1ste/2de Spaarndammerstraat - Houtrijkstraat

Auteur: fons buis

houtrijkstraat 9,11,13,15,17 Deze foto zou stammen uit 1925 en mijn grootmoeder en grootvader zouden staan bij het woonhuis 13, dat oorspronkelijk een café zou zijn geweest. Door: fons buis

Wellicht kan ik enig licht brengen in de duisternis omtrent de namen van de straten in de Spaarndammerbuurt. Oorspronkelijk was de Spaarndammerstraat, de 1ste Spaarndammerstraat. De Houtrijkstraat was de 2de Houtrijkstrsaat en de Polanenstraat heette 3de Spaarndammerstraat.
De dwarsstraten (nu Zaandijkstraat, Assendelftstraat en Knollendamstraat) heetten toen ook 1ste, 2de en derde Spaarndammerdwarsstraat.
E.e.a. wordt onderbouwd door de originele bouwtekening van de panden Houtrijkstraat 13 en 15 in de Beeldbank van het Archief van de Gemeente Amsterdam, waarop gesproken wordt van twee woonhuizen aan de tweede Spaarndammerstraat. Van deze panden heb ik een origineel eigendomsbewijs van 25 november 1912 waarin gesproken wordt van de verkoop van woonhuizen en erven aan de 2de Spaarndammerstraat no. 13 en 15.
Bij de aankoop van deze panden in 1920 door mijn grootvader is sprake van Houtrijkstraat. De namen moeten dus gewijzigd zijn tussen 1912 en 1920.
Mijn vader (geboren 1900) sprak in zijn verhalen over zijn jeugd wel over Houtrijkstraat en Polanenstraat, maar de dwarsstraten werden nog steeds aangteduid als 1ste, 2de, en 3de Spaarndammerdwarsastraat. Als hij mijn onbegrip opmerkte, verbeterde hij zich met Zaandijkstraat, Assendelft en Knollendamstraat.

houtrijkstraat 13,15,17 Een foto van rond 1960

houtrijkstraat 13,15,17 Een foto van rond 1960 Door: fons buis

houtrijkstraat 13 Hier staat mijn moeder met mijn zus en dochter in de deuropening van nummer 13. De bovenwoningen zijn al dicht gespijkerd voor de afbraak. Mijn vader en moeder zouden kort daarna vertrekken naar de Houtmankade.

afbraak Eind jaren 60 werden de panden gesloopt. Nadat de Polanenstraat even zijde gedeeltelijk was weggebroken keek men op de achterzijde van de woningen Houtrijkstraat 13, 15 en 17 met veranda's