Winter Kampclub

Bos en Lommer, Landlust

Voor iedereen begon de avond hetzelfde; twee kwartjes betalen

Het Liedjesboek van het A.S.V. wie, wat, wanneer, waar Collectie: Olga van Roode - Peterson

Het Liedjesboek van het A.S.V. wie, wat, wanneer, waar Collectie: Olga van Roode - Peterson Door: Jan van Zijp

Twee groepen

Ome Nico (Koops) was de baas van de Kampclub, dacht ik altijd en tijdens verkiezingsperiodes hing bij hem altijd een groot PvdA pamflet voor het raam. Volgens mij deed hij zelfs iets voor de AJC, de toenmalige jeugdbeweging van die partij. Waarmee de sociale idealen van waaruit de ‘Kampclub’ is ontstaan duidelijk zijn. Landlust Bos en Lommer, was een sociale enclave. Maar om lid te worden van de ‘Kampclub’ werd niet naar politieke of religieuze achtergrond gekeken, het enige wat telde was of je wel of niet lid was van ASV Sportpark de Ruyter. In de wintermaanden waren de donderdagavonden voor de Kampclub in het clubhuis gereserveerd. Elke keer was er wel weer wat voor ons georganiseerd. Twee groepen van 19.00 tot 20.00 uur en van 20.00 uur tot 21.00 uur, eerst kwamen de jongste groepen bij elkaar en daarna de ouderen.

Zingen, dansen en spelletjes

Voor iedereen begon de avond hetzelfde, twee kwartjes betalen aan ome Henk (Oosterling), dan kon het beginnen. Als oom Huib (Klaassen) er rond liep, dan was het zingen geblazen of werd er gevolksdanst. Oom Huib speelde saxofoon, alles zonder muziek, zo voor de vuist weg. Zingen betekende liedjes als: Hoog op de gele wagen, De paden op de lanen in, Anne Marieke, een vreemde arme snuiter, daar was laatst een meisje loos, Varia. Van het volksdansen weet ik alleen nog de ‘Ringelrij’, er waren vast meer dansen want het uur dat beschikbaar was, werd altijd gevarieerd ingevuld. Soms werd er een verhaal voorgelezen en dan weer deden we spelletjes bijvoorbeeld met raadseltjes. Allemaal aangepast aan onze leeftijd, want als heel jong jochie herinner ik me ‘zakdoekje leggen’ nog. Het grote doel was natuurlijk, dat we aan elkaar moesten wennen, om in de zomermaanden een week ‘vreedzaam’ met elkaar op te kunnen trekken, want daar deden we het allemaal voor.

Puzzelend het nieuwe jaar in

Nieuwjaarsdag was ook een ‘clubdag’, dan trokken we vanaf het clubhuis verdeeld in groepjes met een leider, door de Amsterdamse straten. Een puzzeltocht, die we graag winnend afsloten. Aan het eind van de wandeling, gingen we eerst nog even bij iemand thuis langs en daar stond dan ‘vaste prik’ een glaasje ranja voor ons klaar. Iedere groep ging naar iemand anders toe. Tegen zessen, mochten we dan het clubgebouw aan de Karel Doormanstraat weer in en kregen we traditie getrouw ‘Boerenkool met worst’, voorgeschoteld met een sinaasappel toe.

Er volgen binnenkort nog:
Kampclub Circus
Kampclub Vakantie

Voorbeeld van een kampboekje voor een zomerkamp wie, wat, wanneer, waar Collectie: Olga van Roode - Peterson Door: Jan van Zijp

Tine

kampclub

O enig het verhaal van de kampclub herkende ik meteen.
Ook ik was een kind dat er heb opgezeten.
Ik ben geboren in de Louise de Colignystraat 38 en toen ik 5 jaar oud was zijn wij verhuisd naar de Adm. De Ruiter 301. En heb op Herman Gorterschool gezeten.
Mijn naam is Tine Siegel
Enig om dit te lezen
Vriendelijke groeten Tine

Henk ruijntjes

Re: Twee kwartjes?

Fred Fontijn (fred@fontijn.nl):
Met mijn vroegere buurmeisje Olga van Roode-Peterson heb ik nu zo'n halfjaar ongeveer, hernieuwd contact. We bellen en we mailen met elkaar en ze kan nog net zo lekker vel uit de hoek komen, als ik me van vroeger herinner. Over het inleggeld per week verschillen wij van mening. Ik schreef dat we iedere donderdag, 'Kampclubavond', twee kwartjes inlegden. Volgens Olga was dit slechts één kwartje. Omdat het al zo lang geleden is, zou het best kunnen en natuurlijk geef ik mijn mening hierover, graag voor een betere. Kan iemand als scheidsrechter optreden? Ik ben zeer benieuwd.
Fred Fontijn

Hallo Fred, leuk om je herinneringen uit "onze buurt" weer op te halen.
Veel namen die je noemt ken ik.
Ook Bertus Luttikhuis, eerst woonden zij in de Bestevaerstraat en later in de Jan de Haenstraat.
De haringstal van Haantje is ook bij mij bekend, bij jou aan de overkant denk ik.
Waar ik op zaterdag vier haringen met uitjes van mijn vader mocht halen voor 60 cent. Vijftien cent per stuk.
Haantje woonde om de hoek in de Bestevaerstraat. Tegenover het sigarenwinkeltje van Sluyter.
En de winkel van Joop van Stoffelen, op de hoek van ook de Bestevaerstraat.
En onze schoenen werden gerepareerd bij Wedekind. Afgeven door een raampje aan de straatkant. Naast waar jij woonde.
Laat svp iets van je horen.
Mijn mailadres is: vipservices@planet.nl

Met groeten,
Henk Bruijntjes.

Frits Alberding

Aanvullende informatie Hoorn: 26-02-2010

Beste Fred, ik heb toch nog op zolder drie diploma's gevonden van het sportfeest van sportpark de ruyter,uit 1954, 1955,1956. Bovendien zaten daar ook nog bij drie diploma's van het amsterdams speeltuinverbond. Dit waren wisselbekerwedstrijden athletiek. IK was een van de uitverkorenen die mocht uit komen voor sportpark de ruyter, niet zonder succes,daar behaalde ik eerste prijs estafette,
tweede prijs verspringen en een jaar later tweede prijs estafette, dit alles in de jaren 1954,1955. Die wedstrijden werden georganiseerd door het amsterdams speeltuin verbond.Omdat ik goed gescoord had op de sportdag van sportpark de ruyter mocht ik mijn krachten meten met alle andere jongens uit amsterdam. Om goed voor de dag te komen werden we getraind door de heer Rijnink,ook de meisjes. Het resultaat was toen, dat we van alle deelnemers de meeste overwinnigen behaalden. Er kwamen honderden mensen kijken in die tijd. Ook heb ik nog herinnerings vaantjes van de sportfeesten van sportpark de ruyter ,uit 1954, 1955 en 1956.
Dit was een ongelovelijke fijne tijd,het vormt je zelfs voor je latere leven ,je leert in een collectief te functioneren. Nou Fred als je er belang bij hebt op scans van boven genoemde diploma's geef mij dan je email adres,dan komt het dik voor elkaar. Er schiet mij nog een naam tebinnen ,n.l Hanny Ottevanger,een klein slank meisje, maar oersterk. Ze ging geen gevecht uit de weg. Wat zal er van haar geworden zijn? Ik doe gaarne de groeten aan iedereen die dit ook allemaal mee hebben gemaakt. Frits Alberding.

Fred Fontijn (fred@fontijn.nl)

Broer en zus?

Beste Frits en Mieke,
Het zal geen toeval zijn dat broer en zus op één middag een reactie achterlaten onder één van mijn stukjes. Er zit nauwelijks een uur verschil tussen. Frits (in mijn geheugen Fritsie) herinner ik mij wel, althans de naam, het gezicht staat me niet meer bij, aangezien dat inmiddels wel veranderd zal zijn is dat ook niet zo belangrijk. Dat ik jullie geheugen weer in werking heb gezet en er weer jeugdherinneringen terug heb gebracht, dat is belangrijk. Althans, vanuit de wetenschap dat ik een geweldige jeugd heb gehad daar in dat West, daarom schrijf ik mijn herinneringen ook op.

Mieke is wat beter in namen dan Frits, constateer ik. Oosterbaan moet vast Oosterling zijn, mijn overburen op De Rijpgracht en oom Huub onze saxofonist oom Huib en tante Jannie is zomaar aan mij voorbij gegaan. Dat Jan Plemper, daar bij jullie op dat industrieterreintje werkte wist ik niet wel dat hij ergens in de buurt van het Mercatorplein woonde. Frits heeft vast op de Rijpere Jeugdclub gezeten, waarop ook Bertus Luttinkhuis, Fred van der Horst, Henk Oosterling en Henkie de Goede zaten. Later werd die club de Culturele Club, met als grote inspirator oom Thijs van der Berg. Heeft Frits ook nog bij Landlust gekorfbald? Zoiets staat me bij, er woonden meer korfballers daar bij jullie in de straat.

Mieke kan ik vertellen, dat Gertie Roozen ook onlangs reageerde op een stukje over de Kampclub. Helaas er staan meestal geen email adressen bij, anders kon ik jullie misschien weer met elkaar in contact brengen. Ook Wil Faassen reageerde, echter niet op een schrijven van mij, maar op één van Ruud van Koert over ‘onze’ speeltuin, door dat artikel maakte ik kennis met ‘Geheugen van West’. Mochten jullie nog meer jeugdherinneringen op willen halen, klik dan op de ‘homepage’ op buurten en dan weer op Landlust en je kan je hart ophalen. Terwijl ik ook nieuwsgierig ben naar meer herinneringen van jullie.

Groet,
Fred

Frits Alberding

kampclub

Beste Fred,mijn herinneringen komen weer boven,de kampclub daar keek je de hele week naaruit.Declub koste vijfentwintig cent,daar boven op moest je tweekwartjes sparen voor de kampweek.Daarvoor had je een kampclub kaart.Het volksdansen,liedjes zingen en twee groepen die met elkaar de strijd aangingen ommoeilijke vragen te beantwoorden.Nou de groep die won dat waren pas kanjers de volgende week won dan de ander weer.N AMEN KOMEN WEER BOVEN ,ik zat op een heleboel clubs,tekenclub onderleiding van Jan Plemper,een bouwkundigtekenaar, hij werkte in de denBrielstraat een soort industriegebied,in een houtenkeet,ik ben vaak daar wezen kijken,woonde toch vlakbij in de Nieuwpoortstraat 102.Hr Plemper was ook mede verantwoordelijk voor de wandelclub.Op leer bewerkingnzat ik ook de namen van de twee dames weet ik niet meer..Vliegtuigclub,daar deed ik ook aan. De man die ons les gaf kwam altijd op een brommer. Circus club heb ik ook aan meegedaan.Al met al een reusefijnetijd gehad ,als er nog meer te binnen schiet ,ik schrijf het wel op, zoals de operetteclub olv hr saerstad en zijn vrouw, dochter Mariane heeft het in Frankrijk nog ver gebracht met ballet. Dan niet te vergeten dansles gegeven door de hr reinink en zijn vrouw.Ook was er ieder jaar een sportdag in de speeltuin van sportpark de ruyter,na afloop kreeg je een diploma als je had gewonnen,ik heb er twee, voor hardlopen enverspringen als het goed is heb ik die nog ergens op zolder ligggen ,heb ze nooit weggedaan.Namen komen nu ook boven drijven,Ome Thijs vd berg fam Oosterbaan,Oom huub,Onze pianiste was de zuster van frans Staubach. tante jannie was onze favoriet,fam dewolf,jou ken ik ook Fred allleen ik ben twee jaar ouder,je zat in een lagere leeftijdsgroep op de kampclub dus ook in het kamp andere groep.Kinderen van vroeger ik begin maar;Willy Faassen,Gerda Wareman,Hans Clowting,Henkie Oosterbaan,Jan Klaasen erzullen deze dagen wel meer namen uit mijn geheugen rollen, hopende iets bij gedragen te hebben,dat had ik er graag voor over, Frits Alberding Hoorn.

mieke huijsen-alberding

Kampclub en andere clubjes

Beste Fred,

Ik heb met plezier de herinneringen gelezen over de kampclub.Ook ik, Mieke Huijsen(Alberding) ben verschillende keren meegeweest.Ik ben iets jonger dan jou (1946) maar ik denk met plezier terug aan die tijd. Mijn broer Frits ,die 5 jaar ouder is en nicht Wil Faassen zijn ook meegeweest te kamperen. Ik kan me nog goed het vlag hijsen herinneren.Een hele ceremonie. Ik hoopte altijd dat ik ook een keer de vlag mocht hijsen,maar helaas is dat nooit gebeurd.
Ook ging ik samen met vriendin Gertie Roozen(Kok) naar allerlei clubjes van de speeltuinvereniging.De kleiclub,tekenclub en ritmisch dansen en niet te vergeten de operetteclub op woensdagavond. Ik heb daar tot mijn 14e jaar opgezeten en heb in menige operette meegespeeld. De opvoeringen in Krasnapolsky en later in Marcanti.Geweldig .
De namen van de leiding daarvan weet ik helaas niet meer,maar tante Annie en ome Frans Staubach en tante Cor en ome Henk Oosterling kan ik nog wel herinneren.
Zelf heb ik op de Queridoschool gezeten en wij woonden eigenlijk wel een beetje uit de buurt,n.l. in de Nieuwpoortstraat. Mijn nicht Wil Faassen woonde in de Joris van Andringastraat.
Ook het boerenkool met worst eten kan ik me nog best wel herinneren. Altijd met nieuwjaar. Wat hebben we een geweldige tijd gehad.
Groeten,
Mieke Huijsen-Alberding

Rini Wouters-Mirani

kampclub

Jeempie Fred, dat je het allemaal nog weet! Inderdaad kosten het elke week 1 kwartje en als je moeder even meer kon missen nam je 2 kwartjes mee. Ik zal bij mijn moeder volgende week eens even kijken voor foto's van kampclub. Die zal ze vast nog wel ergens hebben van ons (mijn zusje Yvonne en ik) En dan die boerenkool met worst......We zijn zelfs nog eens in Artis geweest met die speurtocht. Was een leuke tijd!!!!!
Ik vind het geweldig en misschien moet je een boekje uit gaan geven, tegen betaling natuurlijk! Ik ben 1 van die mensen die het beslist zal kopen.
Fred, ik wens je heel veel succes hiermee en ik zal het zeker blijven lezen.
Grote groet,
Rini Wouters-Mirani

Ramon Sterker

Kampclub en het kwartje

Fred, ik weet het niet voor 100%, maar ik dacht ook (en in de tijdgeest) dat het een kwartje was. Ja, ik ben ook even lid geweest van de Kampclub na mijn periode van de AJC, die op de zaterdag bij elkaar kwamen in de gymnastiekzaal van de Querido. Nico Koop was een goede kennis van mijn ouders d.m.v. hun gezamenlijk linkse (SDAP) achtergrond. Ome Huib en Jan Plemper zijn namen waarbij ik moet glimlachen en leuke herinneringen kan ophalen. Juist de samenkomsten op donderdag waren een happening. Daarna kwamen alle extra'tjes, zoals de kampweek en de organisatie van allerlei speciale evenementen. Ik wacht af en laat me verrassen, wat er nog meer komt, want die kampclub was eigenlijk de bodem van de latere Culturele Club.
Veel plezier,
Ramon

Twee kwartjes?

Fred Fontijn

Maarten Hodde

boerenkool met worst

Tjee Fred, wat maak je toch los met je herinneringen. Bij het lezen van dit artikel komt natuurlijk het e.e.a. boven. Het zakdoekje leggen vergeet ik natuurlijk niet want er was een meisje in die kring waar ik wel een zakdoeje van wilde ontvangen (weet alleen niet meer wie). En de eerste letters ....ome Huib, dacht ik meteen aan die saxofoon. En dat ik zo rond oud en nieuw door de straten ben gewandeld, in het donker,en een grote groep, met daarna de boerenkool met worst(ik zit nog altijd te pruimen als er geen lekker sjuutje bij is). Ik wist niet meer dat het met de Kampclup was. Leuk om te lezen. Ook je vorige herinneringen die je hebt opgeschreven, heerlijk om te lezen.
Had je vroeger al een computer in je hoofd dat je het er zo allemaal uit schud ? Ga door.

Bob van Schijndel

Kampclub

Beste Fred,
Je brengt weer vele herinneringen in mijn gedachten.
De Kampclub komt ook weer boven.
Zelf ben ik vele jaren als kind meegeweestl Later ben ik ooit nog eens begeleider geweest. Daar is nog een foto van. Die zal ik opzoeken. Ik herinner me met name ome Jan Plemper. Hij las 'savonds op de slaapzaalvoor de kleintjes verhaaltjes voor.
Met groet,
Bob van Schijndel