Auteur: Jan Luiten

De familie Steltman behoorde, in 1962, tot de eerste bewoners van de Simonskerkestraat, de straat waar wij ook woonden.
Osdorp was toen nog behoorlijk kerkelijk. In onze straat ging bijna iedereen naar de Gereformeerde Kerk op Tussenmeer, waar de heer Steltman, voorzover ik mij kan herinneren, vanaf het begin af aan organist was.
Eerst werd er gekerkt in een houten, donkerrood geverfd, noodgebouwtje, later werd de Opgang gebouwd. Aangezien ik zelf inmiddels ook kerkorgel had leren speelde, heeft buurman Steltman, hoewel wij lid waren van een ander gereformeerde kerkgenootschap, mij wel eens gevraagd, hem te vervangen. Hij was ook lid van de Gereformeerde Organisten Vereniging en heeft mij en mijn broer een paar keer mee genomen op een orgelexcursie. Wij reden dan met hem mee en zodoende hebben wij een bezoek kunnen brengen aan het Avro-concertorgel, een heus bioscooporgel in de Avro-studio en aan het grote Willibrord-orgel in de kathedrale basiliek Sint Bavo in Haarlem.
Ik herinner me nog dat de sloop van de Funenkerk in 1975 de heer Steltman zeer aan het hart ging.
Met zijn verscheiden is een echte 'Nieuw-Osdorper' heengegaan. Ik wens zijn kerkelijke gemeente, de Opgang/Uitweg, het allerbeste.