Zuurbier

Auteur: fons buis

Beste Joop Komen. Dat Bertus Zuurbier nooit een slag heeft gewerkt moet ik helaas tegenspreken. Niet alleen was hij een bekende figuur van het Nassauplein, maar ook kwam ik hem weleens tegen in de Spaarndammerbuurt. Wij woonden in het eerste deel van de Houtrijkstraat en hij in het tweede deel van de Polanenstraart. Als ik met mijn vader het dan over Zuurbier had, dan wist mijn vader te vertellen, dat hij niet alleen lid was geweest van de gemeenteraad, maar dat hij zeker 1 of 2 dagen had gewerkt op een melkfabriek, die waarschijnlijk had gestaan in de Wormerveerstraat.
Na die aanwezigheid gedurende 1 of wellicht zelfs 2 dagen werd er door de 'anarchisten' (waaronder Zuurbier) een staking uitgeroepen, tengevolge waarvan hij direct werd ontslagen.
Zijn werkzaamheden (voor zover dit als werk is te kwalificeren) in de gemeenteraad beperkte zich tot het incasseren van het presentiegeld en het vragen om extra vergaderingen, waardoor hij meer presentiegeld kon ontvangen.