Fancy Fair

Landlust, Bos en Lommer

Zeven of acht zal ik geweest zijn en mocht met mijn ouders mee naar een ‘Fancy Fair’. Die naam klonk wel vrolijk, maar wat kon ik verwachten, ik had geen flauw idee

Het 'clubgebouw' wie, wat, wanneer, waar Beneden is het gymlokaal van de Jacques Perkschool en de Herman Gorter, boven het clubhuis, waar ik heel wat uurtjes doorbracht. Foto: Maarten Hodde

Het leek wel een kermis

Het werd georganiseerd door onze speeltuinvereniging ‘Sportpark de Ruyter’, in het zaaltje aan de Karel Doormanstraat, nog geen kwartiertje lopen van ons huis op De Rijpgracht. De mensen die het organiseerden kende ik wel, voornamelijk van de Kampclub. Ome Frans Staubach, onze overbuurjongen Henk Oosterling, de voorzitter meneer de Wolf en nog enkele anderen. Bovengekomen bleek de zaal, vol te staan met kraampjes en tentjes, het leek wel een kermis. Dus dat was een ‘Fancy Fair’. Voor een paar centen kon je aan allerlei activiteiten meedoen, er was een Rad van Avontuur, blikjes gooien, touwtje trekken en bij één van de tentjes stond ‘Blik op de maan’ op een bordje geschreven. Daar stond Henkie Oosterling breed glimlachend bij. Nou de maan kende ik natuurlijk wel, maar om die nu in zo’n tentje te zien maakte me wel erg nieuwsgierig. Dit wilde ik zien en meemaken, mijn vader vond het goed. Ik naar binnen, samen met Henk, de teleurstelling was groot, dit had ik niet verwacht. Er was een heldere maan getekend, vel geel op een stuk karton, een leeg conservenblikje was er aan vast gemaakt: ‘Blik op de maan’. Mijn teleurstelling zal hoofdzakelijk zijn ingegeven, omdat ik me geweldig in de maling genomen voelde. Bij het verlaten van het maanlandschap, voegde Henk me nog wel even toe, dat ik de grap toch vooral niet verder moest vertellen.

Sneltekenaar

Op het toneel, het doek was open, was ook een activiteit. Bud Linschoten, die net zo oud is als mijn zus Betty, stond daar druk te tekenen. Had hij dan ook van ome Jan Plemper tekenles gehad. Nee, Bud was een stuk verder bleek al snel. Hij was ‘ingehuurd’ als sneltekenaar. Vol bewondering stond ik dat te bekijken, we moesten roepen wat we getekend wilde hebben en Bud, ging aan de slag, op een groot vel papier op een ‘ezel’ en binnen luttele minuten, stond het gewenste onderwerp er, goed gelijkend op. Verder maakte hij nog wat portretjes soms als karikatuur, maar de meeste indruk maakte hij op mij, met de uitvoering van een meer ingewikkelde opdracht. Het ging dan ook helemaal mis, met verbazing stond ik te kijken, trefzeker kwamen de lijnen op papier, maar het leek nergens op. Wat moest dat nou voorstellen. Bud draaide zich naar de zaal, met een verbaasde grijns, hij verwachtte waarschijnlijk applaus. Tja, maar dan moet het natuurlijk wel ergens op lijken. Verbaasd keek hij van zijn tekening naar ons in de zaal en nog een keer, toen scheen er een ‘lampje’ te gaan branden. Hij pakte het hele blok op en draaide dit onderste boven, toen kwam het applaus wel degelijk, de opdracht was hem waarschijnlijk niet moeilijk genoeg hij had het ‘op z’n kop’ getekend. Mijn bewondering was enorm.

Talentengracht

Kort geleden zocht ik de naam ‘Bud Linschoten’ via ‘Google’ op. Ik verhuisde onmiddellijk naar Amerika, daar blijkt Bud een geweldig grafisch ontwerper te zijn. Of is het een ander? Na al die jaren is mijn bewondering voor hem, niet verdwenen en als dat dezelfde Bud is, alleen nog maar toegenomen. De Rijpgracht heeft dus wel degelijk talenten voortgebracht.

Lees hier alle verhalen van Fred Fontijn.

Fred Fontijn

Spookhuis

Hallo Sylvia,
Altijd fijn om te horen dat er van mijn verhalen genoten wordt. 'ik ben een meisje van de Willem de Zwijgerlaan', schrijf je, aangezien die nogal lang is, zegt het mij niet zoveel. Als je bij Ansje Reddering in de klas zat, zij woonde bij mij om de hoek en we keken bij elkaar op de waranda, zat je ook bij Joop Rijnink en Gerard Dijkstra in de klas. Op één van de reünies, ben je dan ook bij 'Van de Buurt', wezen eten op de hoek van De Rijpgracht en de Gerard Callenburgstraat. Ik weet dit, omdat ik nog steeds met Joop om ga of liever gezegd weer om ga. Ik ken nog meer van jouw klasgenoten van toen, jou dus misschien ook wel, maar aan je naam herken ik je niet. Na bijna zestig jaar is dat niet zo gek toch? Ik vind nostalgische verhalen prachtig, dus wil je er nog een paar met me delen, mail ze dan als je wilt, ik antwoord zeker.
Of Bob Sluijter een zus had weet ik niet, maar hij houdt Het Geheugen ook in de gaten, dus misschien hoor je het wel van hem. Mijn email adres is: fred@fontijn.nl.
Groetjes,

Sylvia Woudhuizen

fancy fair

Dag Fred, genoten van je verhalen. Heel herkenbaar, blik op de maan kan ik mij goed herinneren, zoals ook het spookhuis. Ik ben ook mee geweest naar Blaricum en naar Vierhouten. Ik heb de lepeltjes nog, gekocht als souvenirtje voor mijn ouders. Ik ben een meisje van de Willem de Zwijgerlaan en op de Queridoschool gezeten. Soms hebben wij nog iets van een reünie. Volgens mij komt dan Ansje Reddering en is Bob Sluijter de broer van Loesje Sluijter?

Bob Sluijter

Isr. Queridoschool

Hallo Fred,
Bedankt voor je reactie ik heb net contact gehad met mijn nicht Elly Eling zij woonde ook in de Callenburgstraat op nr 2 1hoog zij is altijd vriedin geweest met Hennie Bulder die naast jullie woonde zij is een paar jaar geleden overleden, ik gloof dat zij ook een vriendin van Betty was. Wij hebben van onze 6e klas toch noch zo'n 19 mensen kunnen traceren maar inmiddels zijn er hiervan ook weer een paar overleden waaronder Bram Zwaan. Rob Reddering die tegenwoordig Cor heet en zijn broor Bob zijn al heel vroeg naar Zuid Afrika verhuisd, Elly woont in Bratton in Engeland. Het blijft moeilijk om mensen op te sporen vooral vrouwen omdat die meestal van naam veranderen. Ik heb al je verhalen met veel genoegen gelezen een paar van mijn klasgenoten hebben met Frans Staubach gewerkt bij de gemeente ik dacht in de remise bij de trams. Als ik nog vragen heb of als jij nog wat wil weten vraag het gerust.

Fred Fontijn

Al eerder contact

Hallo Bob,
We hadden al eerder contact. Toen was je bezig met een reünie van de Queridoschool te organiseren. Ik meen je toen ook al te hebben verterld, dat Jan Corstens veel te jong is overleden. Net als ik zat Jan ook in het grafische vak. Ik ben ook nog een jaar vertegenwoordiger geweest en kwam hem daarbij tot mijn verassing tegen. Hij was chef van die afdeling bij het Parool, het moet ongeveer 1968 zijn geweest. Daarvoor werkte hij, meen ik, bij Jos Neve. Met zijn echtgenote Willy de Wit, heb ik nog een poos bij Landlust gekorfbald. Via Jan is zij toendertijd waarschijnlijk van Rohda naar Landlust gekomen, waar ze onmiddellijk in het eerste twaalftal speelde.
In mijn bezit is een foto van een aspirantenteam, een kampioenschap denk ik, volgens mij sta jij daarop. Ook Kees reddering staat er op en Robby (?) van der Horst, mocht je belangstelling hebben, laat het mij dan weten.
Fred

Bob Sluijter

Bud Linschoten

Hallo Fred,
Ik woonde ook in de Gerard Callenburgstraat op 21 1 hoog ik ben samen met Bud op school geweest hij woont tegenwoordig in Hongkong en heeft ook op Hawai gewoont zijn zus Anke woont nog wel in Amerika en hij is inderdaad de grafisch ontwerper.
Ook Jan Corstens zat bij mij in de klas en Frans Staubach was een vriend van mij, wij zijn nog op zoek naar een aantal mensen waaronder Jan Corstens als je daar iets van weet hoor ik dat graag. Wat betreft Landlust daar heb ik ook gekorfbalt zij het kort.
Als je nog vragen hebt en ik kan ze beantwoorden doe ik dat graag. Wat betreft Kees Reddering die woont in Bovenkarspel en zijn neven Rob en Bob die boven de Haka woonden die wonen in Zuid Afrika.
Vriendelijke groet
Bob Sluijter

Henk Bruijntjes

Familie Reddering!

Ja ook dié naam ken ik.
Zat ik niet (of wel) in de klas met Robbie Reddering.
Ja uit de Gerard Callenburgstraat. Vanaf de Rijpgracht in het begin links.
Klopt?

Richard Ramaker

Het clubgebouw

Mijn familie woonde vanaf begin 1950 in de Egidiusstraat in Bos en Lommer . Het Scholencomplex ken ik alleen van de Gaarkeuken begin jaren 50. Ik zelf zat op de Sint Maria Jongensschool in de Gibraltarstraat en ging dan tussen de middag naar de Jan den Haenstraat om daar een warme maaltijd te nuttigen in het Schoolgebouw wat hier het Clubgebouw genoemd wordt. Op vrijdag was er altijd erwtensoep die zo dik was dat het een sport was het bord schoon in te leveren. Als je een dag niet kwam kreeg je de volgende dag geen eten. Tot nu toe heb ik nog niemand ontmoet die er ook op gezeten heeft of een verhaal gelezen over Gaarkeukens na de oorlog. De Centrale Keuken was toen ook op de Haarlemmerweg.

Fred Fontijn (fred@fontijn.nl)

Reunie

Hallo Bob,
Volgens mij reageerden we al eens eerder op een reactie van elkaar. Jij was bezig met de organisatie van een Querido reunie. Daarvan zag ik een aantal foto's op 'schoolbank'. Daar was Bud ook bij aanwezig, toch? Jan Corstens, die je ook zocht, is al een aantal jaren geleden overleden. Bram Zwaan zat ook bij jou in de klas, daar korfbalde ik nog een jaar mee, maar die was iets jonger dan Betty. Jij dus ook neem ik aan. Op die recente reunie foto, herkende ik je niet, maar ik dacht je op een twaalftal foto van Landlust samen met Kees Reddering wel te herkennen. Maar Kees was niet zo gek veel ouder dan ik, dus ook nog een stuk jonger dan jij. Afijn, helder heb ik het niet helemaal. Bud heb ik via Google opgezocht en vond hem op Hawaii. Alleen was daar zijn email adres niet meer in werking, hij zal tegenwoordig dus wel een Honkongs hebben. Misschien heb jij dat wel, dan stuur ik mijn verhaal nog naar hem toe. Mijn email adres staat hieronder. Als je me het daarop wilt laten weten, dan stuur ik het zelf wel. Kan ik hem ook vragen hoe het met zijn zus Ankie gaat. Leuk dat je reageerde, misschien hoor ik nog eens van je.

B.Sluyter

Bud Linschoten

Hallo Freddy.
ik kan me jou nog goed herinneren net als je zuster Betty ik woonde in de Gerard Callenburgstr. 21-1 en ben een neef van Elly Eling die op nr.2 woonde er woonde tevens een oom van mij op nr. 7 onder Kees Reddering .
Ik kan je melden dat Bud Linschoten bij mij in de klas zat hij woont tegenwoordig in Honkong en daarvoor op Hawai het klopt dat hij grafisch ontwerper is.
ik heb je verhalen gelezen erg leuk.
groetjes Bob Sluyter