fransweg

Ik wil nog even zeggen dat mijn vriendinnetje Gerda Felius was, woonde op dezelfde trap als Arie Haagsma.

Jannie Wijngaarde heb ik nog in de gemeente tuin achter fietsen geleerd, vielen we nog samen in de bosjes.

Ik woonde op dezelfde trap als Cor Stuurman.

Boven Els Pronk woonde Loes , ook een vriendinnetje van mij.

Zij woonde op dezelfde trap bij Lia de Back.

Ik zat op de Paulusschool.

Ik heb in de winters lekker geschaatst in de speeltuin , dan hadden ze daar een ijsbaan gemaakt.

Er was altijd muziek bij.

Ach, wat een mooie herinneringen

Ingrid den Daas

Majoor Fransweg

Ik woonde op nr. 22

Sta ook op de foto.

Vele  namen zijn mij bekend.

Toen heb ik nog op het slootje geschaatst met Gijsje Boermeester.

Prachtige tijd.

Deden wij nog spelletjes op straat.

De ijscoman kwam in de straat.

Mijn buurmeisjes Geesje en Miepje, vergeet het nooit , zij waren een tweeling en op 31 December jarig.

Aan de andere kant Petra, Sandra en Herma Soest.

Kan zoveel vertellen.

Frans van Dijk

Hoi mijn naam is Frans van Dijk (thans 65 jaar) en ben in 1972 op mijn 21e jaar vertrokken uit Amsterdam en ben in Vlaardingen -waar mijn vrouw geboren is- gaan wonen en werken. In 1995 zijn wij voor mijn werk (NS) verhuisd naar Etten-Leur waar wij nu nog met genoegen wonen.
Ik ben al een paar jaar bezig met het schrijven van een boek over mijn bewogen leven en ontdekte ik denk 3 geleden dat de speeltuin vereniging bestond.
Dat deed mij vrijwilligershart erg goed omdat ik de vereniging heb zien opbloeien en waar mijn beide ouders Hanno en Corry van Dijk, mijn beide broers Hanno jr en Rudi, mijn schoonzusje Lia de Back zeer actief in zijn geweest. Ik ben al jaren niet meer in de Schaapherderstraat waar wij woonde meer in de buurt geweest dus weet niet wat er nu wel en niet meer bestaat. mijn broers, mijn zus(je) en ik hebben tussen 1959 en 1962 allen op de Klaas de Vriesschool gezeten. Je weet wel die jaren dat de dijk nog een dijk was en geen spoorbaan.
Hieronder een stukje uit mijn boekwerk (ruwe versie) en wil je meer weten dat kan je mij altijd emailen.

§ 1.0 Vrijwilligerswerk: deel 1 Ik kom ook uit een gezin dat vrijwilligerswerk niet schuwde. Zo waren mijn ouders zeer actief lid van de speeltuinvereniging Wiltzangh. Mijn moeder was daarvan de penningmeester en mijn vader haalde wekelijks of maandelijks de contributie op. En vanaf die tijd zijn mijn broers en ik automatisch ook vrijwilligerswerk gaan doen. Zo kan ik mij herinneren dat mijn eerste daad was om op honderden doosjes lucifers een sticker te lijmen en -ik zie ze, met hun groene opdruk, nog voor me- die toen voor fl. 0,05 per doosje te verkopen, zodat er van dat geld een clubhuis gebouwd kon worden.
Toen dat gebouw er na jaren heb ik daar………….

leren judoën en was ik….. lid van een bootjesclub
Bij de bootjesclub maakte je van een klomp hout een soort “botterachtig” schip die je in eigen kleuren schilderde en daarna plaatste je de mast en zeilen. In Amsterdam waren/zijn er meerdere van die boortjesclubs en daarom werden en worden er nu (2015) nog één keer per jaar op de “Bosbaan” in het Amsterdamse bos wedstrijden gehouden. (zie foto) Toen ik 14 jaar was, was ik al vrijwilliger bij de disco’s. In die jaren 60 waren er nog eens echte winters en achter de speeltuin lag een groot gravelveld voor allerlei speldoeleinden. Dit veld werd dan door verschillende vrijwilligers waar onder Hanno - en omdat ik mocht helpen vond ik best spannend - met een brandslang ’s avonds opgespoten. Na enkele dagen en avonden van opspuiten schaatsen. Omdat er kunstlicht was kon men er ook aan het eind van de middag als het ging schemeren en als het donker werd worden geschaatst

harry abma

Harry Abma

Ik heb daar ook gewoond op 30 2 hoogwoonde bij lidia,joke op de trap en ken de familie brilman,wijngaarde,bosma en scherphuis.

Arie Haagsma

Re: Info Wim Haagsma

Ans Haagsma:
Wat leuk om meer info te lezen uit die tijd. Ik ben op zoek naar meer info over mijn vader Wim Haagsma 1934 vooral om mijn kinderen wat mee te geven uit die tijd en ook voor mezelf. Ik zie op de foto ook mijn tante Ria staan (zus van mijn vader). Ik mis een heel deel uit het leven van mijn vader en mijn moeder kan-wil daar niets over kwijt.

Ans??
Heb een vermoeden dat jij je vergist. Sorry

Ans Haagsma

Info Wim Haagsma

Arie Haagsma

Reactie voor Leo

Als je op 36 gewoond hebt moet je zeker mijn zusters gekend hebben, Joke/Yvonne en Lydia, de rest was allemaal het huis al uit. En Gertje v Eijk nr 34/ fam. Brilman 34, fam v Wijngaarden nr 34, heb je toch ook moeten kennen. Ben nieuwsgierig of je vader misschien nog foto's heeft.

Leo Hartman

Opening

Op die foto's sta ik niet, was ff te jong ik was toen 8.

Leo Hartman

Foto's

Ik woonde op nr 36, ik zal eens bij mijn vader in zijn album kijken.
Hij heeft zeker wel foto's van de majoor fransweg.

Leo Hartman

Wiltzangh

Ik kan me dit ook allemaal nog goed herinneren, het clubgebouwtje naast de speeltuin bestaat nog steeds!
Heel af en toe fiets ik nog wel eend door deze buurt.
Ik heb van 1959 tot 1971 in de akbarstraat gewoond en daarna van 1971 tot 1978 op de majoor fransweg, waar jij (Arie) volgens mij hebt gewoond.

Wil Douwe

Speeltuin vereniging Wiltzangh

Leuk om te lezen, heb ook goede herinneringen aan de vereniging. In de latere jaren was er een jeugdclub die dans avonden organiseerde en dat was altijd heel erg leuk en goed bezocht. Ik zat in het bestuur daarvan en heb daar hele goede herinneringen aan. Vaak als de zaterdagavond voorbij was dan ging het jonge bestuur naar de bioscoop om te relaxen!!!!! want het was altijd een heel georganiseer. Leuke tijd, leuke herinneringen en zeker geen problemen met de plezierige avonden. Jammer dat dat tegenwoordig niet schijnt te kunnen gaan. Niet alles is vooruitgang!!!!!