Re: Re: De Germaan

Auteur: Evert Struik

joop bosman:
Evert Struik:Tegenover speeltuin Theresia liep schuin een pad vanaf de dijk naar devoetbalvelden van De Germaan wanneer het geregend had gingen we meteen aantal mensen met de riek de plassen op het veld te lijf zodat de scheidsrechter het veld zou goedkeuren, vaak moesten voordat de wedstrijd begon de schapen die op het veld liepen te grazen verwijderd worden naar een aanpalend veld. In de kantine was het altijd gezellig met achter de bar de familie de Wit of Witte uit de oostzaanstraat. Ik herinner me dat het op zondagen druk en gezellig was op de dijk met mensen uit o.a. de spaarndammerbuurt die op weg waren naar hun favoriete club DWS, De Germaan,DCCG en wat verderop richting Sloterdijk S.N.A.
Je vergeet de Spartaan .Die ook behoorlijk behoorlijk speelde.
Daar speelde Melchers later in. Die woonde op de spaardammerstraat.
Naast me woonde ook een belangrijk figuur uit het bestuur van DWS.
Even verderop nooit veel gezien maar wel gehoord woonde zangeres Cristine Deutecom en die kon zingen. Ik zat op de Willem Barendsschool. Meester Blauw kan ik mij herinneren die was de bick bos daar, als ik stukkies gedraaid had, moest ik bij hem komen met me moeder erbij.
1 keer in de week met de klas naar het badhuis, en werd er luis gevonden? dan moesten we 2 keer naar het badhuis dat was dan 2x een stuiver. Ik woonde tegenover de wester suiker en stroop fabriek, je weet wel die kartonnen bekertjes stroop. Toen was he tzo dat de werklui wel eens buitenstonden en wij vroegen dan om wat kandij , meestal kregen we dat ook wel bruin of blank aan een draadje. Ik heb bij de fabriek heel wat lepels verspeelt. Opzij langs de gracht stonden altijd legen vaten waar de stroop in heeft gezeten, zij kregen deze nooit helemaal leeg. Als kleine jongen konden wij net met een lepel van thuis op de bodem komen zonder er in te vallen en wij, ik en mijn vriendjes smulde er lekker van. Tot mijn moeder de lepels miste die ik wel eens erin liet vallen. Daar even verder dan de fabriek had je het politie bureau, daar heb ik wel eens voor straf wachtend naar de visjes in een grote Aquarium te kijken tot dat ze het lang genoeg vonden en bij mijn Vader of Moeder aanbelde dat ik daar zat. Zo dat ik naar huis mocht precies aan de overkant. Boer Sjors ken ik ook Deze had een stukje land gepacht ofzo aan het IJ in het Veem Het water was afgezet zodat je daar kon pootje baden of zwemmen en het was flink druk. Boer Sjors moest je dan een stuiver betalen, later zelfs een dubbeltje.
Nu speelde ik veel in het Veem en hadden daar ondergrondse hutten gebouwd. Boer sjors had daar een woonwagen staan een Pipo wagen en nog en ook een voor zijn zuster. Daar hadden ze wat dieren en een paard de jongens noemde deze blackie om dat ie misschien zwart was. Ik heb er mijn eerste les opgekregen van mijn oudere vriendjes. Maar wat had die man het slecht, die had niks ja oude kleren bij de voddeboer vandaan,die zuster deed ook niks, schoonmaken hadden ze nog nooit van gehoord. Wij woonden boven de banketwinkel in de spaardammerstraat.. Een buffrouw had de gang schoongemaakt met Lisol en de bakker kon zijn gebak allemaal weggooien.
Voor negen uur ,ik dacht vrijdags mocht je de kleden en matten kloppen om geen overlast aan anderen tebezorgen. Dan was het druk bij de brug rechts van de suikerfabriek. De mannen met Vuilniswagen, kwam nadat de man met de ratel had gerateld dat de vuinisman in aantocht is.Ik kan nog veel meer vertellen van mijn jeugd daar in de spaardammerstraat. De speeltuin Theresia ken ik ook heb daar ook gespeeld, maar toen dat koste een stuiver. En voor dat geld kocht je een dunne pannekoek bij Rutex op de Nieuwedijk, het was het een of het ander voor die stuiver. Ik stop met tikken neem me niet kwalijk voor de tikfouten, Groetjes
Jopie Bosman nu Joop

Ja, Joop je hebt gelijk de Spartaan zat ook aan de dijk. Ik zat ook op de
Willem Barentzschool bij meester Fresia, nare man, ik stond meer op de gang dan dat ik in de klas zat, ben later naar het Sint Alfonsius gegaan. Herinner mij ook de wandeling met de klas, veel lol onderweg, door de polanenstraat naar het badhuis waar eerst de meisjes zich wasten en daarna de jongens "rotzooi" trapten in een grote vierkante ruimte met douchehokjes aan de kant. Groetjes, Evert toen Eef