Culturele Club van Sportpark de Ruyter (2)

Bos en Lommer

In het periodieke overleg tussen vergelijkbare clubs werden afspraken gemaakt om wat dingen samen te doen. Daardoor vooral kregen we cultuur voorgeschoteld.

Mahalia Jackson (Ramon Sterker) Foto: collectie Ramon Sterker, 12 mei 1962

Hypnose en jazz

Zo maakten we kennis met de schrijver Willem van Iependaal, een zekere meneer de Leeuw, die als clochard onder de Parijse bruggen had geleefd en daar een boek over had geschreven. En zat ik op een avond bij ‘Hendrick de Keyzer’, een hele poos met mijn ogen dicht, bij een hypnotiseur te wachten op de dingen die mij, in hypnose, zouden overkomen. Kregen we ons portie jazz getrakteerd, in de aula van de Daniël Goedkoopschool, door het trio Pim Jacobs met Rita Reys en later nog eens met Louis van Dijk. Op het toneel, onder de ‘Kolenkit’, een toneelvoorstelling over een groepje uit de band gesprongen jongens, gespeeld door o.a. Jules Hamel, Jacques Commandeur, Joop Admiraal, Erik Schneider en ene Horn. Met een forum discussie, waarin de schrijver van het stuk en de acteurs, sloten we deze avond af.

Eigen initiatief

Vaste prik waren de danslessen van tante Fie en ome Nelis Rijnink in het clubgebouw, waar ook regelmatig boeiende films werden vertoond, dat kon omdat de vader van Tom van der Horst op een filmverhuur kantoor werkte. Heel speciaal waren de ‘instuif’ avonden, waar altijd wel een bandje speelde, zoals Ben Kramer en de Sparklings en Johnny Kendall en the Heralds. Deze instuifavonden werden ook bezocht door niet leden, waaronder, vaste prik, de leden van zustervereniging ‘Gibraltar’ zaten. Zelf was ik zo brutaal om de ‘Vara’ te verzoeken, ons uit te nodigen voor ‘Top of Flop’, in die tijd een bekend tienerprogramma met presentator Herman Stok. Natuurlijk hoopten we onze gezichten op TV te krijgen, maar helaas we kwamen in Laren op het balkon terecht en zover reikten de camera’s niet. Wel kwam er een artikel in de Vara-gids, van een paar weken later, waarin ons clubje werd omschreven als een groep losgeslagen Amsterdammers op een dagje uit. En zo was het ook. Een zelfde spelletje, omgedoopt tot ‘Hot of Not’, speelden we later nog op onze clubavonden.

10 x 10 voor Afrika

In die tijd werd er ook geld opgehaald voor allerlei goede doelen, ik herinner mij bijvoorbeeld de actie ‘10 x 10’ voor Afrika. Onder de bezielende leiding van Ernst Karstens – onze voorzitter- stampten we een revue in elkaar en traden daarmee twee of drie keer op en haalden op die manier geld op voor het goededoel. Speciaal daarvoor richtten we een band op ‘The Hot Rod Rockers’, we play-backten de Everly Brothers en Johnny and the Huricanes, maar vooral Mahalia Jackson in de persoon van Ramon Sterker, stal de show. Of er veel geld naar het goede doel is gegaan, weet ik niet meer. Maar dat het een club was, die misschien vandaag de dag nog een hele goede functie zou kunnen hebben, weet ik haast wel zeker.

Lees ook Culturele Club deel 1.

En meer lezen over deze buurt? Klik hier voor 'Landlust', een deel van Bos en Lommer.

Gepubliceerd: 3 maart 2009

Ramon Sterker met mini-saxofoon Foto: collectie Ramon Sterker, 12 mei 1962

piet derks

piet derkshermagorterschool1946/1950

even een reactie op speeltuin ver:ALBO die was ,
in de jasperleijnse straat nr??
zelf woonde ik in de Blois van treslong straat36/2
gr piet Derkspiet

piet derks

gr piet Derkspiet

Ronnie de Haan

Late reactie

Hoi Fred,
Wat een geweldige site heb je hiervan gemaakt. En wat een leuke reacties allemaal.
Ik woonde, zoals jij al weet, op de Rijpgracht nr 17.
Naast Winnie Plouwie. Dat was mijn vriendinnetje. Ik zat op de Jaques Perkschool. Heb een geweldige tijd daar gehad. Juffrouw Sanders was mijn juf. Ik vond het een geweldig mens. Heerlijke schooltijd en fijne buurt om in te wonen. Mijn ouders hebben er 62 jaar gewoond.

Goed verwoord, het was net een dorp. Ik kan me ook nog herinneren dat er buiten schillenboer e.d. ook een zuurman aan de deur kwam. Elke zaterdag. Hij ging dan met een grote houten schep uitjes en augurken uit grote houten tonnen scheppen. Je werd enthousiast van de hoeveelheid die daar dan op lag maar hij trilde zo dat er uiteindelijk erg weinig in je schaaltje terecht kwam.
En ook kwam er eens in het kwartaal een man langs de deuren met band en garen. Noem maar op, hij had het. Ritssluitingen, knopen, lucifers, al dat soort dingen.

Het is heerlijk om al die herinneringen te lezen. Ikzelf was lid van de Albo. Dat was de speeltuinvereniging in de Jan de Haenstraat? Of was het Jan Haring straat. Weet ik even niet meer. Eens per jaar was er een sinterklaasfeest en in het voorjaar was er een wedstrijd wie de mooist versierde fiets had. Dan heb ik het wel over eind jaren 40 begin 50. Ohoh waar is de tijd gebleven.

Hoop nog veel te lezen van je.
Groetjes van Ronnie

Tini Hogenhout

Wat leuk!!!!!!

Ik ben Tini, de dochter van de bakker op de hoek van de Bestevaerstraat en de karel doormanstraat.
Pas kort ben ik op de hoogte van deze site en heb genoten van de verhalen van jou Fred, ook ik heb op kampclub gezeten heb op operetteclub gezeten en op de Jaque Perkschool.
Ik ben denk ik wel wat jonger, want ik heb in andere klassen gezeten. (Kan jouw naam ook niet goed herinneren)Maar een heleboel namen ken ik nog wel.
Ernst Karstens was toen een hele goede vriend van mij. Als hij langs kwam floot hij een deunte (Happie eten) noemde we dat en een keer met sinterklaas had hij een prachtige vleugel van karton met een surprise erin gemaakt. Ik zelf speelde ook piano. Van mijn ouders mocht ik eigenlijk niet met Ernst omgaan (te jong) We hebben op de culturele club heel veel goede dingen geleerd waar ik nog steeds profijt van heb.

Marit Sterker

De Jongste (Pluis)

zusters had me dit verteld, maar ik moest het met mijn eigen ogen zien.

ook al lijk ik kwa uiterlijk meer op moeders, ik weet nu waar ik mijn toneelstukjes vandaan heb, die ik nog regelmatig thuis laat zien aan mijn ouders.

Geweldig om mijn vader als jong broekie zo te zien swingen met zijn instrument.

Misschien kunnen we samen een keertje een 'optreden' houden thuis.

Marit Sterker

Een trotse dochter!

Ik was even nieuwsgierig.. Wat zou er te voorschijn komen als ik de naam Ramon Sterker (mijn lieve vader) op Google zou zoeken? Ja hoor gevonden.. Daar staat ie dan, op een enorm instrument, heel de zaal plat te spelen... en laat als donkergetinte mooie ronde vrouw ook nog even zijn ´mooie´stemgeluid horen!
Geweldig om mijn vader zo te zien.. De verhalen heb ik al vaak gehoord en nu met deze foto´s erbij is het plaatje compleet!

Leuk om je zo te zien paps! Misschien dat je dat nog een keer voor ons kan doen, haha!
IK ben trots op je!

Joyce Sterker

Fred Fontijn

Rechtzetten

Het geheugen van Bob, richt zich vast op andere zaken, dan bij mij het geval is. Ik moet wat dingen rechtzetten. Ernst Karstens woonde in de Roelantstraat, weliswaar het verlengde van de Rijpstraat, maar aan de andere kant van de Ruyterweg en daar veranderde de naam. Op de kampioensfoto, die ik met mijn 'clack' maakte, staat Jan Paques niet, maar dat wil niets zeggen over jullie samenspelen natuurlijk. Deze foto staat trouwens ook op deze site, bij mijn bijdrage 'Mijn eerste wedstrijd'. Te vinden onder het kopje 'buurten' en dan bij Landlust. Daar kun je ook lezen, hoe ondeugend ik mijn enige luiklak doorbracht. Daar doelde Ramon ook op, denk ik. Weet je nog wel Bob, dat ik het secretariaat van jou overnam, van de Culturele Club? Zo consentieus als jij verjaardagskaarten rond stuurde, kon ik niet. Die aardige gewoonte heb ik de das om gedaan.

Bob van Schijndel

Bob van Schijndel

Ik was er bij: bij bijna alles wat Fred heeft opgeschreven: de hypnotiseur, Rita Reys in de Kolenkit, Top of Flop en dansen met de familie Rijnink. Ernst Karstens was toen een vriend van mij . Hij was stapelgek op pianospelen bij hem thuis in de Rijpstraat. Kort heb ik nog wat met zijn zusje Marijke gehad. Een jaar vijf geleden kwam er een schilder de gang schilderen die mij vertelde dat hij de zoon van Ernst was.
Met Jantje Paques heb ik nog gekorfbald bij Landlust. En we zijn toen kampioen geworden. De foto heb ik nog.
Ramon, wat luilak betreft: wij bonden de deurknoppen op de Rijpgracht aan elkaar, zo erg waren we dus niet.
Trouwens,ik wordt me wel steeds meer bewust wat een leuke jeugd we gehad hebben, terwijl er weinig geld in onze gezinnen was.
Bedankt Fred

null

Ramon Sterker

Het blijft gewoon een mooie herinnering aan een tijd, waarbij de activiteiten in de wijk zeer belangrijk waren. En ja, als dit weer zo zou zijn dan was het misschien een stuk leuker met minder criminaliteit, behalve dan die deur op de luilak-zaterdag. Ik had die periode wat weggestopt maar dankzij "jouw geheugen" leeft dit nu weer en ben ik deze verhalen weer aan het vertellen aan mijn kinderen Nick, Joyce en Marit. Sorry, Jan Paques ik kan dit nog niet aan mijn kleinkinderen kwijt (die zijn er niet) en dus ook geen handtekeningen uitdelen. Voor de mensen die de Hot Rod Rockers beelden herkennen en zich gaan afvragen waar Fred Fontijn dan wel was? Nu, kijk maar goed achter de saxofonist en de wat mollige donkergetinte zangeres!
Ik kijk uit naar de verdere reacties, met dank aan Fred.